• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Rezerva de Apă ar fi putut salva Bacăul. Cum ține Primăria „de muzeu” un proiect de 20 milioane de lei

Rezerva de Apă ar fi putut salva Bacăul. Cum ține Primăria „de muzeu” un proiect de 20 milioane de lei

Florin Popescu 1 februarie 2022 17 comentarii

LikeShare

Bacăul putea trece fără mari probleme peste avaria de pe aducțiunea de la Valea Uzului, dacă sistemul numit Rezerva de Apă ar fi fost dat în folosință. Din păcate, deși „Lucrarea este țiplă!”, după cum susține antreprenorul Dan Brândușoiu, de la Branpis, sistemul nu a fost și nu este pus în funcțiune.

Arhiva 18 iulie 2019

Apa a fost mereu o problemă pentru municipiul Bacău, mai ales că cele mai grave avarii se produc pe tronsonul reabilitat prin fonduri ISPA. În 2019, două avarii consecutive în plină caniculă au lăsat orașul fără apă timp de zece zile. Criza apei de la acel moment a împins autoritățile locale să caute soluții de rezervă.

Proiectul Rezervei de Apă a municipiului Bacău este practic o conductă, care ar trebui să ducă apa de la puțurile de la Gherăiești până la Barați. S-ar folosi astfel circa 90 de puțuri care alimentau orașul și înainte de Revoluție.

Aceste puțuri au fost reabilitate de CRAB, cu sprijin financiar de la Consiliul Județean, și decontate apoi prin aplicația POIM. În decembrie 2021, CRAB a inaugurat stația de demanganizare a apei scoase prin puțurile de la Mărgineni, Hemeiuș și Gherăiești. Din păcate, deocamdată doar 10% dintre beneficiarii CRAB primesc această apă, deoarece Primăria Bacău încă nu a recepționat conducta de la Gherăiești spre stația de la Barați, de unde apa ar trebui distribuită în oraș.

Practic, în acest moment, circa 35 dintre puțuri alimentează Gherăieștiul și alte zone ale orașului. Pentru celelalte circa 55, deși acestea produc apă, conducta Gherăiești-Barați, așa-numita Rezervă de Apă, nu a fost pusă în funcțiune de Primăria Bacău, care este proprietarul și beneficiarul lucrării.

Ce se întâmplă cu „lucrarea țiplă”?

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Cristian Ghingheș a cerut aseară explicații pentru nefuncționarea Rezervei de Apă, un proiect pentru care s-au alocat, în 2017, circa 20 de milioane de lei, din PDNL.

Acum, că s-a luat apa în tot Bacăul din cauza unei noi avarii la aducțiunea de apă, abia aștept să aud explicațiile pentru care Rezerva de apă nu funcționează. În primul rând din gura fostului primar Necula, care se lăuda în campania electorală din 2020 cu realizarea acestei investiții de 19 milioane de lei. Apoi din spusele maeștrilor de la Branpis, constructorii care au declarat recent că “lucrarea este țiplă” și că au dat deja în recepție lucrarea. Și nu în ultimul rând din declarațiile viitoare ale celor care astăzi au pâinea și cuțitul în Primăria Bacău și care nici nu mai știu pe unde să albească și să scoată cămașa de vreme ce rezerva nu este funcțională, chiar dacă banii pe lucrări au tot fost virați în conturile maeștrilor.

– viceprimarul Cristian Ghingheș

Cronologia unui eșec

Până acum însă, proiectul Rezervei de Apă este un eșec major al administrației locale, începând chiar cu licitația din 2018, câștigată de Branpis SRL, companie aflată deja, la acel moment, în litigiu cu Primăria.

În septembrie 2020, primarul Cosmin Necula anunța, în campanie electorală: „Sunt 9 km de conductă, 3 stații de pompare, 20 de cămine de vizitare și suntem la etapa de probe de presiune și interconectare cu magistrala CRAB. Important este că această rezervă funcționează și vom avea o echilibrare a presiunii apei în Bacău. Într-o lună maximum avem finalizată întreaga lucrare”.

În luna octombrie 2020, eurodeputatul Dragoș Benea, a cerut un audit al lucrării și a declarat că „Asupra calității și conformității lucrărilor planează serioase îndoieli!”.

Primarul Cosmin Necula și, în stânga imaginii, Dan Brândușoiu, unui dintre proprietarii Branpis

Așa cum scria Ziarul de Bacău în 2021, nici nu s-a finalizat rezerva de apă a municipiului Bacău, că organele de cercetare au deschis deja un dosar penal ce vizează execuția lucrărilor. Investigațiile vizează nerespectarea proiectului și implementarea defectuoasă a acestuia, care au dus deja la pagube materiale. 

Anchetatorii suspectează că Branpis SRL nu ar fi montat numărul prevăzut de pompe, coturi și contraforțe prevăzut în proiect, la intersecția străzilor Gheorghe Donici şi Vasile Părvan. Modificările aduse la proiect de SC Branpis SRL ar fi dus la cedarea îmbinărilor, cu ocazia efectuării unor teste de presiune desfășurate în luna august 2020.

