sau păstrăv în cetină de brad
În această săptămînă vă prezentăm o rețetă specială, un adevărat deliciu pescăresc, ce necesită un mod de preparare deosebit.
Ingrediente:
– patru-cinci păstrăvi dolofani, cam cît să adune un kilogram
– o lingură de sare
– o lingură de mirodenii (cimbru, boia de ardei, piper)
– o jumătate de lingură de oțet
– o jumătate de lingură Delikat
– doi căței de usturoi pisați
– o foaie de dafin
Tot conținutul se amestecă, după care se toarnă peste păstrăvul eviscerat și se lasă în baiț 20 de ore, într-o oală cu capac. După ce peștele se îmbibă cu toate aceste ingrediente, se înșiră pe nuiele și se pune la afumat
Cum se face afumarea
Afumarea este ultimul și cel mai sofisticat procedeu, care obligatoriu trebuie să dureze o zi întreagă. Pentru a obține un fum de calitate se folosește, în această ordine, lemn de fag, lujer de zmeur, tulpină de urzică uscată, cetină de brad, și ramuri de cireș. La sfîrșitul zilei, păstrăvul se ia de pe nuiele și se împachetează în cetină de brad, obligatoriu cu capetele afară. După gust, hîrzobul se servește cu lămîie sau ceapă, asezonat cu un vin alb, sec.
La „Casa Montana” din Slănic Moldova, o porție de hîrzob costă în jur de 600.000 de lei, dar se prepară numai la comandă. Păstrăvul în cetină de brad de la Slănic a ajuns și pe masa regelui Mihai, la Versoix, unde s-a bucurat de o apreciere deosebită.
Lasă un răspuns