Peștele proaspăt se recunoaște după ochii bulbucați, branhiile de un roșu viu și carnea tare. Se curăță de solzi de la coadă spre cap. Peștii care nu au solzi, cum este somnul, se freacă cu sare pînă se albește pielea; linul se scufundă în apa clocotită, după care se rad solzii. Dacă peștele se va pregăti a doua zi, nu trebuie ținut în apă, că se strică. După ce i s-au scos măruntaiele, se șterge pînă devine uscat, se sărează și se lasă învelit la gheață.
Ingrediente
4 bucăți de pește; felii de lamîie pentru ornat;
Pentru marinată:
1/3 cană ulei vegetal;
1/3 cană oțet slab;
3 linguri sos de soia;
1 linguriță ulei de susan;
1 cățel mare de usturoi, tocat;
Spălați bucățile de pește și uscați-le. Combinați ingredientele pentru marinată. Într-un vas adînc marinați peștele în acest amestec pentru cel puțin două ore – dar nu mai mult de patru – în frigider.
Ungeți barele grătarului. Rumeniți peștele la foc de cărbuni sau pe aragaz, la foc mediu, aproximativ șase minute pe fiecare parte.
Dacă nu aveți grătar de cărbuni, puteți folosi un grătar cu capac de pus pe aragaz. Se servește cu felii de lămîie.
Lasă un răspuns