• produsele farmaceutice care beneficiază de campanii publicitare în mijloacele media nu mai pot fi prescrise pe rețete compenasate și gratuite
De anul acesta, nu doar listele de medicamente compensate și gratuite au suferit modificări față de cele de anul trecut, ci și modul lor de prescriere. Cu începere de luna viitoare, medicii de familie și specialiștii trebuie să fie ochi și urechi la reclamele TV, audio și din presa scrisă, întrucît produsele farmaceutice care sînt promovate de firmele producătoare în campanii de publicitate nu mai pot fi prescrise pe rețete compensate și gratuite. Interdiciția se menține pe toată perioada campaniei de promovare, folosirea respectivelor produse putînd fi accesibilă numai contra cost. Pentru ca prescrierea unei rețete compensate sau gratuite să nu semene cu alegerea unui bilet la loterie, Casa Națională are obligația să transmită din timp caselor județene listele cu medicamentele care beneficiază de publicitate și cu perioada în care acestea sînt valabile. La rîndul lor, medicii de familie și specialiștii trebuie să fie informați la timp de Casa Asigurărilor de Sănătate, în caz contrar, pacienții putînd fi puși în situația de a-și plăti medicamentul prescris în regim compensat sau gratuit.
Interdicțiile la medicamentele care beneficiază de publicitate în presă nu sînt singurele modificări impuse de anul acesta medicilor atunci cînd prescriu rețete bolnavilor. Pacienții cu boli cronice nu vor mai avea dreptul în acest an decît la o singură rețetă pe lună. Aparent, condiția este identică cu cea din anii trecuți, dar practic ea își arată colții în situații de criză a medicamentelor în farmacii, sau atunci cînd medicii își drămuisec plafoanele. „Și pînă acum, un bolnav cronic primea o singură rețetă compensată sau gratuită, în funcție de categoria în care era încadrată boala lui. Sînt însă situații în care un bolnav care primește o rețetă nu găsește în farmacie toate medicamentele și pentru că și-o procură pe bucăți din mai multe farmacii are nevoie de două rețete. În alte situații, chiar și medicul, ca să se poată încadra în plafonul de pînă în 300.000 de lei pentru o rețetă, scrie prima dată tratamentul pentru jumătate de lună, iar pacientul revine după o altă rețetă tot în luna respectivă”, ne-a declarat dr. Elena Stîngă, șefa Asociației Medicilor de familie din Bacău. Spre deosebire de prima modificare în ceea ce privește prescrierea medicamentelor compensate și gratuite, cea care impune o singură rețetă lunară pentru bolnavii cronici îi nemulțumește pe medici. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns