Decizia de retragere a Municipiului Onesti din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB) a fost considerata – asa cum aratam si in editia de ieri a ziarului nostru – ca fiind una „inteleapta, corecta, legala” de presedintele societatii Apa-Canal Onesti, Ovidiu Budeanu. Societatea Apa-Canal este operatoul privat al serviciilor de distributie a apei potabile in municipiul de pe Trotus si al canalizarii ulterioare a acesteia spre statia de epurare.
Statutul de de societate privata al unui membru nu permitea, insa, ca ADIB sa poata accesa fonduri europene de dezvoltare, pentru ca regulamentele Uniunii Europene nu accepta prezenta privatilor in acest joc. Consiliul Local din Onesti a incercat sa transfere responsabilitatile societatii Apa-Canal, iar de aici a inceput o serie intreaga de procese in instantele de judecata intre cele doua parti, care nu s-au incheiat nici acum. „Acum, odata cu separarea din ADIB – a opinat Ovidiu Budeanu -, cred ca vom reusi ca fiecare dintre noi sa-si faca treaba cit mai bine in Onesti si vreau sa mai precizez ca serviciul Apa-Canal functioneaza legal inca de la infiintare”.
La baza functionarii servicului Apa-Canal Onesti a stat o regie autonoma, care are drepturi si obligatii privind administrarea domeniului public. In 1996, Regia Autonoma de Gospodarie Comunala si Locativa Onesti a fost reorganizata, conform legii, si a devenit societate comerciala, societatea Onedil. Ea a preluat patrimoniul, privat si public, al fostei regii. In 1998, statul, prin Fondul Proprietatii de Stat (FPS), care era actionar la noua societate, a scos la privatizare cele 70% din actiunile sale. S-a organizat licitatie publica cu strigare, cu trei participanti, pe care a cistigat-o Ovidiu Budeanu, cu oferta sa de 20 de miliarde de lei (ROL, 200.000 de lei noi – RON). Conform legii, 90% din banii incasati de FPS au intrat in contul Consiliului Local Onesti. „Noi ne-am facut treaba ca la carte, am luat licentele de functionare de la autoritatile nationale si functionam de 12 ani – a precizat Budeanu. Societatea avea, insa un istoric de peste 30 de ani. Avem statutul unei regii autonome, care nu poate fi, conform, legii, doar una intr-o localitate. Prin iesirea municipiului Onesti din Operatorul Regional de Apa se intra, acum, in normalitate. Regulamentele Uniunii Europene nu permit ca un operator privat, cum sintem noi, sa intre in operatorul regional, iar de aici s-a complicat toata treaba. Fiecare oras a intra in ADIB cu consiliul local, dar si cu operatorul, cum este Compania de Apa in Bacau. La Onesti a intrat numai consiliul local, nu si operatorul, care este privat si nu este admis”.
Infiintarea Operatorului de Apa Regional a fost dictata de dorinta administratiilor
locale de a putea accesa fonduri europene de dezvoltare, conditionata de
infiintarea acestui oprator si a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara.
Acest lucru presupunea fuziunea dintre Apa Serv si Compania de Apa, din Bacau, dar nu si cu o firma privata, cum este Apa-Canal Onesti. In Programul de Asistenta Tehnica ISPA 2005, judetul Bacau beneficiaza de o previzionare a investitiilor necesare in sectorul de apa si apa uzata pina in 2037, structurata in cadrul unui Master Plan aprobat de Ministerul Mediului.
Botomei Vasile-Presedinte Partidul Democrat Liberal Organizatia Judeteana Bacau a zis
Bravo Ovidiu ! Ai dat clasa la toti ! Voi lua exemplu de la tine . Pana pe 10 aprilie deschid un proces cu Compania de Apa Bacau pentru reducerea pretului preluat majorat de la RAGC Bacau. Ar fi instare cei de la Consiliu judetean sa reduca pretul numai ca sa primeasca fonduri nerambursabile de la U.E. Asa se va bloca si majorarea cu 18% pentru anul 2010.