Contactat telefonic de Ziarul de Bacău, Dan Brândușoiu, patronul firmei Branpis SRL, a susținut la acel moment că „nimic nu este real”, iar „lucrarea este țiplă”. Brândușoiu a mai anunțat, în martie 2021, că „luna viitoare”, rezerva de apă va fi dată în recepție.

A trecut timpul, au expirat termenele fostului primar și antreprenorului, a venit și o avarie majoră, dar băcăuanii stau tot cu program redus de apă la robinete.

Promisiunile noului primar

În toamna anului 2020, s-a schimbat primarul, la cârma administrației locale a venit Lucian Daniel Stanciu Viziteu. În câteva ocazii, el s-a lăudat că a rezolvat problema apei, dar fără să se refere la proiectul Primăriei Bacău, ci la unele investiții ale CRAB. El și-a angajat la cabinet și un specialist… de la USR, pe care nu neagă că ar dori să-l pună în fruntea CRAB.

Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu și Cezar Fânaru, membru al conducerii USR Bacău

Un an mai târziu, în octombrie 2021, Primăria încerca să paseze răspunderea pentru lucrare la CRAB, deși compania de apă nu a avut legătură cu lucrările și nici nu este proprietară pe conductă. Abia după recepția lucrărilor, CRAB va administra „rezerva”.

„Rezerva încă nu e complet legată de rețeaua actuală, racordările se fac etapizat în funcție de avizele CRAB. Au existat multe etape și le facem in functie de cerințele CRAB. Mai exista un singur branșament de făcut. De 6 luni, se tot fac branșamente care implică sistare. Rezerva e finalizată de luni bune doar conectarea cu rețeaua existentă tot durează”, a declarat, pe Facebook, Stanciu Viziteu, aseară, după producerea avariei.

Rezerva de Apă este gata, branșamentele sunt făcute, mai trebuie „curaj” pentru punerea în funcțiune!

Potrivit surselor Ziarului de Bacău, adevărul este că toate lucrările esențiale s-au finalizat, Rezerva de Apă atât de necesară ar putea fi pusă în funcțiune. Efectul ar fi dublarea programului de furnizare a apei în oraș, până la repararea aducțiunii principale, de la Valea Uzului. După unele calcule, ținând cont de pierderile de 60% din rețea, puțurile de la Gherăiești pot alimenta continuu orașul peste 32 de ore. Dar asta încă nu se întâmplă, pentru că nimeni nu are încredere în calitatea lucrării.

În ciuda afirmațiilor primarului Stanciu Viziteu, recepția lucrării a intrat în faza decisivă atunci când Inspectoratul de Stat în Construcții a afirmat că nu poate continua procedura fără cuplarea la rețeaua de alimentare a orașului. Practic, recepția a început în iunie 2021, iar rezerva poate fi pusă oricând în funcțiune, deoarece cuplajele s-au realizat, toate avizele necesare s-au luat.

Deși se poate oricând da drumul apei pe conductă, există un grad mare de neîncredere în funcționalitatea instalației.

Vom reveni.

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: apa Bacau, avarie apa Bacau, CRAB, primaria bacau, rezerva de apa Bacau

Reader Interactions

Comentarii

  1. Daniel a zis

    1 februarie 2022 la ora 8:25 am

    Deci rad fu lacrimi de dimineata.
    Marele oras.
    Parcari plutitoare.
    Capitala Moldovei (lol).
    Autostrada la Brasov.
    Fara apa sa ia rahatul din buda.

    Again ?

    Răspunde
  2. Eu a zis

    1 februarie 2022 la ora 8:38 am

    Priviți cum își protejează buzunarele. Reflex înnăscut și cultivat de gândirea USR – istă.
    Se-nvârte roată băi domnule Gâgă. Zici tu ca te crezi buricul Bacăului. Nu! Ești o jigodie de rang înalt!

    Răspunde
  3. Mihai a zis

    1 februarie 2022 la ora 8:51 am

    Ne-au aranjat bine în zeci de ani benea de la Bruxelles cu pesedezii lui, încât Bacăul a ajuns la coada României din toate punctele de vedere.

    Răspunde
    • stanciu a zis

      1 februarie 2022 la ora 12:08 pm

      hai toata turma de oi in cor dupa dictare de la johanus….beeeeee heeeeee heeee…pardon….peeeeeeee seeeeeeee deeeeee

      Răspunde
  4. hshshs a zis

    1 februarie 2022 la ora 9:04 am

    Asa e cand ai un primar preocupat sa darame garaje 🙂 „moment istoric pentru Bacau,a fost demolat primul garaj ” spuse poetul ….

    Răspunde
  5. Lazar a zis

    1 februarie 2022 la ora 9:23 am

    Necula si Branpis au facut o carpeala care nici macar nu e gata

    Răspunde
  6. iondinbacau a zis

    1 februarie 2022 la ora 10:21 am

    Nu ar trebui sa se sesizeze DNA sau alte institutii ala statului? S-au platit niste lucrari care nu sunt terminate.

