• circa două sute de săraci s-au răsculat, nemulțumiți că primăria nu le-a plătit ajutoarele sociale • jandarmii au sosit imediat la fața locului, iar răzvrătiții s-au întors la casele lor • funcționarii primăriei și jandarmii spun că țăranii au fost manipulați de un consilier care vrea să-l schimbe pe primar
Peste două sute de 200 de sărmani din comuna Colonești s-au răsculat cu cîteva zile în urmă, nemulțumiți că administrația locală nu le-a plătit ajutoarele sociale. Conflictul mocnește de mult, mai ales că sumele restante la care se referă localnicii trebuiau achitate de la jumătatea anului trecut.
Inițial, în fața primăriei s-au adunat circa o sută de oameni, se pare, ademeniți de Corneliu Dîlcu, unul dintre consilierii locali. Oamenii au început ceară din ce în ce mai răspicat demiterea conducerii primăriei pe motiv că de șase luni nu li s-au mai plătit ajutoarele sociale. În această situație, oficalitățile comunei au apelat la jandarmi, care au sosit în comună cu o grupă de 17 angajați.
Cei zece funcționari ai primăriei spun că la apariția jandarmilor oamenii s-au liniștit ca prin farmec. Totuși, de teamă ca spiritele să nu se încingă din nou, funcționarii au rămas în primărie. „Îl știu pe Dîlcu, este un personaj mai recalcitrant, care tot vrea să-i ia locul primarului comunei. Oamenii au fost pur și simplu manipulați de el, promițîndu-le că, dacă vor schimba primarul, el le va da banii din urmă. Numai că acest lucru nu are cum să se întîmple, pentru că toate fondurile din 2002 s-au terminat în prima jumătate a anului. Situația este cunoscută de altfel și de conducerea Consiliului Județean Bacău, care a făcut un control cu privire la modul de alocare a banilor și totul a fost în regulă. Imediat după terminarea fondurilor pentru venitul minim garantat, noi nu am mai chemat pe nimeni la treabă”, ne-a declarat Marlena Faleș, unul dintre funcționarii primăriei, care a fost mator la cele întîmplate.
Că oamenii din comună au fost îndemnați la un fel de miting spontan a fost confirmat și de jandarmii sosiți la fața locului pentru calmarea spiritelor. „La un moment dat, în fața primăriei erau vreo 250 de oameni. Se pare că ei au fost îndemnați de unul dintre consilierii locali să ceară plata retroactivă a ajutorului social și demiterea primarului, și să reclame alocarea nejustificată a unor fonduri către biblioteca comunală și căminul cultural”, ne-a explicat și maiorul Adrian Udrea, ofițerul de relații cu presa al Batalionului mobil al jandarmilor băcăuani.
Pînă la urmă, prezența jandarmilor în comună a reușit să-i determine pe oameni să plece acasă. Însă Dîlcu, cel despre care se spune că i-a îndemnat pe oameni să protesteze, a intrat în atenția poliției pentru că a organizat un miting neautorizat. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns