• „Dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem”, par să spună locuitorii cîtorva sate din Berești Tazlău • la referendumul organizat duminica trecută pentru reînființarea comunei Tescani, singurii care s-au prezentat la vot au fost locuitorii satelor Tescani, Românești și Boșoteni
Localitatea Tescani este, de cîteva zile, în mare fierbere. Săptămînă toată suflarea satului a fost chemată la vot pentru a se pronunța asupra oportunității despinderii din comună a satelor a satelor Tescani, Românești și Boșoteni și reînființării comunei Tescani. Cum încercarea lor de a face o reparație istorică și de a reașeza vechea comună Tescani pe harta județului nu a avut prea mare succes, oamenii se văd nevoiți să își suflece mînecile și să o ia de la capăt pentru a-și vedea împlinit visul. „Dacă întrebi de cineva unde este comuna Berești Tazlău, nu știu dacă ar putea să spună unde este pe hartă. De Tescani, însă, a auzit toată lumea din județ, din Moldova și din întreaga țară”, spune cu patos Tudose Calinciuc, unul dintre cei mai înverșunați militanți pentru reînființarea comunei Tescani. Cu un teanc gros de un lat de palmă de documente sub braț, Tudose Calinciuc spune că, încă de pe 1 ianuarie 1990, preotul Nicolae Matei și un grup de cetățeni au adresat noilor autorități ale județului Bacău cererea de reînființare a comunei. „Am fost peste tot unde am văzut cu ochii: la Președenție, la Guvern, la Prefectură și pe la toți parlamentarii pe care i-a avut Bacăul în toți acești ani. Toată lumea ne dădea dreptate, dar ne spunea că trebuie să mai avem răbdare pînă ni se rezolvă cererea. Răbdare am avut pînă duminică la referendum, cînd sperat să terminăm odată cu pusul pe drumuri degeaba”, ne spune Neculai Maxim din Tescani. După ce a fost anunțat rezultatul referendumului, comuna pare să se fi împărțit în două. Cei mai înverșunați sînt locuitori satelor Tescani, Românești și Boșoteni, care nu înțeleg cum de îi poate sili cineva să fie incluși într-o formă de organizare care nu le este nicicum pe plac. „Toată suflarea celor trei sate s-a prezentat la referendum. Din cei 1.370 înscriși pe liste s-au prezentat în fața urnelor 1.186 de săteni care au votat, în proporție de peste 90%, pentru reîinființarea vechii comune Tescani. Dacă s-ar fi prezentat la vot măcar un sfert dintre sătenii din celelalte sate din comună, referendumul ar fi fost validat. E ca și cum ai spune «Dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem»”, mai spune Neculai Maxim.
Nemulțumirea oamenilor pornește acum în primul rînd de la modul în care a fost organizat referendumul. „Sînt oameni în comună care spun că a venit primarul să le bată în poartă și să le spună să nu care cumva să vină la vot, că dacă se desprinde Tescaniul de Berești Tazlău se vor majora impozitele și va fi rău pentru toată comuna. Miza cea mare e tîrgul din Tescani care aduce venituri pe care nimeni din actuala conducere a primăriei din Berești Tazlău nu vrea să le piardă din mînă”, povestește și Ion Turluianu. Toate aceste acuzații sînt respinde vehement de Cornelia Mihai, contabilul primăriei Berești Tazlău, cea care la referendumul de duminica trecută a fost președinta circumscripției de votare. Cornelia Mihai spune că toate aceste acuzații nu rămîn decît niște vorbe spuse la supărare, care nu pot avea fundament atîta vreme cît nu a fost depusă nici o contestație oficială privitoare la legalitatea modului în care a fost organizat referendumul. „Cei care au făcut cea mai mare campanie electorală au fost tocmai tescănenii. Au bătut din poartă în poartă, au mers la biserică să împartă fluturași ca să îi convingă pe oameni se prezinte la vot. Dacă nu s-au prezentat, nu e vina noastră. Nu ne putem duce cu forța să îi scoatem din casă. În urmă cu ceva timp am încercat să organizăm referendum numai în cele trei sate, însă de la Prefectură ni s-a spus că nu este legal. Decizia trebuie să fie luată de toată comuna”, explică acum Cornelia Mihai.
Indiferent de rezultatul pe care l-a avut ultimul referendum, oamenii spun că nu se vor lăsa pînă cînd nu vor revedea vechea comună apărută din nou pe harta județului. Prefectul Radu Cătălin Mardare spune că un nou referendum poate fi oricînd reorganizat printr-o nouă decizie a Consiliului Local. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns