Zacuscă de pește
Ingrediente pentru o porție:
– 5 kilograme gogoșari
– 3 kilograme ceapă
– 5 kilograme de pește proaspăt
– 50 ml oțet
– 1,5 litri ulei
– două borcane pastă de tomate sau doi litri de suc de roșii concentrat
– un pachet de condiment pentru pește
-10 grame piper boabe
– 100 ml vin alb
– puțină sare, foi de dafin
Mod de preparare:
Gogoșarii se coc, se curăță, se separă cotoarele și semințele și se taie în fîșii late de un centimetru. Ceapa se curăță, se taie peștișori, se opărește, se scurge și se pune la topit cu trei sferturi de litru de ulei, puțină sare și puțină apă. Se fierbe conținutul pînă se topește bine, eventual se mai adaugă puțină apă. Peștele se curăță de solzi și intestine, se spală bine, se condimentează cu o jumătate de plic de condiment, sare, puțin piper. Se așează într-o cratiță cu puțin ulei, foi de dafin, piper boabe, puțin vin și apă pînă îl cuprinde bine. Se dă la cuptor la foc mic 4-5 ore, pînă scoate apa complet, iar oasele mici se topesc. Se dă prin mașina de tocat, cu tot cu oase. Într-o oală mare, se amestecă toate ingredientele pregătite ca mai sus, se adaugă pasta de tomate, dizolvată în apă caldă, sau sucul de roșii, se potrivește de sare, piper, condimentul de pește, foi de dafin, puțin cimbru și un pahar cu vin alb, și cu restul de ulei. Se dă la cuptor pînă iese uleiul deasupra. Se pune fierbinte în borcane de 400 de grame, se capsează sau se leagă cu celofan, apoi se pune la răcit în pături. Pentru siguranță se pot steriliza borcanele o jumătate de oră. Se păstrază în beci sau în cămara bine aerisită. Vă dorim poftă bună!
Lasă un răspuns