– in 2010, in judetul Bacau s-au inchis 62 de scoli si 56 si-au pierdut personalitatea juridica – victimele schimbarilor din invatamint sint copiii care trebuie sa faca naveta pe distante mari – mai multi parinti din comuna Balcani au protestat la Inspectoratul Scolar Bacau impotriva „stramutarii” copiilor lor la o scoala din alta localitate
Reducerile de personal din invatamint, pierderea de catre unele scoli a personalitatii juridice afecteaza nu doar cadrele didactice, ci si pe copiii din mediul rural. Elevii de clasele a V-a si a VI-a care au studiat pina anul trecut in satul Ludasi s-au trezit luni, pe 13 septembrie, in prima zi de scoala, ca de acum vor trebui sa faca naveta la o institutie de invatamint din Balcani, localitate de care-i despart intre 4 si 9 kilometri. Copiii in cauza, 23 de fete si baieti in virsta de 11 – 12 ani, vor trebui sa strabata aceasta distanta pe jos, de doua ori pe zi, comuna neavind microbuz scolar. Aproape douazeci de parinti, directorul Scolii Balcani si primarul din comuna, Vasile Rata, au luat ieri cu asalt Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, revoltati ca au aflat de schimbare abia in prima zi de scoala. Acestia au cerut ca elevii „stramutati” sa studieze in continuare in scoala din satul Ludasi. „Nu se poate ca un copil de clasa a V-a sa mearga pe ploaie si nameti pe distanta asta, au de trecut o vale mocirloasa si o punte nesigura. Pai dupa atit mers pe jos, prin noroaie si apa, sta copilul cu hainele ude in banca, cine mai face scoala? Noi ii chemam pe domnii de la Inspectorat sa vina in sat sa vada cum e, si daca da Dumnezau si o ploaie…”, a spus Mihaela Ghimici. „N-am stiut nimic pina ieri, de ce nu ne-a anuntat domnul director? Zilele trec, ce facem cu copiii? Ii tinem acasa pina se rezolva treaba. Noi vrem sa ramina la Ludasi, daca nu, ii ducem la Pirjol, in comuna cealalta, ca e mai aproape”, a spus si Gabriela Gherman. Directorul Corneliu Balaita se apara ca a trimis o adresa la ISJ Bacau la care n-a primit raspuns si ca n-a stiut nici el care va fi situatia la inceput de an. „Ne cereti o solutie in pripa dar trebuie sa aveti rabdare citeva zile. Daca ii tineti acasa, o faceti pe riscul dumneavostra. Nu puteti sa le luati dreptul la educatie”, s-a adresat protestatarilor Cristian Cuciac, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. Delegatia din Balcani este decisa ca miine sa revina la ISJ cu un memoriu semnat de toti parintii nemultumiti. „Faptul ca scoala a pierdut personalitatea juridica, o parte din elevi au fost transferati la scoala din centru. Asteptam memoriul semnat de parinti. O sa incercam sa rezolvam situatia, sa ramina eventual o clasa subnumerica”, a mai spus generalul adjunct Cristian Cuciac.
Scoli inchise, elevi obligati la naveta
De la 1 septembrie 2010 s-au inschis in judetul Bacau, din cauza scaderii numarului de elevi, 62 de scoli. din 37 de comune Copiii care vor fi nevoiti sa faca naveta la alte institutii de invatamint sint in localitati precum Ardeoani, Asau, Balcani, Schitu Frumoasa, Buda, Filipesti, Buruienis, Boistea, Curita, Spria, Poglet, Valea Botului, Bratila, Bazga, Trebes, Craiesti, Scurta, Fundu Vaii s.a.m.d Cele mai multe cazuri sint in comuna Poduri unde s-au desfiintat sase institutii de invatamint. Scaderea numarului de elevi sub 200 a facut, de asemenea, ca alte 56 de scoli si gradinite din judet sa-si piarda personalitatea juridica.
