Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, organism intermediar pentru Programul Operational Regional (OI) REGIO, a organizat, luni, 5 decembrie, Conferinta anuala cu tema „REGIO in Nord-Est – rezultate, provocari, perspective 2012”. Conferinta a fost sustinuta de Constantin Apostol, directorul general al agentiei, Gheorghe Harja, directorul Directiei OI, si Gabriela Macoveiu, directorul Directiei Comunicare si Promovare Regionala. Gazdele reuniunii au vorbit despre stadiul implementarii REGIO in Regiunea Nord-Est, despre masuri privind accelerarea absorbtiei fondurilor europene, transparenta in utilizarea fondurilor si perspectivele privind perioada de programare 2014 – 2020.
In Regiunea Nord-Est au fost depuse, pina in prezent, in Programul Regio, 1.171 de proiecte, care solicita fonduri nerambursabile de circa 5,3 miliarde de lei (aproximativ 1,25 de milioane de euro). Aceasta reprezinta 192% din alocarea financiara pentru Regiunea Nord-Est, de 657,44 de milioane de euro. In regiune sint derulate 346 de contracte de finantare Regio, care solicita, din fonduri nerambursabile, circa 2,46 de miliarde de lei (aproximativ 584,42 de milioane de euro), adica 89% din alocarea financiara disponibila regiunii. Dintre aceste contracte, 54 au fost finalizate. OI Nord-Est a avizat plati catre beneficiarii de finantare in cuantum de aproximativ 26% din asistenta financiara nerambursabila solicitata prin aceste contracte. „Este foarte important – a spus Constantin Apostol -, ca din cind in cind sa facem evaluari, sa vedem unde ne situam, care sint problemele cu care ne confruntam. In plus, apar instructiuni noi, modificari in modul de derulare a Programului Regio, care vizeaza atit evaluarile, auditul, pentru a reusi sa fluidizam etapele pe care le mai avem de parcurs. Dar, incepe sa se vada luminita de la capatul tunelului, iar in avalansa de informatii, de scenarii pentru viitor este important sa ne mentinem cadenta, pentru ca de multe ori apar sincope, blocaje, unele generate de partea functionala a lucrurilor.”
Analiza a avut loc in momentul in care atit in Romania, cit si in Europa contextul economic este extrem de disputat. Miza este foarte importanta, cu privire la relansarea economica a tarii, la reasezarea pe un fagas normal economico-financiar in ceea ce priveste fondurile europene. Romania este beneficiara a circa 31,2 miliarde de euro nerambursabile, prin sase programe operationale sectoriale, Programul Regio si Programul National de Dezvoltare Rurala. Dupa patru ani, insa, rambursarea efectiva pe aceste programe a ajuns la numai 3,7%.
Programul Regio este, insa, cel mai avansat in contractarea si absorbtia fondurilor europene. „Domeniile de interventie ale programului merg in general bine – a opinat Gheorghe Harja. Dar unele au probleme. De exemplu Domeniul 4.3 (Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor), care merge greu si datorita Autoritatii de Management a proiectului, care nu are oameni suficienti, motiv pentru care se pierde mult timp pina la semnarea contractelor. Noi speram ca pina de Sarbatori sa semnam si aceste contracte. Si Domeniul 4.1 (Sprijinirea centrelor de afaceri) merge mai slab, dar licitatia de proiecte inca nu este inchisa. Acest domeniu nu a fost aceceat de autoritatile publice locale, datorita cofinantarii, dar si pentru ca fiecare judet din regiune are deja doua-trei centre de afaceri, care si ele inca nu au activitate la capacitate.”
De la aceste perspective, Agentia pentru Dezvoltare Regionala si toti cei interesati de fondurile europene privesc cu interes si urmatoarea etapa de alocare de fonduri, din perioada 2014 – 2020, numita generic „Agenda 2020”. „Ne intereseaza pregatirea viitoarelor proiectii si viitoarele posibilitati de finantare – a precizat Constantin Apostol. Cum ne pregatim si cum vom reusi sa punem pe masa documente programatice sa putem sa negociem la Comisia Europeana sume poate la fel de mari ca pina acum sau chiar suplimentare – iata intrebari prioritare.
Asupra problemelor analizate in aceasta conferinta vom reveni.
Lasă un răspuns