Rasol de șalău
Ingrediente: 1,5 kg pește, 50 g unt, 500 gr. cartofi, zarzavat pentru supă, 7-8 boabe piper, 1 lingurița sare, 1 legatură pătrunjel cu mărar, 10 linguri sos de roșii, 5 gălbenușuri, 1/4 linguriță pulbere cimbru, 4-5 linguri oțet de mere sau suc de cătina diluat, 1 foaie dafin, 1 linguriță miere.
Mod de preparare: Se alege un șalău mai mare, frumos, se curăță de solzi și intestine, i se taie aripioarele de pe spinare și de pe burtă. În vasul special de pește, cu grătar, se fierbe o oră zarzavatul de supă, capul tăiat în două, sare, piper, foaia de dafin. În timp ce fierbe zarzavatul, peștele spălat repede în 2-3 ape reci se pune într-un vas și se freacă ușor cu o felie de lămîie, apoi se sărează, se unge cu puțin ulei, se mai stropește cu cîteva picături de lămîie, se acoperă și se păstrează la răcoare. Dacă șalăul se servește cald se pune la fiert cu o jumătate de oră înainte de masă, în apa în care clocotește zarzavatul, după ce se trage vasul puțin la o parte și se toarnă jumătate de ceașcă de apă rece, după care se pune peștele. Se pune vasul la foc puțin mai iute pînă începe să dea în clocot. Se lasă să fiarbă în clocote mici în jur de 20 minute.
Se scoate șalaul cu grătar cu tot, se lasă să se scurgă de zeamă, apoi se așează pe farfuria specială de pește sau pe un platou oval, cu mare băgare de seamă să nu se rupă. Cînd se scoate peștele din cratiță, înainte de a-l așeza pe farfurie se poate jupui de piele cu ajutorul unei furculițe.
Pe marginea peștelui se așează cartofii fierți, peste care se pune untul și verdeața tăiată fin, iar separat, în sosieră se servește sosul de roșii, care a fost bine amestecat cu oțetul, cele 5 gălbenușuri crude, o linguriță de miere și pulberea de cimbru. Poftă bună!
Lasă un răspuns