Centrul Internațional de Cultură și Arte „George Apostu” a găzduit timp de două zile o serie de manifestări în cadrul zilelor „I.L. Caragiale”. Vineri, 31 ianuarie, de la orele 11.00, activitățile culturale au intrat pe ultima sută de metri, fapt resimțit și în numărul extrem de mic de băcăuani prezenți la Centrul de Cultură. Întrunirea a debutat prin colocviul „Caragiale, contemporanul nostru”. Cu acest prilej au ținut alocuțiuni Octavian Voicu, Eugen Budău, regizorul Alexa Visarion, moderatorul întrunirii fiind Calistrat Costin, directorul Teatrului „Bacovia”. A urmat lansarea numărului 15 al revistei „Vitraliu”, prezentată de Cornel Galben. În încheiere, Dorel Baicu a interpretat la flaut un program muzical: Ph. E. Bach, N. Paganini, C. Debussy, A. Honneger și G. Ph. Telemann.
Cu excepția organizatorilor și cîtorva iubitori de cultură, intelectualii și oamenii de litere băcăuani nu s-au înghesuit la Centrul de Cultură „George Apostu”, nici măcar pentru a lua contactul direct cu Alexa Visarion, un regizor de talie internațională, care a fost premiat în țară și peste hotare, și care a montat pe scenele lumii peste 150 de spectacole.
Lipsa interesului față de fenomenul cultural sau „sesiunea în care se află studenții și olimpiadele elevilor”, după cum încerca să justifice Geo Popa, directorul Centrului, locurile goale din sală, arată încă o dată nivelul de cultură la nivelul Bacăului. Deși edilii urbei se înghesuie în a realiza, a reface clădiri pentru cultură, a tipări reviste de cultură, care de care mai simandicoase, dezinteresul față de prezența unei personalități a filmului și teatrului românesc arată clar orizontul intelectualilor băcăuani.
„Unde sînt doi oameni, acolo e dialog. Cine a avut nevoie și a dorit să vină, a venit”, ne-a declarat maestrul Alexa Visarion. Însă, cu tot zîmbetul arătat, a recunoscut totuși că: „aș fi vrut să fie mai mulți”.
Nu știm dacă prezența în sală a scriitorului Sergiu Adam, și, spre finalul colocviului, a lui Constantin Donea, directorul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, semnifică ceva pentru starea de fapt din cultura locală. Cert este că „duhul” dihoniei între reprezentații culturii din Bacău, fapt recunoscut și de Geo Popa, lucrează intens, spre rușinea urbei în care altă dată au trăit personalități ale literelor și artei românești.
Una peste alta, rămîne invitația făcută de Calistrat Costin și acceptată de maestrul Alexa Visarion de a monta un spectacol pe scena băcăuană, evident, după renovarea Teatrului „Bacovia”. (C. Gh.)
Lasă un răspuns