Potrivit noilor reglementări privind circulația pe drumurile publice, cetățenii români care vor să plece în străinatate și doresc să intre în posesia unui permis internațional de conducere se pot adresa la sediile ACR, unde, în schimbul unei taxe de patru milioane de lei, pot obține pe loc acest document. Au fost introduse și o serie de obligații speciale pentru cetățenii străini. Astfel, persoanele care dețin autoturisme sau remorci înmatriculate în alte state și au sau își stabilesc domiciliul ori reședința în România sînt obligați să le înmatriculeze în termen de 90 de zile de la data intrării în țară a acestora sau de la data stabilirii domiciliului ori reședinței în România.
Pe de altă parte, orice vehicul înmatriculat în străinătate, care nu se află în proprietatea unei persoane cu domiciliul, reședința sau sediul în România, dar se află în folosința cu orice titlu a unei astfel de persoane, poate circula în România pentru o singură perioadă care nu poate depăși termenul de 120 de zile, calculat de la data intrării în țară. După expirarea acestui termen, persoana care folosește autoturismul este obligată să solicite înmatricularea în țară sau să restituie mașina proprietarului. Ca sancțiune în cazul nerespectării dispozițiilor sus-amintite, pe lîngă aplicarea contravenției, poliția va reține certificatul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare străine, care vor fi remise autorităților care le-au emis. În ce privește situația permiselor de conducere eliberate unor cetățeni din alte state, care își stabilesc domiciliul sau reședinta în România, a fost introdusă obligativitatea solicitării preschimbării permisului de conducere. În termen de 90 de zile de la stabilirea domiciliului sau a reședintei în România, titularii permisului de conducere respectiv se vor prezenta la poliție în condițiile stabilite printr-un ordin al ministrului de Interne.
În cazul în care cetățenii străini nu se prezintă la poliție pentru preschimbarea permisului în termen de 90 de zile de la stabilirea domiciliului sau reședintei în România, ei vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 700.000 și un milion de lei. În cazul decesului posesorului permisului de conducere, documentul trebuie predat în termen de 30 de zile la poliție de către rudele sau persoanele apropiate ale acestuia. De asemenea, în cazul pierderii, furtului sau distrugerii documentului, titularul permisului de conducere trebuie să declare cele întîmplate la autoritățile emitente în termen de 48 de ore de la constatare și să solicite publicarea în Monitorul Oficial. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns