• Casa de Asigurări a primit, după rectificarea bugetară, încă 70 de miliarde de lei • pentru ca toate lucrurile să fi fost rezolvate era nevoie însă de circa 100 de miliarde de lei • salariații din spitale ar trebui să aibă bani de salarii pînă la sfîrșit de an
Sistemului sanitar băcăuan i-au fost acordați bani în plus. La Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău s-a primit hotărîrea de rectificare bugetară, prin care județului nostru îi revin încă 70 de miliarde de lei. Aceste fonduri se adaugă la bugetul pentru sănătate de 1.016 miliarde de lei, fixat la începutul anului. Banii primiți nu vor acoperi însă tot necesarul sistemului sanitar. „Instituția noastră a evaluat necesarul de bani pînă la finalul acestui an la aproape 100 de miliarde de lei. Am primit 70 de miliarde de lei, dar e drept că pentru medicamente putem depăși suma alocată la rectificare”, ne-a declarat medicul Florina Buzdugan, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
În urma rectificării bugetare, la fondul inițial al farmaciilor au mai venit încă 46,5 miliarde de lei. Banii vor fi distribuiți către cele 94 de farmacii aflate în relație contractuală cu CJAS Bacău. Farmaciile au primit anul acesta un buget inițial de 172 de miliarde de lei. Din acești bani s-au plătit, la început de an, datoriile existente, în valoare de 45 de miliarde de lei, iar pentru medicamentele gratuite și compensate au rămas efectiv 127 de miliarde de lei. „Pentru medicamente s-au alocat 46,5 miliarde de lei, dar există posibilitatea să se contracteze un supliment pînă la 61 de miliarde de lei. Acești bani vor fi decondați în trimestru I al anului 2005”, a mai spus Florina Buzdugan. Rămîne de văzut dacă acești bani vor reuși să stăvilească cozile din farmacii de la orice început de lună. Asta, în condițiile în care, din fondul total al farmaciilor se acordă bani și pentru cei cu rețete foarte costisitoare, cum este cazul persoanelor care au suferit transplanturi. De exemplu, în primele șapte luni ale acestui an, un pacient de 57 de ani, cu transplant, consumă medicamente în valoare de 404,2 milioane de lei. Ori, în județul nostru sînt 45 de persoane care trăiesc datorită unor transplanturi de organe și care consumă medicamente lunar de peste 20 de milioane de lei.
Rectificarea bugetară aduce însă vești bune pentru salariații din spitale. Fondul alocat unităților medicale cu paturi este destinat cu precădere asigurării salariilor pînă la sfîrșitul acestui an. „Pentru spitale ne-a fost alocat prin rectificare un buget de 22,3 miliarde de lei, destinat în principal cheltuielilor salariale. Banii vor asigura inclusiv indexarea de șase procente din luna octombrie”, a precizat purtătorul de cuvînt de la Casa Județeană de Sănătate. Laboratoarele de analize din județ au mai primit și ele încă un miliard de lei. Zilele acestea, bugetul alocat în urma rectificării va fi împărțit în funcție de necesități și solicitări între farmacii, spitale și laboratoare. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns