• de la 1 ianuarie va intra în vigoare noua Lege a asigurărilor private de sănătate • asigurații vor putea cotiza pentru mai multe tipuri de asigurări: de la cîțiva euro pe lună la cîteva sute • asigurarea minimă, de 13,5% din leafă, rămîne obligatorie • acesta va constitui pachetul minim, în baza căruia vom beneficia de servicii gratuite mult mai puține decît acum • un important avantaj: putem alege să cotizăm la firme private de asigurări, nu la CJAS • aceste firme vor vira spitalului banii noștri, cînd este cazul • dacă nu ne convine cum am fost tratați în spital, putem cere socoteală firmei • aceasta, pentru a nu-și pierde clienții, va cere socoteală spitalului pentru fiecare leuț cheltuit și plătit, apărîndu-și astfel profitul • fumătorii, cardiacii sau alți bolnavi cronici vor plăti mai mult • un exemplu: dacă sîntem accidentați pe trecerea de pietoni și cotizăm doar pentru pachetul de bază, vom fi tratați integral gratuit • dacă însă dă mașina peste noi în timp ce traversăm aiurea, vom plăti din buzunar tot ce e peste tratamentul de urgență • va dispărea oare șpaga dată în spitale?
Sistemul asigurărilor de sănătate din România se va schimba radical. Legea asigurărilor private de sănătate a fost publicată deja în Monitorul Oficial și va fi pusă în practică de anul viitor. Deși nu au fost stabilite încă normele ei de aplicare, cert este că această lege va permite diferențierea în acordarea îngrijirilor medicale, în funcție de cît va cotiza fiecare pentru sănătate. Asigurările private de sănătate vor putea fi încheiate însă de persoanele mai cu dare de mînă, deoarece acestea vor avea un caracter suplimentar. Asigurarea de stat la sănătate va fi în continuare obligatorie, iar cea privată va fi condiționată de cotizarea la sistemul asigurărilor de sănătate publice. Cine își va putea încheia asigurare privată de sănătate va beneficia de condiții mai bune de tratament și cazare în spitale: rezervă de lux, consultație la profesori universitari, acces peste lista de așteptare la investigații și alte servicii medicale. Asigurații la stat vor plăti aceeași cotă de 13,5% din venit, pentru care vor beneficia doar de un minim de servicii medicale gratuite.
Băcăuanii nu vor putea opt între cele două sisteme de asigurări de sănătate. „Sistemul de sănătate de stat este obligatoriu, pe cînd cel privat este facultativ. Asigurarea de sănătate privată se poate adăuga la cea de stat în funcție de preferințele oamenilor”, ne-a declarat Ileana Tudoran, medicul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău. În funcție de veniturile de care dispun, oamenii vor alege dacă vor cotiza și la sistemul privat. Aceste sume vor fi stabilite de societățile private de asigurări după ce vor fi adoptate normele metodologice de aplicare a legii. Surse din mediile medicale și din cadrul societăților de asigurări spun însă că primele plătite de salariați vor varia între cîțiva euro, pentru servicii minimale, și cîteva sute de euro pe lună, pentru servicii medicale complete și „de lux”.
Cei care nu cotizează vor fi dați afară din spital
Avantajele introducerii asigurărilor private sînt multiple: cei care nu plătesc – boschetarii, persoanele fără venituri etc. – nu vor mai fi tratați complet pe banii celor ce cotizează, ca acum. Ei vor beneficia de îngrijiri medicale gratuite doar în cazuri de urgență. Cu alte cuvinte, dacă o astfel de persoană suferă un accident, va fi pusă doar cît de cît pe picioare, și cam atît.
Un alt avantaj este acela că legea permite și creează un cadru posibil pentru înființarea clinicilor și spitalelor private. Dar cel mai important lucru: legea va însemna o mai bună gestionare a banilor din sistemul sanitar. Aceasta pentru că asiguratul va plăti banii firmei de asigurări, nu Casei Naționale de Asigurări, firmă care la rîndul ei îi va plăti spitalului, atunci cînd e necesar. În acest mod, firmele de asigurări private vor avea tot interesul pentru a ști exact cît anume și de ce a cheltuit spitalul suma respectivă cu pacientul asigurat la ei, și dacă a cheltuit mai mult, va cere socoteală. Lucru care nu se întîmplă deloc în cazul CNAS, care nu a cerut niciodată socoteală spitalelor în privința cheltuielilor per pacient. Mai mult, firma privată de asigurări va fi interesată ca respectivul pacient să fie mulțumit de tratament și serviciile oferite de spitalul la care acesta ajunge, pentru a rămîne în continuare clientul ei.