    Răspunde
    • alin a zis

      1 februarie 2022 la ora 10:37 am

      nu ca e de la usr primarul. doar de la psd e intersant pt dna, in rest liber la orice

      Răspunde
    • Dante a zis

      1 februarie 2022 la ora 11:48 pm

      Ar trebuie sa se sesizeze pt lucrearea executata in trecut de Strabag mai degraba – aductiunea de la Valea Uzului – Bacau – materiale de proasta calitate !!! Au tinut cat a fost garantie si GATA!!!
      De precizat, ca aceeasi companie, Strabag, a executat lucrarea de demanganizare….vom vedea cat de „curata” va fi apa

      Răspunde
  7. sebi a zis

    1 februarie 2022 la ora 10:47 am

    credeam ca ati uitat de poza asta horror cu mulaciunea asta de primar…bleah …se imbraca la cum se pricepe la administrarea primariei…

    Răspunde
  8. Gabi a zis

    1 februarie 2022 la ora 1:14 pm

    Cu 2 primari „de rezervă” avem aceeași problemă când se produce o avarie. Păcat, locuitorii orașului plătitori de taxe mărite suferă din cauza unor astfel de incompetenți.

    Răspunde
    • Tamba a zis

      1 februarie 2022 la ora 5:53 pm

      Să mor dacă înțeleg. Avem gata rezerva de apă, da’ nu o pornim cî ni i rușîni

      Răspunde
  9. Cetatean a zis

    1 februarie 2022 la ora 10:06 pm

    Ce nesimtire! Uite cum realitatea le scoate la iveala minciunile din campanie!

    Răspunde
  10. Viziteu-as pe ma-ta a zis

    2 februarie 2022 la ora 9:22 pm

    Un jeg, un ghimpe. Se vede dupa grimasa lui de zambet ca l doare n cur. Osul e mare la Bacau, sunt bani multi. Toti sunt niste gandaci incepand de la primar pana la consiliu. Sunt contra la orice bun. Trec 4 ani si el ramane cu post noi ramanem cu speranta ca de obicei. Conducte sparte, taranul face pista in coclauri cand ar putea lejer sa renoveze stadionul unde deja este o pista si multe altele.

    Răspunde
    • Bacauan a zis

      3 februarie 2022 la ora 8:32 am

      Daca sunt bani multi,de ce orasul e aproape in paragina?

      Răspunde
  11. Groh a zis

    3 februarie 2022 la ora 9:07 am

    De asta.
    https://ziaruldebacau.ro/candidatul-lucian-stanciu-viziteu-vrea-sa-amenajeze-parcari-plutitoare-pe-bistrita/

    Răspunde
  12. Popa nelu a zis

    3 februarie 2022 la ora 9:21 pm

    Ce apa aduce bonus pentru primr? Pana la alegeri mai este timp, Acum are treba sa si faca partea din viitoarea lucrare de amenajare si vanzare a ternurilor ce vor fi prin demolarea garajelor..

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Elev lovit, la Parincea. Conducerea școlii, acuzată că nu ia măsuri. Inspectoratul Școlar Bacău deschide o anchetă

Tragedie în Răcăciuni! O femeie de 70 de ani a murit lovită de tren

„Telefonul bunicilor singuri” este noul serviciu al Fundației de Sprijin Comunitar, dedicat bătrânilor din județul Bacău

FOTO: Intervenție chirurgicală în premieră la Buhuși. Tumoră gigant, scoasă dintr-o pacientă de 75 de ani!

Umbrărescu începe lucrările și pe loturile de mijloc ale Autostrăzii Buzău-Focșani. Șantiere deschise pe aproape 180 de kilometri de la Buzău până la Bacău

Post de inginer diplomat PNA/CNS la R.A. ROMATSA – D.S.N.A. Bacău

22 octombrie 2022

Post de inginer diplomat PNA/CNS la R.A. ROMATSA – D.S.N.A. Bacău

21 octombrie 2022

Loc de muncă la R.A. ROMATSA – D.S.N.A. Bacău

15 octombrie 2022

Loc de muncă la R.A. ROMATSA – D.S.N.A. Bacău

14 octombrie 2022

Ultimele comentarii

  • istvan la Dep. Cristian Ichim: „În regiunea de Nord-Est a României se fac cele mai mici investiții în sistemul sanitar”
  • Faghiean la „Telefonul bunicilor singuri” este noul serviciu al Fundației de Sprijin Comunitar, dedicat bătrânilor din județul Bacău
  • Faghiean la „Telefonul bunicilor singuri” este noul serviciu al Fundației de Sprijin Comunitar, dedicat bătrânilor din județul Bacău
  • Veteranu original la VIDEO: Accidentul de la Moinești, filmat de o cameră de bord. Cum s-a produs tragedia în care a murit șoferul de 74 de ani
  • Ardei la VIDEO: Accidentul de la Moinești, filmat de o cameră de bord. Cum s-a produs tragedia în care a murit șoferul de 74 de ani

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Mokka – Card de Cumparaturi
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale
  • Salon cosmetica

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău