– institutia a pierdut departamentul „Dezvoltare rurala” si 56 de salariati
Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau a ramas, in urma masurilor de restructurare si reorganizare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a autoritatilor din subordine, fara compartimentul „Dezvoltare rurala”, dar si fara inginerii din centrele agricole din teritoriu. Dintre cei 89 de angajati ai directiei au mai ramas pe posturi doar 35.
„Practic – ne-a spus directorul executiv al institutiei, Ioan Chiriac -, nu ne mai ocupam de activitatea de monitorizare a activitatii agricole si a problemelor care apar in acest domeniu. Aceasta sarcina cadea mai ales pe umerii inginerilor din centrele agricole. Era, adica, tocmai ceea ce am facut, in ultimul timp, cind judetul a fost lovit de calamitati naturale de amploare, dar evident, nu doar atit”.
Ce mai ramine la Directia Agricola
Dupa restructurare, Directia Agricola Bacau va functiona doar cu departamentele „Politici agricole” si „Inspectii”, dar si cu Unitatea Fitosanitara. Departamentul „Dezvoltare rurala”, condus de inginerul Stefan Talamba, a fost preluat integral la minister, de Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.
La nivelul ministerului, disponibilizarile si restructurarea vor afecta aproape 3.200 de persoane, cu economii la bugetul de stat estimate la 127 de milioane de lei. „Reduceri substantiale s-au operat la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala. Acestea au fost redimensionate in functie de activitatea agricola din fiecare judet, respectiv in functie de suprafetele agricole si efectivele de animale. De asemenea, celelalte unitati subordonate au suferit restructurari si reorganizari, in ideea eficientizarii si a rationalizarii activitatilor pe care le desfasoara” – a declarat, presei, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. El a mai mentionat ca plata rentei viagere, efectuata, in prezent, de Agentia Domeniilor Statului (ADS) va trece, de la 1 ianuarie 2011, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, pentru ca ADS nu va mai prelua dosare de renta viagera, ci va efectua doar plata celor care detin carnete de rentier pina in prezent.
Care este „teritoriul” Directiei Agricole
Judetul Bacau are 93 de municipii, orase si comune, dintre care numai comune 85. Agricultura judetului dispune de o suprafata de 320.597 ha, (48% din suprafata judetului), propice cultivarii de cereale, plante si legume, pomiculturii, viticulturii si pentru cresterea animalelor. Exploatatiile agricole mai mari de cinci hectare reprezinta, in judet, doar 13% din intreaga suprafata agricola. Acestea insumeaza numai 42.683 de hectare, din care numai 22.664 sint in exploatatii comerciale. Sint, insa, peste 65.000 de exploatatii agricole mai mari de un hectar, peste 6.000 de ferme in Registrul fermelor, iar la sfirsitul lunii mai – conform datelor statistice – efectivele de animale numarau aproape 80.500 de bovine, peste 82.000 de porci, peste 316.000 de oi si capre si aproape 3.000 de pasari.
In judetul Bacau mai functioneaza, in domeniul agriculturii, Camera Agricola Judeteana, Agentia de Plati si Implementare pentru Agricultura, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Unitatea de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Oficiul Judetean pentru Studii Pedologice si Agrochimice, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, filiala Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Unitatea de Administrare a Sucursalei Teritoriale Moldova de Sud a Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare.
Agricultorul a zis
Directiile astea trebuie desfiintate ca nu fac nimic pentru agricultura!