• elevii de la Liceul de Artă „George Apostu” nu au voie la cursuri decît cu sacou • liceenii de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” nu pot purta bijuterii „care sfidează pe ceilalți”, nu pot participa „la acțiuni de protest ilegale” și nu au voie să discute cu persoane peste gardul școlii
Apariția noului regulament școlar are toate șansele să devină, într-un timp relativ scurt, „inamicul public numărul unu” al elevilor, în general, și al liceenilor, în special. Și asta pentru că direcțiunile școlilor au pus în aplicare, pe baza regulamentului cu pricina și cu acordul părinților, decizii de ordin intern, care numai pe placul „școlarilor” nu sînt. De exemplu, conducerea Liceului de Artă „George Apostu” a hotărît că elevii de aici pot intra la ore numai dacă sînt îmbrăcați cu sacou, excepție făcînd orele de atelier de la secția „arte plastice”. O decizie care, avînd în vedere specificul liceului, nu pare exagerată, dar care, ca orice lucru impus, a atras nemulțumirea viitorilor artiști. „Nu cred că un veston de culoare închisă, la care se poate asorta orice cămașă sau tricou, e o cerință exagerată. Cred că avem nevoie de decență, mai ales într-un liceu de artă. Pur și simplu, m-am săturat de burice goale”, explică profesorul Gheorghe Gozar, directorul Liceului de Artă „George Apostu”.
La cîțiva zeci de metri depărtare, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” e renumit în tîrg pentru faptul că direcțiunea a impus elevilor, încă de anul trecut, să nu mai iasă din curte în timpul pauzelor, porțile fiind, de altfel, închise atunci. Anul acesta, conducerea Colegiului a pus pe băncile elevilor chiar și un Angajament, pe care, de voie, de nevoie, liceenii au trebuit să-l semneze. Acesta cuprinde nu mai puțin de 25 de puncte, care reprezintă tot atîtea obligații ale elevilor, care, printre altele, trebuie să poarte zilnic asupra lor carnetul de elev, să nu organizeze sau să particpe la „acțiuni de protest ilegale, care afectează desfășurarea activității de învățămînt”, să nu folosească sau să lase deschis telefonul mobil în timpul orelor, să nu fumeze în curtea liceului, în caz contrat fiind pasibili de o amendă de 100.000 de lei, să nu poarte în școală, sau în activitatea extracurriculară, „vestimentație, coafuri sau bijuterii, care sfidează pe ceilalți și nu se încadrează în normele estetice și ale decenței specifice școlii”, ori să nu sară gardul școlii sau să stea de vorbă cu alte persoane peste gardul școlii. Profesoara Margareta Neacșu, directoarea Colegiului „Alecsandri” spune că ‘”angajamentul” cu pricina conține cerințe de bun simț, „absolut firești în condițiile actuale. De cînd George Dinu a fost bătut în propria bancă, am înțeles că trebuie să ne apărăm singuri”. În ceea ce-i privește pe elevi, aceștia fie că sînt de acord cu directoarea Neacșu, fie că s-au obișnuit cu reglementările liceului. Totuși, două prevederi din angajament sînt considerate cel puțin abigue: interdicțiile referitoare la acțiunile de protest și la vestimentație, coafuri și bijuterii. „Cine stabilește gradul de ilegalitate al unei eventuale acțiuni de protest sau cine spune în ce măsură hainele, coafurile ori bijuteriile sfidează sau nu pe cei de lîngă noi?”, se întreabă o elevă, care, din motive lesne de înțeles, a preferat să nu-și divulge numele. Exagerate sau nu, regulamentele de ordine interioară sînt o certitudibne a școlilor băcăuane. Rămîne de văzut în ce măsură vor fi ele respectate de către elevi. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns