Datoriile neplătite la împrumuturile în valută s-au dublat
• băcăuanii și firmele din județul Bacău au intrat în luna decembrie 2003 cu datorii restante mai mari cu peste 40 la sută decît luna anterioară • împrumuturile contractate în noiembrie au depășit 356 de miliarde de lei • volumul total al creditelor înregistrate la începutul lui decembrie se apropie de 4.905 miliarde de lei
Băcăuanii și firmele din județul Bacău au intrat în luna decembrie cu credite totale de aproape 4.905 miliarde de lei, în moneda națională și în valută), la returnarea cărora au restanțe de aproape 42 de miliarde de lei. Datele publicate de Banca Națională a României (BNR) relevă faptul că, în luna noiembrie 2003, creditul neguvernamental a crescut cu 7,8 la sută (peste 356 de miliarde de lei) față de luna anterioară. Creditele contractate în lei românești depășesc suma de 3.157 de miliarde de lei, în creștere cu peste 299 de miliarde de lei (10,4 la sută) față de octombrie. Și creditele în valută au avut succes la populație și firme, e drept, într-o mai mică măsură, valoarea acestora ajungînd la aproape 1.748 de miliarde de lei. Numai în luna noiembrie, împrumuturile au fost de aproape 58 de miliarde de lei în echivalent valutar, adică mai mult cu 3,4 la sută decît în luna octombrie.
După două luni bune, cînd restanțele la bănci scăzuseră cu 20 de procente, luna noiembrie consemnează o creștere accentuată a ratelor restante. Conform statisticilor BNR, restanțele la împrumuturile în lei au crescut în perioada analizată cu peste 10 procente, cu 2,02 miliarde de lei, pînă la suma totală de 21,3 miliarde de lei. În valută, restanțele s-au dublat practic, de la 10,3 miliarde în octombrie, la 20,3 miliarde de lei, în echivalent valutar, la finele lui noiembrie 2003. Per total, în lei și valută, restanțele acumulate în noiembrie sînt de aproape 12 miliarde de lei (40,3 la sută din restanțele totale), ceea ce a dus la adunarea unor restanțe totale de aproape 42 de miliarde de lei. Marius Oprea, ofițer de credite la o sucursală bancară băcăuană, este de părere că acumularea de restanțe nu este alarmantă. „Este, cumva, firească această creștere a restanțelor, deoarece în perioada noiembrie-decembrie cam toate firmele au cheltuit foarte mult pentru achizițiile și aprovizionarea de iarnă”, explică Oprea. El adaugă la aceste motive și creșterea accentuată a monedei unice europene în raport cu leul românesc, ceea ce a pus în dificultate clienții bancari ce au făcut împrumuturi în euro. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns