Debutul unui nou an scolar a insemnat, pentru mai multi adolescenti si tineri bacauani si debutul unei mari, dar altfel, de razvratiri. Intrigati de pecetea – „generatia etnobotanistilor”, „generatia facebook”, „generatia fara gramatica” – ce li se pune in ultima perioada, pe fondul, ce-i drept al aparitiei unor fenomene precum consumul de droguri sau a esecurilor la examenele maturitatii, tinerii din ziua de azi, elevi si studenti in unitatile de invatamint bacauane au gasit ca e timpul sa arate ei, ce pot si cine sint de fapt, in raport cu generatiile trecute.
Prima zi de scoala 2012 – 2013 a insemnat astfel, si prima zi a marii razvratiri: lansarea proiectului „Generatia mea 18”, un manifest de fapt, al tinerilor de azi prin care se doreste aducerea in prim plan a calitatilor lor, acestea traducindu-se inclusiv prin capacitatea rezolvarii propriilor probleme. Cele care au pus bazele manifestului, grupul de initiativa adica, sint patru eleve de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau, tinere care se remarca nu doar prin rezultate scolare foarte bune, ci si printr-o implicare activa – in calitate de voluntare ale Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bacau, dar nu numai – in problemele comunitatii, specifice generatiei lor.
Este vorba despre Anca Boghian, Laura Proca, Georgiana Cretu si Madalina Ichim, eleve din clasa a XII-a de la unitatea de invatamint amintita care, reunite sub numele de „Generatia mea 18”, cu sprijinul Asociatiei pentru Prevenirea Adictiei si a Comportamentului Adictiv Bacau, in parteneriat cu CPECA Bacau, au lansat , pe 17 septembrie 2012, „Generatia mea 18” – „Manifestul Generatiei Mele”, proiect al carui scop este „de a pune in valoare calitatile noastre, ale tinerilor din ziua de azi, de a cistiga increderea celor din jur precum si de a determina autoritatile locale sa sustina activitatile desfasurate de tineri”, dupa cum au precizat initiatoarele insele.
Concret, proiectul se deruleaza pe timp de un an si are trei etape, respectiv lansarea Manifestului propriu-zis prin afise, vizite in scoli, crearea unei pagini de Facebook (Generatia mea 18) astfel incit sa se poata trece in a doua etapa – stringerea de semnaturi de adeziune si sustinere a Grupului „Generatia mea 18” si, in cea de-a treia etapa, prin realizarea unei Carte a principiilor, drepturilor si obligatiilor tinerilor. „Vrem sa aratam ca, dincolo de problemele pe care le avem, avem si solutii.
Ne simtim, in ultima vreme, defavorizati si dati la o parte si ni se pare nedrept”, este mesajul tinerelor initiatoare ale Grupului „Generatia mea 18”. Odata intocmita, in cea de-a treia etapa a proiectului, Carta , si-au propus tinerii, va fi prezentata in cadrul unei intilniri pe care, spera ei, vor reusi s-o programeze cu reprezentantii autoritatilor publice locale.
Dupa doar citeva zile de la crearea paginii de Facebook „Generatia mea 18”, peste 90 de tineri si adolescenti bacauani s-au aratat dornici sa duca manifestul mai departe. Prin vorbe si fapte – activitati recreative, educative, specifice virstei lor combinate cu obtinerea de rezultate bune in toate planurile.
„Manifestul Generatiei Mele”
Noi putem:
Profesa in diferite domenii chiar daca ne petrecem timpul liber in parc cu prietenii;
Participa la proiecte educationale chiar daca nu ratam joggingul de marti seara;
Practica sporturi de performanta chiar daca mergem cu gasca, in week-end, la cinema;
Fi maestri IT chiar daca navigam pe Facebook;
Ingriji comunitatea noastra, chiar daca petrecem pina in zori;
Arata ca suntem valorosi, chiar daca ceilalti ne desconsidera!
carmen a zis
FELICITARI ! Am aproape de 2,5 ori varsta voastra, dar va sprijin !
Si asi adauga eu : Noi putem oferi empatie celor din jur- copii abandonti, pensionari neajutorati- chiar daca avem parul vopsit, machiaj si blugi taiati !
Adina a zis
Bravo!Am de 2 ori varsta voastra si stiu ca exista si adolescenti valorosi!Si nu putini! Pe voi va educam, va formam si avem incredere in voi si stim ca munca noastra nu e in zadar!