Delegatia României formata din 102 sportivi s-a intors de la Jocurile Olimpice de la Beijing cu doar 8 medalii, aceasta fiind prima editie de la Helsinki 1952 incoace cind delegatia tricolora cucereste mai putin de zece medalii la o olimpiada de vara.
Dupa 112 ani, editia Jocurilor Olimpice de la Beijing a uimit prin grandoare si o organizare aproape perfecta. In China, România a fost reprezentata de 102 sportivi, desi initial fusesera anuntati 105. Problema dopajului a aparut si in delegatia tricolora, iar atletele Liliana Popescu, Cristina Vasiloiu si Elena Antoci au fost excluse.
Pentru prima data in istoria olimpica a României, purtatorul de drapel a fost o reprezentanta a handbalului, capitanul nationalei feminine, Valeria Bese. Cu acest numar de sportivi România s-a intors acasa cu 8 medalii, 4 de aur, 1 argint si 3 bronz, si s-a clasat pe locul 17 in topul natiunilor participante.
Medaliatii României la JO de la Beijing:
Aur – Alina Dumitru (judo), Constantina Dita Tomescu (atletism, maraton), Sandra Izbasa (gimnastica, sol), Georgeta Andrunache si Viorica Susanu (canotaj, dublu rame);
Argint – Ana Maria Brânza (scrima, spada);
Bronz – echipa feminina formata din Sandra Izbasa, Steliana Nistor, Andreea Grigore, Andreea Acatrinei, Anamaria Tamarjan si Gabriela Dragoi, Mihai Covaliu (scrima, sabie), echipajul format din Constanta Burcica, Viorica Susanu, Rodica Florea, Eniko Barabas, Simona Musat, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat si Elena Georgescu (canotaj, 8^1).
Istoria României la Beijing a inceput in cea de-a doua zi a Jocurile Olimpice, cind judoka Alina Dumitru a inceput excelent competitia, iar in semifinale a trecut de campioana olimpica Ryoko Tani (Japonia). Aceasta victorie extrem de importanta a facut-o sa abordeze si mai motivata ultimul act, iar in finala a invins-o pe cubaneza Yanet Bermoy prin ippon. Sabrerul Mihai Covaliu nu a mai reusit sa reediteze performanta de la Sydney, cind a luat aurul, si a ocupat doar locul trei. Tot la scrima, Ana Maria Brânza, in proba de spada, a ajuns pina in finala si a cucerit argintul. Echipa feminina de gimnastica pregatita de Nicolae Forminte a reusit calificarea in finala de pe locul 4, iar in ultimul act a cucerit bronzul, o medalie pentru „continuitatea gimnasticii”. Sandra Izbasa a reusit un exercitiu foarte bun la sol, imbinind tehnica si dansul, reusind sa cistige aurul. Românca a urcat pe primul loc, depasind doua gimnaste din Statele Unite, cele mai bune ale americanilor, Nastia Lukin si Shawn Johnson. Canotajul a adus si el o medalie de aur, prin Viorica Susanu si Georgeta Andrunache. A urmat finala la 8^1 unde toti românii asteptau aurul, dar echipajul tricolor a ocupat locul trei si a luat doar bronzul. O surpriza extrem de placuta a venit din partea sportivei Constantina Dita Tomescu, cea care in proba de maraton a intrat prima in Cuibul de Pasare si a trecut tot prima linia de sosire. Si totul parea ca merge bine pentru delegatia tricolora dupa zece zile de intreceri, dar avea sa fie ultima data cind imnul României s-a auzit cu un sportiv român pe podium la Beijing. Aceasta editie a Jocurilor Olimpice poate fi considerata, pentru România, cea mai slaba de la editia Helsinki 1952, cind delegatia tricolora a adus acasa 4 medalii, 1 aur, 1 argint, 2 bronz. De la acea editie, românii au cucerit tot timpul mai mult de 10 medalii.
(Cristi SAVA)
Lasă un răspuns