• primarii spun că bunurile cerute înapoi de foștii proprietari ar trebui evaluate, însă multe dintre acestea nu mai există
Activitatea de retrocedare a terenurilor sau a imobilelor confiscate pe vremuri de comuniști în județul nostru a ajuns în impas. Primarii spun că au primit cereri de restituire a unor imobile, iar după lege, ei ar trebui să dea casa sau terenul în natură. Dacă acest lucru nu mai este posibil, ar trebui să le accepte cetățenilor despăgubiri bănești, iar cererile ar urma să ajungă la Prefectură. Numai că tot legea spune că ar trebui mai întîi făcută o expertizare a imobilului solicitat. „Am un țigan care a venit să-mi ceară trei case care i-au fost confiscate, dar scheletele din lemn care mai erau au fost furate. Eu ce evaluare să mai fac?!”, a întrebat retoric un primar în timpul ședinței Comisiei Consultative de ieri. El a reacționat după ce Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii, le-a cerut primarilor să urgenteze lucrurile, așa încît cererile de la cetățeni să fie rezolvate în termen legal.
Gheorghe Hură a mai cerut ca primarii să se ocupe de înființarea acelor comisii care trebuie să facă evaluări ale imobilelor cerute înapoi. Primul care s-a lăudat că această comisie funcționează deja a fost primarul din stațiunea Slănic Moldova, Mircea Mihai Ionel. A intervenit și primarul din Filipești, care a spus că și la el în comună comisia lucrează de zor. Cînd colegul din altă comună s-a plîns că nu știe cum să facă evaluarea unui imobil care nu mai există, prefectul Radu Cătălin Mardare i-a cerut primarului din Filipești să-l ajute cu o sugestie. „Dar pe membrii comisiei cum îi plătim?”, a răspuns, în felul lui, primarul Ioan Apostol. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns