• cadrele medicale studiază intensiv noul regulament de ordine interioară din spital • regulamentul încearcă să schimbe mentalitatea cadrelor medicale din spital, dar stabilește și norme de conduită și pentru bolnavi și rude • conducerea spitalului nu îi obligă pe medici și asistente să fie permanent cu zîmbetul pe buze și să ciocănească la ușă înainte să intre în salon, cum a cerut ministrul Brînzan
De cîteva zile bune, cadrele medicale din Spitalul Județean s-au pus cu burta pe carte. De la medici, asitenți, infirmieri și personal auxiliar, toți studiază asiduu cîteva foi trase la xerox și împărțite prin spital. În orice colț al spitalului, angajații răsfoiesc și comentează de zor noul regulament de ordine interioară al Spitalului Județean. Ei au primit un termen de trei zile să și-l însușească și să propună la rîndul lor anumite idei pentru îmbunătățirea lui. Salariații spitalului nu vor susține un examen în ceea ce privește regulamentul de ordine interioară, dar vor trebui să își arate cunoștințele din cele cîteva foi în practica de zi cu zi, în relația cu pacienții și rudele acestora, dar și între ele. Articolul din regulament cel mai puțin agreat de medici și asistenți este cel care privește fumatul în spital. „De ce sîntem obligați să nu mai fumăm deloc? Avem și noi un viciu, și în timpul serviciului nu putrem să fumăm măcar o țigară”, ne-a spus cîțiva asistenți retași pe o bancă mai dosnică din curtea spitalului, la o țigră. Modelul de regulament trimis spitalelor de Ministerul Sănătății prevede organizarea unor spații speciale pentru fumat. Conducerea Spitalului Județean a hotărît să interzică cu totul fumatul în unitate. „E drept că regulamentul este puțin mai restrictiv, pentru că personalul medical trebuie să se supună unor reguli date de evoluția legilor din sistemul sanitar, dar și de pretențiile fondate ale pacienților. Fumatul a fost interzis cu desăvîrșire și nu am organizat spații speciale pentru fumători. Spitalul este o instituție sanitară cu un important rol în educația sanitară a oamenilor. Oamenii vin aici să se trateze și nu să fumeze. Și cadrele medicale trebuie să se supună acestei hotărîri”, ne-a declarat medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
Pînă în prezent, fiecare spital își elabora regulamentul propriu de ordine interioară care era aprobat de către Direcția de Sănătate Publică. „Noul regulament cuprinde dispoziții clare privind organizarea internă în cadrul spitalului, organizarea timpului de lucru, probleme de disciplină, atribuții ale personalului care își desfășoară activitatea în astfel de unități, precum și dispoziții privind atribuțiile membrilor consiliilor de administrație. Au fost situații neplăcute și vrem să le evităm pentru viitor. Au fost cazuri în care pacienții au solicitat diferite buletine de analize, iar cadrele medicale au dat originalul. Acest lucru nu este posibil, pentru că bolnavul primește o copie. Originalul trebuie să rămînă la noi în cazul în care pacientul, peste un anumit timp, este nemulțumit de diangnostic și ne atacă în instanță”, a mai spus directorul Roșu.
În conformitate cu noul regulament, activitatea cadrelor medicale, de la asistenți la medici, va fi consemnată zilnic în condica de prezență, cu trecerea orei de la începerea programului și a celei de terminare. Condica va fi verificată zilnic de medicul șef de secție, care are obligația de a confirma prin semnătură programul de lucru al subalternilor lui.
Cadrele medicale vor trebui să își însușească și reguli de bună purtare în relația cu pacienții, rudele, dar și între ele. În ceea ce privește prezența permanentă a zîmbetului pe buze și ciocănitul la uși înainte de a intra la bolnavi, așa cum și-a dorit ministrul Ovidiu Brînzan, conducerea spitalului nu le-a impus salariaților acest lucru. „Nu le putem cere salariaților acest lucru. Dacă am avea normativul de personal complet, atunci acest lucru ar fi cu putință. Dar cînd o asistentă fuge prin saloane de la un pacient la altul, de parcă ar fi în desene animate, nu cred că îi mai arde să zîmbească permanent sau să ciocăneacă la ușă și să ceară permisiunea să intre în salon”, a precizat directorul Leonard Roșu. Salariații spitalului care vor fi prinși că nu respectă regulamentul și mai ales că se comportă necuviincios cu bolnavii vor risca să sancțiuni de la avertisment scris pînă la desfacerea disciplinară a contractului de muncă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns