• majoritatea tinerilor din Uniunea Europeană spun că se înțeleg foarte bine cu părinții lor • oare așa stau lucrurile și la noi?
Anul trecut s-a făcut un studiu printre tinerii din țările aflate în Uniunea Europeană cu privință la relația lor cu familia. Familia, în versiunea tinerilor din UE, pare chiar idilică, 90 la sută dintre cei chestionați confesîndu-se că se simt comod alături de părinți. La extrema cealaltă, doar 4,9 la sută spun că nu au nici un fel de relație cu părinții lor sau că părinții sînt atît de ocupați încît nu îi bagă deloc în seamă. Aceste date confirmă ideea sociologilor cu privire la importantul rol pe care îl joacă familia în viața tinerilor.
Actualmente, tinerii, din cauza nevoilor de pe piața muncii, aflată într-o puternică competiție, trebuie să își amîne perioada de formare profesională. Tinerii tind să rămînă cît mai mult timp în sînul familiei. Șomajul este un alt motiv pentru care tinerii tind să stea cu părinții. Teama de nou îi face pe unii să fie reticienți și să prefere comoditatea căminului.
Pe de altă parte s-a produs un schimb în sistemul de valori al societății europene, în sensul că mentalitatea părinților s-a schimbat, aceștia fiind mai permisivi cu odraslele lor. În ultimul deceniu s-a trecut de la modelul familiei autoritare și severe, la „familia democratică”, un model de familie în care fiecărui membru îi este luată în seamă părerea cînd vine vorba să se ia o decizie importantă. Acest lucru este recunoscut de 70,4 la sută dintre cei chestionați. La polul opus, 10,1 la sută dintre tineri se plîng de comportamentul sever și exigent al părinților lor. Aceste schimbări produse la nivelul mentalității oamenilor din U. E. fac ca majoritatea (70,2%) să considere familia lucrul cel mai important din viața unui om.
Oare chiar nu mai există conflicte între părinți și copii lor? Bineînțeles că există, dar nu pe chestiuni de ideologie sau de religie ca în trecut, cum existau în anii ’60 – ’70. Conflictul dintre generații nu va dispărea niciodată. Dacă toți am fi de aceeași părere, nu am mai avea ce discuta, nu?
Relația tinerilor din Vest cu părinții lor
Mă înțeleg de minune cu părinții mei! 52,8 %
Consultă cu mine deciziile care ne afectează familia! 34,7 %
Părinții mei îmi explică întotdeauna motivele unui lucru pe ca îmi cer să îl fac! 26,7 %
Părinții mei exagerează cînd vine vorba de ordine și disciplină! 10,1 %
Astfel stau lucrurile în Uniunea Europeană. Oare la noi se întîmplă același lucru? Nu știm foarte sigur, pentru că nu prea există studii sociologice care să spună foarte clar care este părerea tinerilor despre adulți, dar mai ales despre părinții lor. Despre cum îi tratează, despre cum răspund ei la problemele adolescenților. Cert este că mentalitatea nu se schimbă de azi pe mîine. Sînt cazuri în care copiii au o relație perfectă cu părinții lor, dar în același timp există cazuri în care părinții își tratează copiii ca și cum aceștia ar fi niște biete animale. Ar fi o idee bună dacă și la noi s-ar face un astfel de sondaj printre tineri, pentru că relația părinte-copil, deși una cît se poate de banală, arată totuși, pe lîngă alte lucruri, gradul de civilizație de care dă dovadă o națiune. (Dan CREȚU)
Lasă un răspuns