Organismul Intermediar Regional (OIR) Nord-Est si Autoritatea de Management (AM) a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) au organizat, joi, 24 iulie, al saselea semianr de prezentare a stadiului implementarii acestuyi program la Piatra Neamt. La eveniment au fost prezenti secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse Valer Bindea, directorul AM, Adrian Bodonea, directorul executiv al OIR, Cristian Ababei, reprezentantul Centrului National de Dezvoltare a Invatamintului Profesional si Tehnic in regiunea Nord-Est, Marinela Zvac, si Diana Petrisor, inspector in AM.
„Am tinut sa vin in aceasta regiune de dezvoltare – a spus Valer Bindea – pentru ca este regiunea cea mai performanta in ceea ce priveste scrierea de proiecte pe investirea in capitalul uman. Este regiunea cu cele mai multe proiect bine scrise, bine gindite, iar cele din Programul Phare 2004 si 2005 sint si cele mai bine implementate. Spuneam, cu ocazia lansarii programelor Phare, ca cei care vor scrie proiecte Phare vor avea de cistigat indiferent daca proiectul lor va fi selectat sau nu. Pentru ca faceau, astfel, antrenamente pentru bani mai multi ulterior”.
Umar la umar cu presa
Valer Bindea a stat, de aceasta data, de vorba cu ziaristii, carora le-a prezentat Programul Operational Sectorial pe probleme ale dezvoltarii resurselor umane si carora le-a cerut concursul in a infoma corect si oportun populatia cu privire la acest program si la stadiul implementarii lui. „Pina acum – a apreciat secretarul de stat – informatiile transmise nu sint tocmai corecte, ceea ce produce oarecare disconfort populatiei, in general, care poate deduce ca programul nu se realizeaza si nu se acceseaza fondurile. Aceasta teza este total falsa, iar ea a fost lansata politic de cei care doresc sa arate ca un anumit guvern nu munceste, ca doar ei ar face treaba mai buna. Realitatea este ca noi, acest guvern, am preluat un dezastru in domeniu si am ajuns sa angajam 90 de persoane numai in Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial, plus alte citeva sute in agentiile si organismele din cadrul ministerului”.
Sapte proiecte depuse in Regiunea Nord-Est
In perioada de programare 2004 – 2008, in toata Romania au fost 80 de milioane de euro pentru granturi (proiecte cu finantare neranbursabila). Bani pentru citeva masuri – de ocupare a fortei de munca, masuri de pregatire profesionala, de servicii sociale etc., care seamana, in mare parte, cu ceea ce este trecut in primele sase axe prioritare din Programul Operational Sectorial de dezvoltare a resurselor umane. Axa sapte este pentru asistenta tehnica la evaluarea si implementarea proiectelor. Rata de absorbtie a fondurilor disponibile din POS-DRU si stadiul implementarii acestui program la nivelul Regiunii Nord-Est, pentru care au fost depuse spre finantare sapte proiecte, insumind aproximativ 71 de milioane de lei, este de 11% din totalul alocarii financiare disponibile in prezent pentru regiune.
Bani prin Fondul Social European
Autoritatea de Management a POS-DRU a lansat cererile de propuneri de proiecte pe 16 aprilie 2008. Depunerea cererilor de finantare se realizeaza continuu, conform principiului „primul venit, primul servit”, pina la epuizarea alocarii financiare, dar nu mai tirziu de 5 septembrie 2008. Cererea de finantare se completeaza si se transmite simplu si rapid prin pagina de internet a Autoritatii de Management (www.fseromania.ro). Fondul Social European este principalul instrument prin care Uniunea Europeana finanteaza obiectivele strategice ale politicii de ocupare. De mai bine de 50 de ani, Fondul investeste in programe destinate extinderii si imbunatatirii investitiilor in capitalul uman, dezvoltarii abilitatilor cetatenilor europeni si cresterii gradului de ocupare in Statele Membre ale UE. Fondul Social European are disponibile, pentru dezvoltarea resurselor umane din Romania, pina in 2013, fonduri in valoare totala de 4,253 de miliarde de euro.
Asupra celor prezentate la seminarul de la Piatra Neamt vom reveni.
Lasă un răspuns