Plăcintă cu pește
Ingrediente:
Se poate folosi aproape orice fel de pește.
șase porții
Timp de pregătire: 20 min.
Timp de coacere: 40 min.
595 calorii, 36 g grăsimi per porție
pentru stratul de deasupra: 900 g cartofi, curățați de coajă și tăiați cuburi; 50 g unt și 50 ml lapte
pentru umplutură:
50 g unt și 125 ml lapte
1 lingură ulei de floarea-soarelui
1 țelină mica, tăiată felii subțiri
25 g făină
125 ml vin alb, sec
200 ml smîntînă
2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat
500 g cod sau alt pește cu carnea tare (știucă, somon), desfăcut bucăți
400 g creveți, raci sau amestec de fructe de mare – opțional
Mod de preparare:
Preîncălziți grătarul cuptorului la semnul 5/190 grade C și ungeți cu grăsime un vas rezistent, cu capacitatea de doi litri. În cazul în care cuptorul dumneavoastră nu are flacără și pentru gratar, așezați vasul pe nivelul superior. Fierbeți cartofii în apă cu un praf de sare, pînă se înmoaie. Scurgeți-i și zdrobiți-i; adăugați untul și laptele. Potriviți piureul de sare și puneți-l deoparte. Într-o tigaie, pe foc, topiți untul împreună cu uleiul și prăjiți țelina pînă se înmoaie (cca 5 minute). Scoateți-o și așezați-o în vasul rezistent. În aceeași tigaie, adăugați făina și prăjiți-o timp de 2 minute, amestecînd continuu. Adăugați vinul, iar cînd începe să fiarbă puneți laptele și fierbeți încă 2 minute. Adăugați smîntîna și pătrunjelul și potriviți de sare și piper. Sosul rezultat trebuie să fie destul de gros, deoarece peștele lasă apă. Așezați peștele și fructele de mare – dacă folosiți – în vasul rezistent, amestecați cu țelina și turnați sosul. Deasupra, puneți piureul într-un strat uniform, dați vasul la cuptor și lăsați timp de 40 minute (pînă cînd sfîrîie și este rumenit). Poftă bună!
Lasă un răspuns