Directorii tineri, sub ghilotina lui Cozmîncă
• un ordin al ministrului administrației publice i-a pus pe jar pe funcționarii publici • dacă ordinul va fi aprobat, 13 directori tineri din Bacău vor spune „adio” funcțiilor
Cel puțin 13 directori tineri din județul Bacău ar putea rămîne cît de curînd fără funcțiile pe care le dețin. Și asta, pentru că ocuparea fotoliilor executive din administrația publică și instituțiile descentralizate se va face doar în funcție de vechime, și nu de aptitudinile de manager ale candidatului. Decizia îi aparține lui Octav Cozmîncă, ministrul administrației publice locale, care a elaborat un ordin care modifică statutul funcționarului public. Punctajul necesar pentru a ocupa o funcție de director al unei instituții publice se calculează complicat și ține seama de funcția publică deținută pînă la data la care se face încadrarea, de calificativul obținut la ultima evaluare a performanțelor profesionale individuale, de vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, de cursuri de formare profesională sau studii postuniversitare, precum și de complexitatea și importanța atribuțiilor din fișa postului. Toate aceste criterii nu fac altceva decît să alunge tinerii din scaunele de directori. Practic, pînă la vîrsta de 40 – 45 de ani, tinerii nu vor putea să dețină funcții de conducere într-o instituțier publică.
Dacă proiectul de ordin va intra în vigoare, un număr de 13 directori tineri din Bacău vor trebui să își ia adio de la scaun sau să se școlească cît mai mult și repede, pentru a obține punctajul care le va oferi menținerea pe post. Directorii amenințați de „ghilotina” lui Cozmîncă sînt: Teodor Agachi, director general la Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială Bacău, și adjunctul său Ciprian Macovei, Octavian Țicău, director la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, și Steluța Niță, director de buget la aceeași instituție, Sergiu Huidici, director general adjunct, și Marcel Cojocariu, director contribuții colectări la Casa Județeană de Pensii, Codrin Radu, director la Direcția de Taxe și Impozite Locale (DTIL), și Tiberiu Ciobanu, director adjunct al DTIL, Sorin Elisei, inspector șef la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, Dragoș Bădioiu, director la Administrația Financiară, Oana Chelaru, director general la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Daniela Ruseanu, director la Azilul de bătrîni Bacău, Florin Velisar, director la Direcția Sanitar Veterinară. Rodica Pădureanu, director la Direcția de Asistență Socială, a scăpat ca prin urechile acului după desființarea Inspectoratului de Stat pentru Handicapați, cînd din funcționar public a devenit personal contractual.
Directorii tineri sînt supărați că nu li se acordă credibilitate
Părerile directorilor care ar putea să își piardă funcțiile dacă ordinul ministrului Cozmîncă va intra în vigoare este împărțită, dar toate au un punct comun: lipsa de interes și credibilitatea acordată tinerilor, cu toate că peste tot se susține sus și tare promovarea lor. „Ministrul administrației publice locale, prin Agenția Funcționarilor Publici, încearcă să limiteze accesul tinerilor capabili în funcții executive, condiționînd obținerea unui post de conducere de criterii legate de vechime în muncă și nu după competență. În activitatea mea de director am avut calificative bune și foarte bune, dar se pare că se preferă persoanele vîrstnice și cu experiență, chiar dacă nu atît de competente”, ne-a declarat directorul Direcției de Muncă, Teodor Agachi. El întrunește un punctaj insuficient pentru a rămîne pe post. Ciprian Macovei, director adjunct la direcția Muncii, este mai optimist și nu crede că un astfel de ordin va intra în vigoare. Oana Chelaru are o vechime de cinci ani, dar nu întrunește punctajul, dacă ordinul va intra în vigoare. „Mi-aș dori să ajungem într-o etapă în care noi, tinerii, să fim exploatați la maximum, iar cei cu părul alb să stea în dreapta noastră, pentru a ne consilia. Ordinul este prea restrictiv cu noi și ne frînează energia”, ne-a spus directorul de la CJAS. Nici directorul de la Taxe și Impozite nu a fost prea bucuros de ideea lui Cozmîncă. „Sîntem nedreptățiți, iar criteriul vechimii nu este unul foarte relevant. E drept că personalul mai în vîrstă are experiență, dar nu mai are energia necesară”, ne-a spus Codrin Radu.
„Sînt dezamăgit nu de faptul că nu îndeplinesc punctajul, ci pentru că atît s-a bătut monedă pe promovarea tineretului și atragerea în funcții de conducere, pentru a fi menținuți în țară, și acum vor să anuleze totul printr-un ordin”, ne-a spus Sergiu Huidici, director general adjunct la Casa de Pensii. „Ordinul nu încearcă decît să readucă modelul de birocrație învechită”, a comentat ordinul Daniela Ruseanu. Steluța Niță, director de buget la AJOFM Bacău, consideră și ea că „ordinul retrage într-un mod brutal credibilitatea care a fost acordată tinerilor”. Proiectul are repercursiuni și asupra altor categorii funcționari publici, care nu au funcții de conducere. Peste 60% dintre angajații Casei de Pensii vor fi retrogradați din posturile avute, iar la Casa de Sănătate doar opt persoane vor putea rămîne pe funcții de execuție, din 75 de angajați. (C.T.)
Lasă un răspuns