Fost pedelist a zis
Aici cu tot respectul, este doar vina taranilor. Nu cred ca exista tara civilizata pe lumea asta unde sa gasesti sate oricunde s-a pisat unul acum o suta de ani. Eu pe unde am fost, si am calatorit extrem de mult, nu am vazut sate atat de multe ca in Romania. Normal era ca macar acum, ca am iesit, chipurile, din epoca primitiva, taranii sa se stranga laolalta in centre comunale, sa zicem zece la numar in tot judetul. iar vechile vetre sa fie demolate sau lasate naibii nelocuite. Daca ai o localitate cu 5000 de suflete, poti sa dezvolti un pic de infrastructura. Nu pricep de ce eu, ca si contribuabil, tre sa platesc pt ca taranii din pana mea ce sat de pe barful muntelui sa aiba scoala. Si da, statul ar trebui sa incurajeze aceste stramutari, sa aloce pamant celor care inteleg ca nu se poate sa traiesti in copac si sa ai pretentii europene. Nu se poate face gimnaziu cu 23 de elevi in patru ani scolari.
ella a zis
„domnule” fost pedelist … esti un mare cretin !!!!!!!!!!!!
Knut a zis
@Fost pedelist: deci l-am acuzat degeaba pe Ceausescu; el proceda bine cu sistematizarea…
Gina a zis
ella si knut aveti mare dreptate. fost pedelist e mai mult decat cretin, vulgar si dobitoc. dupa cum vorbeste este pupincuristul lui boc si basescu deci actual pedelist.
Andrei a zis
Fostule pedelist, tu ai dreptate ca si principiu conceptual dar exprimarea ta ii pune in dificultate pe cititori – ei nu sunt invatati sa auda un adevar spus intr-o maniera agresiva.
In toata Uniunea, se respecta unele reguli, una din ele fiind: este comuna – comunitatea cu minim 10.000 locuitori. Sa se respecte asa si la noi si va fi mai usor.
finlandezul a zis
@Fost pedelist. Ma tem ca nu aveti dreptate. De pilda aici in Finlanda densitatea populatiei este mult mai mica decit in Romania si tot s-au gasit solutii asa incit toti copiii sa mearga la scoala. Si nu prin stramutari etc.
laura a zis
Andrei se vede ca nu ai iesit in viata ta din Romania.
Nici un stat din lume isi permite sa inchida o scoala, chiar si de un satuc cat de mic,fara sa ofere conditii de transport pentru copii….nu uita ca sunt minori(daca ai auzit vreodata de drepturile minorilor),deci inspectoratul si statul este obligat sa le ofere conditii pentru a putea efectua scoala di obligo.
Aici nu este vorba despre lumea care locuieste la sat(care dupa cum scrie in articol au aflat in prima zi de scoala caci nu mai au clasa 5in sat) ci despre incapacitatea persoanelor puse infunctii prea mari pentru puterea lor de organizare……
eume a zis
Nu are rost sa tii o scoala cu un numar foarte mic de elevi. Nu numai ca nu se justifica costurile, cu intretinerea scolii, salariile profesorilor, dar nu exista nici competitia intre elevi, care creste performanta. Dupa parerea mea, ca intotdeauna, ideea de comasare este buna, dar punerea in aplicare lasa de dorit.
earnest a zis
Aici sunt 2 lucruri diferite, pe care domnul fost pedelist le ignora:
1 Dreptul copiilor la invatatura si garantarea securitatii copilului. 2. Mentalitatea romanului de a nu-si parasi vatra, unde are cimitirul stramosilor, biserica si scoala. Acest lucru a determinat marea acuzatie facuta de cei care au criticat comunismul si mai ales de pedelisti, care au condamnat comunismul, care, printre altele, a dorit desfiintarea catunulelor si a satelor mici, stramutarea populatiei in centrul comunei. Domnul pedelist are dreptate, ca nu sepoate plati si intretine o scoala, intr-o tara saraca, doar prntru cativa copii, dar cat costa plata soferului, intretinerea microbuzului, motorina, nu se intreaba nimeni?. Numai ca domnul pedelist pune problema discriminatoriu, cu o ura extraordinara fata de tarani! Acest lucru mi se pare foarte grav!
Earenest
cineva a zis
Domnule pedelist, oare dumneata de unde te tragi??Si apoi daca tot ai calatorit , nu ai invatat sa vorbesti??? Daca ar fi data acum o lege ca toti orasenii sa se mute la tara, te-ai stamuta??Inainte de a aborda o problema atat de grava pentru acei copii, invata sa respecti !Si apoi dezbate subiectul!