„Societatea mormintelor eroilor căzuți în război”, înființată în anul 1919, a avut o publicație – revista „Cultul eroilor noștri” – care din 1926 s-a intitulat „România Eroică”. Prin intermediul ei s-au făcut cunoscute faptele de vitejie ale poporului român și armatei sale din primul război mondial, s-au evocat figuri de eroi, s-au publicat date despre amenajarea locurilor de înhumare ale acestora.
În anul 1948, editarea revistei a fost interzisă și societatea „Cultul Eroilor” desființată. După evenimentele din decembrie 1989 s-a reînființat Asociația Națională „Cultul Eroilor” care a reluat în anul 1997 editarea revistei „România Eroică”, readucînd în peisajul publicisticii românești preocuparea pentru respectul față de jertfa înaintașilor căzuți în luptă. Revista a reapărut ca o necesitate impusă de vremurile în care trăim, cînd prea puțini mai fac apel la valorile trecutului, la renașterea sentimentului patriotic, punîndu-se mai presus elogiile față de alte state și exemplele lor „eroice” în intervențiile din diferite țări „amărîte” ale lumii.
Despre istoria noastră, despre eroii noștri și jertfa lor prea puțin se vorbește în presă și emisiunile radio și TV. Locurile luptelor de odinioară, faptele și numele celor care s-au jerfit pentru Neam și Țară și-au găsit însă locul în această revistă care și-a propus să țină trează conștiința celor de azi la apartenența a tot ce este românesc. Pentru unii și acest drept al nostru de a fi români înseamnă naționalism, care în concepția lor este străin timpurilor moderne. Cele 18 numere ale revistei „România Eroică” apărute pînă în prezent în cei cinci ani de la reapariție (serie nouă 1997) a umplut golul celor peste 40 de ani care au trecut sub tăcere multe din adevărurile istorice și faptele unor eroi.
Revista „România Eroică” popularizează activitatea consiliilor județene ale Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, preocuparea lor pentru construirea și restaurarea monumentelor și cimitirelor eroilor, organizarea de ceremonialuri pentru comemorarea eroilor, ca o obligație transmisă din generație în generație de a se păstra istoria și identitatea națională. Este meritul colectivului redacțional care, cu sacrificii materiale și financiare, în ciuda tuturor greutăților, reușește să ofere cititorilor o revistă de înaltă ținută grafică și cu un conținut istoric și cultural de mare valoare patriotică.
Nu este număr al revistei care să nu prezinte locuri și eroi de pe plaiurile băcăuane, activități organizate de Asociația Națională „Cultul Eroilor”- Filiala Bacău. Tuturor celor care trudesc la apariția revistei, tuturor colaboratorilor, cele mai sincere gînduri și urarea de mai bine spre o viață mai bună pe plaiurile greu încercatului pămînt românesc. Pe data de 13 august a.c., la București, la Cercul Militar Național, s-a desfășurat festivitatea organizată de Biroul Executiv Central al Asociației Naționale „Cultul Eroilor” în cinstea împlinirii a cinci ani de la reapariția prestigioasei reviste. Cu această ocazie au primit diploma jubiliară și trei băcăuani: Col (r) Corneliu Chirieș, Col (r) Paul Timofti, Sing. Corneliu Cristea. Dorim ca toate organele administrației de stat, biblioteci, școli și alte societăți și organizații românești să fie cititori ai acestei reviste de înaltă ținută patriotică, ca împreună cu Asociația Națională „Cultul Eroilor” să renască sentimentul patriotic în sufletul tinerilor români. Revista este editată trimestrial. Abonamentele și difuzarea se fac prin Asociația Națională „Cultul Eroilor”- Filiala Bacău, str. Oituz, nr. 16. Corespondenți teritoriali: col (r) Corneliu Chirieș și col (r) Paul Timofte. (președintele Filialei Bacău – Asociației Naționale „Cultul Eroilor” col (r) Corneliu Chirieș)
Lasă un răspuns