Nu dispar CNAS și Casele Județene de Sănătate
Apariția asigurărilor private de sănătate nu va însemna însă dispariția Casei Naționale și a cele Județene de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acestea vor exista în continuare, și oamenii se vor putea asigura și aici. Cota pentru asigurările sociale de sănătate obligatorii va rămîne aceeași, de 13,5% lunar din venitul net (7% plătit de angajator și 6,5 % plătit de angajat). Însă achitarea acestei sume nu va mai însemna, cel puțin teoretic, gratuitate pentru aproape toate serviciile medicale, mai puțin chirurgie estetică sau alte servicii suplimentare. Pentru această cotă, CNAS va oferi un „pachet de bază” de servicii medicale, care va acoperi în principal urgențele, plus alte cîteva servicii medicale. „Se lucrează la pachetul de bază ce va fi oferit pentru cei care vor achita această sumă. Acest tip de asigurare va rămîne obligatorie. Toți angajații și angajatorii vor trebui să plătească aceste cote. Diferența este că acest tip de asigurare poate fi încheiat nu numai cu CNAS, ca pînă acum, ci și cu o firmă privată de asigurări. Cei care doresc să treacă cu pachetul de bază la o firmă privată vor încheia practic o asigurare privată de tip substitutiv”, a declarat doctorul Vasile Cepoi, fost secretar de stat pînă acum două luni în Ministerul Sănătății.
Asigurările private de sănătate vor face o delimitare exactă pînă unde merg serviciile de sănătate asigurate de sitemul public și de unde intervin cele private. „În momentul în care se va începe să funcționeze sistemul asigurărilor private de sănătate va fi mai ușor și pentru asigurările publice pentru că vor fi delimitate clar pachetele de servicii oferite de fiecare tip de asigurare, iar pacienții vor ști și ei clar la ce servicii se pot aștepta”, mai spune Ileana Tudoran.
Cîteva exemple de ce ar însemna „pachet de bază”
Vasile Cepoi spune că abia se lucrează la normele metodologice de aplicare a Legii asigurărilor private de sănătate. Însă, cel mai probabil, dacă o firmă de asigurări privată încheie un contract cu o persoană pentru pachetul de bază și încasează cota de 13,5 %, o parte din acești bani vor ajunge de la firmă la CNAS. „Această cotă va asigura serviciile medicale pentru pensionari, veterani de război etc., care nu mai plătesc asigurări. În ceea ce privește persoanele fără nici un fel de venit și care nu cotizează în nici un fel la asigurări, acestea vor beneficia gratuit doar de rezolvarea urgențelor”, a mai spus doctorul Cepoi. El a adăugat că, în momentul de față, se lucrează la stabilirea serviciilor medicale ce vor face parte din „pachetul de bază”. Un exemplu probabil ar putea fi următorul: un angajat cu o asigurare de bază poate beneficia de medicamente compensate în valoare de 65%. Dacă, dorește medicamente compensate 100%, atunci trebuie să-și încheie o asigurare complementară la o firmă privată. Un alt exemplu probabil: același angajat cu pachetul minim poate beneficia gratuit de doar patru proceduri de fizioterapie. Dacă tratamentul său impune un număr mai mare de proceduri, atunci pentru a beneficia gratuit trebuie să aibă încheiată o asigurare privată complementară. Altfel, le plătește din buzunar.
Trei tipuri de asigurări
În afară de asigurările private substitutive (pachetul de bază, oferit în baza contribuției de 13,5% din salariu) și complementare (un număr limitat de servicii medicale în plus față de pachetul de bază), legea prevede și încheierea de asigurări suplimentare (așa-numite „de lux”). Asigurările private de sănătate de tip suplimentar suportă total sau parțial plata pentru furnizarea unui grad ridicat de confort, accesul rapid la servicii medicale în cazul listelor de așteptare etc. „Cei care vor avea o asigurare suplimentară vor putea sta într-o rezervă de lux cînd ajung în spital, pot primi mîncare mai bună. Mai mult, pot solicita să fie consultați, tratați de un anumit medic sau profesor, ei avînd prioritate la serviciile acestora. Și nu vor mai trebui să aștepte rîndul pentru investigații sau alte servicii medicale. Dar totul depinde de ce anume prevede respectiva asigurare suplimentară”, explică doctorul Cepoi. Practic, cei care vor avea bani și își vor putea încheia astfel de asigurări, vor beneficia de condiții de tratament și cazare mai bune decît cei care vor prefera doar pachetul de bază cu sau fără asigurările complementare.
