Festivalul tinerilor la Medjugorje
Dacă, în mod obișnuit, ideea de festival ne trimite cu gîndul la muzică, film, bere, etc, Festivalul Tinerilor care s-a desfășurat în perioada 31 iulie- 6 august în localitatea Medjugorje, din Bosnia – Herțegovina, nu are nici o legătură cu așa ceva. Ceea ce îl face cu totul diferit este specificul religios, fiind o întîlnire internațională de rugăciune a tinerilor (a XIII-a anul acesta). A devenit o tradiție ca, în primele zile ale lui august, Medjugorje să găzduiască această sărbătoare a tinereții, reunind mii de adolescenți și tineri din toate țările lumii.
Pînă acum 21 de ani, Medjurgorje era un sătuc necunoscut, în care se trăia, la limita sărăciei, din cultivarea tutunului și a viței-de-vie. Totul a început în data de 24 iunie 1981. Șase adolescenți, aflați pe colină pentru a fuma fără știrea părinților, au parte de o surpriză mai puțin obisnuită: brusc, în fața lor apare o femeie de o frumusețe nepămîntească, iradiind iubire și bunătate, care avea să se prezinte cu numele de Regina Păcii. Aparițiile Maicii Domnului în istoria Bisericii sînt frecvente, dar inedit la Medjugorje este faptul că Fecioara Maria a continuat să li se arate în fiecare zi, pînă în prezent, la aceeași oră (19.40 ora României). Mesajele Ei sînt simple și profunde, în spiritul Evangheliei. Regina Păcii cheamă, adesea plîngînd, la convertire, rugăciune, post, citirea zilnică a Bibliei, spovadă și împărtășanie frecvente, avertizînd că omenirea este în mare pericol. Cheia acestor mesaje este pacea, cu referire specială la pacea inimii aflată în armonie cu sine, cu Dumnezeu și cu semenii. Sanctuarul din Medjugorje a devenit, în timp, un puternic centru de spiritualitate marină. Autoritățile ecleziastice, din prudență, nu s-au pronunțat încă oficial în privința evenimentelor supranaturale de la Medjugorje, avînd în vedere și faptul că aparițiile nu s-au încheiat. Pelerinajele sînt, însă, permise (în unele locuri chiar încurajate) pentru folosul spiritual al credincioșilor.
Festivalul Tinerilor din acest an a avut tema Împreună cu Maria să dăm mărturie despre pace și bucurie. Într-o lume cufundată în materialism și vid spiritual, tinerii sînt invitați ca, printr-o viață de rugăciune, să fie martori ai păcii și bucurie în Dumnezeu. Preoți, călugări, tineri căsătoriți sau în căutare, au povestit fiecare experiențele lor: cum l-au întîlnit pe Dumnezeu, convertirea lor urmată apoi și de carisme speciale. Dimineața, între orele 9 – 12 și după-amiaza, de la 16 la 18, pe o căldură caniculară, ascultam aceste mărturii zguduitoare care, inevitabil, răscoleau sufletele și conștiințele, impulsionînd către o viață creștină autentică. La Medjugorje au avut loc multe convertiri impresionante: unii, ajunși acolo întîmplător; alții, hotărîți să demaște impostura, s-au întors transformați profund de ceea ce au trăit în acest loc de apariții ale Maicii Domnului. De asemenea, în fiecare zi ne vorbea cîte un vizionar despre mesajele Sfintei Fecioare, accentuînd pe necesitatea urgentă de a-l pune pe Dumnezeu pe primul loc în viața noastră. Seara, la ora 19 se celebra Sfînta Liturghie, precedată de rugăciunea Rozariului, cerută insistent de Sfînta Fecioară și în alte locuri de apariție (la Fatima, de exemplu, în 1917). Pentru că erau prezenți tineri din întreaga lume monumentul simbolic al oferirii păcii din liturghia de rit latin căpăta o semnificație și mai adîncă: pacea lumii e posibilă. Programul zilei se încheia spre miezul nopții, după ce tinerii participaseră la o oră de adorație în fața Sfintei Euharistii sau în fața Crucii.
Din această spiritualitate, la Medjugorje s-au născut și comunități religioase, una cu totul aparte fiind Comunitatea Cenacol, unde trăiesc tineri și tinere care înainte se drogau. Recuperarea lor nu se face pe baza medicamentelor ci practicînd Cristoterapia: conducîndu-i la o relație profundă cu Dumnezeu și cu Sfînta Fecioară prin rugăciune și adorație. O bună parte din mărturiile prezentate au aparținut membrilor acestei comunități. Contrastul dintre viața lor dinainte de Comunitate și cea prezentă e izbitor. Sub călăuzirea fermă a sorei Elvira (fondatoarea ordinului), a călugărițelor congregației și prin sprijinul comunitar ce i se oferă fiecărui nou venit, acești tineri se schimbă radical, devenind pasionați de iubirea lui Dumnezeu. De fiecare dată, la Festival, Comunitatea Cenacol pregătește pentru participanți un spectacol realizat cu talent de profesioniști, constînd în piese muzicale și dansuri cu mesaj religios, toate concepute doar de ei (inclusiv scena).
Pelerinii sosiți la Medjugorje își doresc să facă experiența celor două puncte principale de atracție legate de aparițiile Maicii Domnului: Colina Podbrdo (unde au avut loc primele viziuni ale Reginei Păcii), urcată în ritmul rugăciunii Rozariului și Muntele Krizevac (Muntele Crucii). Acesta are pe traseu cele 15 stațiuni ale Căii Crucii (marcate printr-o cruce și o scenă sculptată), parcurse de mulți pelerini desculți, în semn de pocăință. În aceste locuri s-au primit foarte multe vindecări fizice și spirituale. Încheierea întîlnirii a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii celebrate la răsăritul soarelui pe Muntele Krizevac, la poalele crucii care domină regiunea și care conține o relicvă din adevărata cruce a Domnului. În dimineața zilei de 6 august, în sărbătoarea Schimbării la față a Domnului, muntele Crucii se transformă într-un Tabor, marcînd pelerinul care se întoarce acasă cu amintiri, dar mai ales cu haruri. (Cornelia Farcaș)
Lasă un răspuns