De sâmbătă, gata cu micului trafic de mărfuri. Românilor li se cere adeverință cu veniturile salariale.
Birourile vamale Siret, Sighet și Halmeu, aflate la frontiera externă a Uniunii Europene, aplică, de sâmbătă, 15 februarie, măsuri specifice de selecție a călătorilor – ne-a informat Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, la care este arondat și județul Bacău. Astfel, se va utiliza analiza de risc pentru efectuarea controlului vamal, fiind avute în vedere bunurile introduse de călători pe teritoriul României, în bagajele personale.
Autoritățile vamale au înregistrat cazuri în care călătorii introduc prin aceste vămi cantități mari de motorină sau benzină, produse din tutun, alcool, zahăr sau alte bunuri a căror valoare depășește suma de 300 de euro, peste uzul personal. Vameșii susțin că astfel de cazuri nu au caracter ocazional, iar produsele nu îndeplinesc condițiile de scutire prevăzute de reglementările comunitare și legislația națională.
Scutirile de taxe vamale, accize și TVA pentru bunurile aflate în bagajele personale ale călătorilor, precum și pentru carburanții aflați în rezervoarele standard ale autovehiculelor, sunt condiționate de caracterul necomercial al acestor importuri. Adică importurile ar trebui făcute în mod ocazional, fiind vorba exclusiv de bunuri pentru uzul personal sau familial al călătorilor ori cu destinația de cadouri, iar natura și cantitatea acestora nu ar trebui să indice că sunt importate din motive comerciale.
Astfel, în situațiile în care bagajele personale ale călătorilor conțin bunuri de natura celor care fac obiectul măsurilor de supraveghere avute în vedere, biroul vamal solicită declararea în scris a acestor bunuri, cu scopul de a verifica tocmai caracterul ocazional și necomercial al introducerii de bunuri. Dacă în urma verificărilor efectuate se constată că bunurile declarate au caracter comercial, nu este permisă introducerea pe teritoriul vamal al României.
Mărfuri aduse din Ucraina erau vândute frevent și în Bacău, chiar în piețe, dar și direct din mașină sau pe bază de „precomenzi”. Asemenea produse vin și pe filiera Republica Moldova.
Consulatul General al Ucrainei la Suceava îi anunță pe băcăuanii interesați de schimbările care au survenit pentru cei ce vor să călătorească în Ucraina.
„Consulatul General al Ucrainei la Suceava informează că, la 19 decembrie 2013, – se arată în comunicatul Consulatului – a intrat în vigoare OUG a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 84 prin care fiecare cetățean străin (inclusiv cetățeanul român) și apatrid, pentru a intra și călători în Ucraina, trebuie să prezinte adeverință de venituri salariale sau confirmarea fondurilor (numerar) în valoare de 80 euro pe zi, plus 400 euro extra”.
Controlul asupra disponibilității financiare adecvate se face la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Ucrainei, în cadrul eliberării vizelor pentru a intra în Ucraina, la punctele de trecere a frontierei de stat, controlul frontieră și la organe regionale ale Serviciului de Stat pentru Migrații, în cadrul prelungirii șederii pe teritoriul Ucrainei și aprobarea invitațiilor la străini și apatrizi pentru a obține o viză în Ucraina. Consulatul General al Ucrainei atrage atenția cetățenilor români care vor solicita trecerea frontierei de stat în Ucraina să fie gata pentru prezentarea (verificarea) scopului călătoriei și disponibilitățile financiare adecvate.
În aprilie anul trecut, consulul general de la Suceava al Ucrainei vizita Bacăul, în cadrul unei încercări de cooperare pe teme culturale și economice. El se întâlnea cu șefii județului și cu oameni de afaceri. Din investițiile puse la cale au rămas însă adeverințele de venit pe care ar trebui să le prezinte băcăuanii care vor să meargă în țara vecină.
Lasă un răspuns