Pentru a-și atrage clienții asigurați private, spitalele din județ vor trebui să ofere condiții sporite de cazare și să schimbe meniurile oferite bolnavilor pentru că atunci cînd plătești în plus aștepți servii mult mai bune. „În urmă cu două luni am avut o discuție cu o firmă în ceea ce privește asigurările de sănătate private și care era interesată să coopteze servicii la noi pentru cotizanții ei. Ceea ce le putem oferi noi sînt rezerve hoteliere de lux din spital și dacă vom încheia un astfel de contract va trebui să umblăm și la meniu. Necazul este că nu avem rezerve pentru toate secțiile din spital și de aceea se va încheia contract numai pentru cele existente. În prezent avem opt rezerve”, ne-a declarat și medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean de Urgență.
Cel mai bine la capitolul condiții hoteliere și meniu stă Spitalul din Moinești. „Noi avem cel puțin două rezerve pe fiecare secție, deci în total sînt 12 rezerve. La acestea se adaugă și spații cu trei paturi, nici rezerve, dar nici saloane, dar care au fost modernizate și pot fi incluse în circuitul privat”, a spus și medicul Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului Moinești.
Cît vor costa asigurările private
În afară de cota de 13,5% din venitul net pentru pachetul de bază, primele lunare pentru asigurările private vor diferi de la firmă la firmă. Deja firmele de asigurări prospectează piața, fac calcule posibile și construiesc diverse variante de pachete de servicii medicale. În momentul de față nu se cunosc însă sumele exacte a primelor lunare pentru o asigurare privată de sănătate. Se pare însă că ele vor varia de la cîțiva euro pe lună pentru o asigurare complementară, la cîteva zeci de euro pentru o asigurare suplimentară. Pentru cei care îi țin buzunarele și vor dori să-și facă o asigurare privată „full” (completă) – incluzînd și servicii de lux, cît și cele mai multe servicii medicale – primele lunare pot ajunge și pînă la cîteva sute de euro. Cert este – spun surse din cadrul firmelor de asigurări – că va fi o concurență acerbă pentru cîștigarea clienților, miza fiind foarte mare: sume mari și clienți mulți. Acest domeniu poate deveni o afacere bănoasă, cu atît mai mult cu cît legea permite societăților de asigurări private de sănătate să înființeze cabinete medicale, spitale, farmacii. Surse din lumea medicală spun că sistemul asigurărilor private de sănătate va fi funcționabil, cel mai devreme, la începutul anului viitor. (Claudiu TĂNĂSESCU)
caseta1
Asigurările private pot fi acordate de firmă ca beneficiu la leafă
• multe firme vor proceda probabil astfel, asigurările de sănătate fiind deductibile fiscal
Asigurare privată își poate încheia individual orice persoană care este sau nu angajată. Totul este să aibă bani. Dar și angajatorii pot să încheie contracte de asigurare privată de sănătate pentru angajați, individual sau în grup. Asigurările private pot fi acordate de firmă ca beneficii adiționale la drepturile salariale ale angajaților, în scopul atragerii, selecționării și stabilizării personalului angajat. Trebuie precizat că cheltuielile cu asigurările private de sănătate, efectuate de persoana fizică sau de către angajator, sînt deductibile fiscal. Ceea ce înseamnă că, la sfîrșitul anului, din venitul total se scad cheltuielile cu asigurările de sănătate și se impozitează ceea ce rămîne.
caseta 2
Dacă ești fumător sau ai probleme cardiace, plătești mai mult
Ca și în majoritatea țărilor din Occident, înainte de încheierea unei asigurări private de sănătate, persoana în cauză este supusă unui riguros control medical de către firma asiguratoare. Dacă în urma acestui control se descoperă că persoana suferă de afecțiuni cardiace, ea va plăti o primă de asigurare mai mare, riscul de îmbolnăvire fiind mult mai mare, deci și cheltuielile firmei vor fi mai mari. De asemenea, fumătorii, care sînt mai predispuși bolilor pulmonare, cardiace etc., vor plăti și ei mai mult la asigurările private. În plus, dacă un fumător se declară nefumător, acest lucru poate duce la rezilierea contractului atunci cînd firma află adevărul.
Lasă un răspuns