• șase foști directori de la școli primare din județ s-au adunat ieri la Inspectoratul Școlar, unde au cerut să fie reinstalați în funcții • ei au cerut plata indemnizației de director pentru activitatea suplimentară pe care o desfășoară în școală • solicitarea lor a fost respinsă de conducerea Inspectoratului Școlar
Șase învățători de la școlile primare din județ s-au adunat ieri dimineață la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău, pentru a solicita reînființarea posturilor de directori la școlile primare desființate în vara acestui an de Consiliul de Administrație al ISJ. Motivînd că reprezintă interesele tuturor directorilor din județ, care, după reorganizarea din vară, au rămas fără funcții de conducere, protestatarii au solicitat o întrevedere cu conducerea ISJ. „De cînd au fost desființate posturile de directori la școlile primare din județ, acestea au rămas fără stăpîn. Directorii coordonatori nu au timp în fiecare zi să umble cîte 15 kilometri pe jos pentru a rezolva problemele la toate școlile care le-au fost arondate. Așa că problemele din școală tot noi le rezolvăm, iar pentru asta vrem să fim plătiți, fiindcă nimeni nu este dispus să facă muncă voluntară la nesfîrșit”, și-au motivat cererea cei șase protestatari.
Printre atribuțiile care le reveneau se numărau cele de a împărți cornul și laptele, de a verifica și întocmi foile matricole ale elevilor, de a semna carnetele de cecuri, de a ține arhiva de documente școlare și alte activități. „Noi eram nu numai directori, ci și secretari, administratori, femeie de serviciu și bibliotecar. Acum facem aceeași muncă, dar nu ne dă nimeni nici un leu. Nu este normal să se întîmple așa, iar școlile de la țară să fie lăsate în voia sorții”, este de părere Valerian Bostan, fostul director al Școlii 2 Racova.
Spiritele s-au încins în momentul în care cei șase învățători s-au întîlnit cu Livia Sibișteanu, inspectorul școlar general adjunct. „Dumneavoastră vreți să fiți directori peste două clase. Acest lucru nu este posibil, pentru că nicăieri în lumea asta școlile primare nu au personalitate juridică. La fel s-a procedat și la noi, există prevederi legislative în baza cărora am acționat. Atîta timp cît avem directori coordonatori de școli, ei vor rezolva toate problemele. Nu se poate face peste noapte o schimbare”, le-a spus adjuncta Sibișteanu. Cît privește retribuția pe care o solicitau pentru activitatea administrativă din școli, Livia Sibișteanu le-a recomandat acestora să solicite bani din fondul de premiere al fiecărei școli.
Foștii directori protestatari consideră că decizia ISJ de a anula personalitatea juridică a școlilor primare din județ și de a le aronda școlilor coordonatoare este ilegală. Ei motivează că nicăieri în legislație nu se stipulează că toate școlile primare trebuie desființate, ci doar că această decizie poate fi luată de la caz la caz.
După cîteva minute de discuție cu Livia Sibișteanu, foștii directori au plecat acasă la fel cum au venit, adică fără retribuția de director pe care o vizau și care le-ar fi rotunjit salariul cu cîteva sute de mii de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns