Comercianții persoane fizice și asociațiile familiale prezintă o procedură de autorizare și înregistrare mai simplă, cu costuri mai reduse. Sistemul de evidență contabilă în partidă simplă și impozitul aplicat pe venit oferă avantajul conducerii afacerii de comerciantul însuși. Ca dezavantaje principale, se evidențiază răspunderea nelimitată (cu întreaga avere a comerciantului), credibilitatea mai mică la solicitarea creditelor, dezvoltarea limitată a activității, angajarea unui număr mic de personal.
Societățile în nume colectiv și în comandită simplă au ca avantaje lipsa unui capital minim obligatoriu de subscriere, costuri mai mici de înregistrare și posibilitatea utilizării sistemului simplificat de contabilitate și a impozitării venitului, în cazul întrunirii condițiilor legale pentru microîntreprinderi. Principalul dezavantaj este răspunderea nelimitată și solidară a asociaților pentru obligațiile societății (cu excepția asociaților comanditari).
Societatea pe acțiuni și în comandită pe acțiuni prezintă ca avantaje principale răspunderea acționarilor pentru obligațiile sociale (cu exceptia asociaților comanditari de la SCA) numai pînă la concurența capitalului subscris, acces mai ușor la finanțări (credibilitate mai mare), posibilități multiple de dezvoltare a activității. În cazul societăților pe acțiuni deschise, există și perspectiva de atragere de capital de pe piața financiară sau prin emiterea de obligațiuni. Dintre dezavantaje, menționăm costurile mai mari de constituire, înregistrare și autorizare a funcționării, sistemul mai complicat de conducere, administrare și control ale firmei.
Societatea cu răspundere limitată oferă avantajul constituirii cu unic asociat, a unor costuri și durate de constituire mai mici, a răspunderii numai pînă la concurența capitalului subscris. Ca dezavantaje, se pot enumera posibilitățile mai limitate de acces la credite.
Alegerea asociaților este o decizie foarte importantă a întreprinzătorului, cu efecte pe termen mediu și lung asupra evoluției afacerii și rezultatelor economice obținute. Se recomandă verificarea bonității unui partener persoană juridică sau a onorabilității unui partener persoană fizică. Un instrument necesar este cazierul fiscal ce se poate obține de la Direcția Generală a Finanțelor. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns