Trecutul nu trebuie abandonat uitarii, iar asumarea lui inseamna o permanenta proiectie in actualitate, cu reflectii si continuitati asupra viitorului. Parafrazind celebra expresie a cronicarului „…nasc si la Moldova oameni”, sa constatam ca memoria lor a fost incredintata eternitatii si prin demersul publicistic de exceptie al unor bacauani care au socotit ca este de datoria lor morala sa le ofere concitadinilor o istorie a celor care ne-au precedat, cu faptele si implinirile ce au definit epoci, procese si evolutii. Evenimentul s-a produs zilele acestea, este unul editorial si consemneaza aparitia celei de a doua editii a Enciclopediei judetului Bacau. O lucrare ampla, complexa din perspectiva documentara si deosebit de valoroasa atit pentru cercetatori, cit si pentru cititorul dornic de a-si cunoaste izvoarele si propriul trecut. Lansarea volumului, petrecuta intr-un spatiu spiritual de referinta, cel al Filarmonicii „Mihail Jora”, chiar daca nu a reusit sa domine contextul marcat de sarbatorirea Marii Uniri din urma cu noua decenii, validarea rezultatelor scrutinului pentru parlamentare si formarea viitorului Executiv, s-a impus prin prestanta si valentele sale stiintifice, dar mai ales prin mesajul adresat noua, tuturor: reintoarcerea la origini. Pentru ca aceasta lucrare si-a propus sa fie o prezentare cit mai completa a judetului nostru cu tot ceea ce are el mai semnificativ in plan material si spiritual.
Desigur, nu s-a reusit o restitutio in integrum, de altfel nici nu este posibil asa ceva, intrucit viata are o dinamica pe care nu o poti controla si reflecta cu simultaneitate. Tocmai de aceea ramine un proiect deschis catre ce urmeaza.
Dincolo de continutul informational bogat, divers si interesant, pe care va lasam sa-l descoperiti singuri, se cuvine sa relevam meritele incontestabile ale initiatorului acestui proiect pe cit de ambitios, pe atit de dificil. El se numeste Emilian Drehuta, economist de marca si mentor al Organizatiei Bacau a Societatii pentru Cultura si Literatura din Bucovina, sub egida careia a aparut Enciclopedia. Am socotit ca este de datoria mea, a noastra, adica a celor virstnici, sa ne decontam fata de generatiile tinere printr-o lucrare de referinta. Demersul a fost dificil, dar ne-a animat increderea in reusita, iar rezultatul se vede. Ramine ca el sa fie receptat si valorizat ca atare.
De ce tocmai un bucovinean sa se angajeze intr-o asemenea lucrare de proportii? Exista cel putin doua motive: primul – pentru ca autorul se considera un bacauan adoptat fara rezerve de autohtoni, pe care i-a servit si alaturi de care si-a construit o cariera; al doilea – pentru ca niciunul dintre potentialii autori nu a avut curajul sa-si aroge un asemenea proiect. Intr-un climat dominat de interese personale si de grup, servirea colectivitatii devine o chestiune iluzorie, fantezista si de nonsens. Cistigul imediat si consistent este titlul de ordine, dincolo de care nu se mai afla nimic. Fapt ilustrat, intre altele, si de absentele ilustre de la acest eveniment al lansarii; nici un reprezentant al autoritatilor locale si judetene, necum participari la virf, desi Enciclopedia serveste direct si nemijlocit interesul public, colectivitatea si, totodata, se constituie intr-un document de identitate si notorietate al acestor institutii, cu profit de imagine pe termen nelimitat. Sint usi care se deschid greu si de la care nu prea ai ce pretinde. Cunoscind aceste adevaruri dezarmante, triste si de neinteles, autorul coordonator Emilian Drehuta si colectivul de redactare pe care acesta s-a sprijinit, au stiut si au reusit sa gaseasca solutiile de documentare, finantare, tehnice care sa permita aparitia volumului in infatisarea cu care ni se prezinta. Demonstrindu-se, astfel, inca odata, adevarul unui vechi si la fel de actual dicton: daca vrei cu adevarat, poti si reusesti. Fara sa astepti cine stie ce rasplata. Ea va veni, cu siguranta, din satisfactia lucrului faptuit de tine pentru ceilalti.
Lasă un răspuns