• în cel mult două săptămîni, Oficiul Registrului Comerțului Bacău se va muta în casă nouă • toată aparatura necesară va fi trimisă direct de la București • peste puțin timp, Registrul Comerțului ar fi intrat în proprietatea fostului spațiu și ar fi stat aproape gratis acolo
Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Bacău se va muta în cel mult două săptămîni în casă nouă, într-un spațiu aparținînd SC Deșteptarea SA, unde a funcționat pînă de curînd redacția cotidianului cu același nume. Solicitat ieri să dea detalii despre valoarea contractului de închiriere, Gheorghiță Patrichi, directorul ORC, nu ne-a putut furniza nici o informație, din cauză că „eu nu am văzut contractul de închiriere, acesta fiind semnat personal de Alina Anca Balaciu, directorul general a Oficiului Național al Registrului Comerțului”. Patrichi a mai declarat că mutarea din actualul sediu, de la parterul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău se va face la sfîrșit de săptămînă, sîmbăta și duminica, fără a fi întreruptă activitatea de înregistrare și autorizare a comercianților.
Din surse credibile, dar neconfirmate încă oficial, am aflat că Registrul Comerțului va plăti pentru noul spațiu de aproximativ 400 de metri pătrați o chirie de 7,4 euro/metru pătrat, adică peste 100 de milioane de lei lunar. Afacerea pare, la prima vedere, foarte bună, deoarece pentru vechiul spațiu conducerea Camerei solicitase circa 24 de euro/metru pătrat. Numai că în cei 24 de euro intra și chiria pentru logistica folosită de ORC și aparținînd CCIA, deci solicitarea Camerei nu mai pare așa exagerată. În plus, în scurt timp, CCIA ar fi trebuit să cedeze Registrului proprietatea spațiului și logisticii, deci ORC ar mai fi trebuit să achite chirie numai pentru partea folosită în comun de cele două instituții. La cheltuiala cu chiria se vor adăuga banii ce vor fi alocați pentru cumpărarea de calculatoare, birouri, centrală telefonică. Nici despre aceste cheltuieli nu am putut afla nimic de la directorul Patrichi, din cauză că tot necesarul va fi aprobat și trimis de la București.
Dar nota de plată nu este încărcată doar de aceste cheltuieli, pentru că, în conformitate cu legislația în vigoare, mare parte dintre salariile angajaților Registrului au crescut semnificativ. Dacă atunci cînd ORC aparținea CCIA, un jurist începător era plătit cu 3,5 milioane de lei, pentru același post, dar de funcționar public acum, statul dă un salariu de peste 7,2 milioane de lei. Despre salariile de la Registru, directorul Gheorghiță Patrichi nu a dorit să ne dea nici o informație, deoarece „salariile sînt confidențiale”. Șeful registrului băcăuan pare să fi uitat că Registrul nu mai aparține Camerei, ci Miniserului Justiției, deci este instituție publică și salariile constituie o informație de interes public și nu pot fi ținute la secret. Generozitatea statului va rămîne însă tot pe spatele întreprinzătorilor, deoarece activitatea de înregistrare a comercianților se susține din taxele pe care aceștia le plătesc pentru serviciile Registrului, inclusiv ale Biroului Unic. Cuantumul acestora deja a crescut cu 19 %, deoarece Ministerul Justiției, de care aparține Registrul, nu este plătitor de TVA, deci comercianții nu-și pot deduce contravaloarea acestei taxe.
Registrul băcăuan, al doilea din țară care se desprinde
Pînă la 11 octombrie 2002, cînd a fost naționalizat odată cu celelalte registre, ORC Bacău a funcționat fără problemele pe care le-au avut instituțiile similare din celelalte județe și incomparabil mai bine decît la București. De altfel, Doru Simovici, președintele CCIA, a înființat Biroul Unic la Bacău cu mult timp înainte de reglementarea sa prin lege, iar colaborarea cu instituțiile statului implicate în activitatea de avizare a comercianților a decurs bine.
Contactat telefonic, Doru Simovici, președintele CCIA Bacău, s-a abținut să comenteze decizia intempestivă de mutare a locației ORC. El ne-a spus că, de curînd, a discutat cu Alina Anca Balaciu, directorul ONRC, care i-a spus că fostul spațiu ar fi insuficient pentru programul de dezvoltare pe care îl va avea Registrul. Referitor la cursul pe care îl va urma înregistrarea și autorizarea comercianților, Simovici și-a exprimat speranța că „Registrul Comerțului va funcționa în noul sediu cel puțin la fel de bine ca pînă acum”.
După naționalizare, registrele teritoriale au continuat să funcționeze în spațiile proprietate a camerelor de comerț, cu o singură excepție pînă acum: la Iași, unde conducerea camerei de comerț a fost foarte fermă încă din luna octombrie, așa că registrul ieșean s-a mutat repede. Decizia de mutare a ORC Bacău vine după cîteva luni de aprinse controverse legate în special de noul statut al acestei instituții. Rămîn în continuare de rezolvat mai multe probleme, printre care și cea legată de plata chiriei pentru spațiul Camerei în care a funcționat timp de șase luni ORC, și care se ridică la peste 700 de milioane de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns