• „Există o tendință de umflare a datelor statistice”, afirmă Ioan Chiriac, vicepreședinte al PNL Bacău • el pune sub semnul îndoielii cifrele oficiale care susțin creșteri ale producției agricole și a efectivelor de animale • Ioan Chiriac spune că subvenția de 2 milioane de lei la hectar este, de fapt, o protecție socială menită să aducă voturi PSD
Ioan Chiriac, vicepreședinte al PNL Bacău, spune că datele statistice la nivel național privind agricultura sînt „umflate”. Liderul liberal a ajuns la această concluzie după publicarea datelor oficiale privind producția și efectivele de animale. „Statistica oficială susține că producția agricolă a crescut anul trecut cu 19 la sută față de anul precedent, iar efectivele de animale au crescut substanțial. În condițiile cînd s-au făcut foarte multe sacrificări, n-am înțeles cum a putut să crească acest indicator. Este clar că există o tendință de umflare a datelor statistice”, opinează Chiriac. El crede că aceste cifre sînt mărite artificial, deorece ar avantaja România în negocierea dosarului privind „Agricultura” cu Uniunea Europeană. Ioan Chiriac precizează, însă, că datele statistice referitoare la județul Bacău nu par „umflate”, deoarece reflectă scăderi la principalii indicatori agricoli.
Vicepreședintele PNL Bacău spune că România s-a angajat să reducă la jumătate numărul exploatațiilor mici, „de subzistență”, și să sprijine înființarea de exploatații viabile. Această reducere este programată să se încheie pînă în 2010 și face parte dintr-un program de redresare și dezvoltare a agriculturii înaintat Comisiei Europene. „Această reducere nu se poate face prin actuala politică de subvenționare «pe suprafață», de două milioane de lei la hectar”, afirmă Chiriac. El spune că Guvernul motivează această subvenție prin faptul că și în Uniunea Europeană s-a trecut de la subvenția pe produs la cea pe suprafață. „Problema este că acolo s-a luat această decizie din cauza unei crize de supraproducție, dar în România nu sîntem nici pe departe în această situație. Agricultura noastră nu îndestulează națiunea română, darmite să mai dea și la export”, explică liderul liberal. Chiriac își întărește opinia privind declinul agriculturii românești prin faptul că, în 2003, s-au importat alimente în valoare de peste 2 miliarde de euro.
Agricultura e o problemă economică, nu socială
„De la Cuza încoace, toate guvernele au privit agricultura ca o problemă socială, cînd este, de fapt, de natură economică”, opinează Ioan Chiriac. Despre subvenția de 2 milioane de lei la hectar, el crede că nu au nici un fel de eficiență economică, deoarece sînt adresate exploatațiilor de maximum 5 hectare, adică exploatațiilor de subzistență. „Cu cît a crescut bugetul Ministerului Agriculturii, cu atît a scăzut producția agricolă, iar politicile ministerului nu se reflectă în producție, ci banii se duc pe protecție socială”, constată Chiriac. El este convins că această subvenție vine în contradicție cu angajamentul Guvernului de a reduce la jumătate numărul exploatațiilor mici. De asemenea, banii nu se duc în agricultură, pentru că micii agrucultori au alte nevoi. Costurile pentru un hectar de cultură de cereale ajung la 12-15 milioane de lei, iar persoanele care primesc cele două milioane de lei nu se duc măcar să-și cumpere un minimum de 200 de kilograme de îngrășăminte. „Banii se dau de fapt, pentru o vînătoare de voturi, ceea ce le-a și reușit celor de la PSD. Ca urmare, acest partid stă foarte bine în opțiunile electoratului din mediul rural al Moldovei”, afirmă Chiriac. El demonstrează că, de fapt, statul îi ia înapoi țăranului cele două milioane date drept subvenție. Astfel, pentru că anul trecut s-a desființat subvenția la carburanții folosiți în agricultură, țăranul pierde banii primiți cadou de la stat. Acum, omul plătește accize de circa 8.000 de lei la litrul de motorină. Cum se consumă cam 70-80 de litri de motorină la hectarul de cultură lucrat, rezultă că, la nivel național, statul încasează 6.000 de miliarde de lei din accize. În același timp, acordă subvenții de circa 7.000 de miliarde de lei (totalul celor două milioane de lei date la hectar), ceea ce înseamnă că țăranul dă pe mere ce ia, de la stat, pe pere. Chiriac apreciază că cele 7.000 de miliarde de lei are putea fi folosite în scopuri mai productive. De exemplu, cu acești bani, s-ar putea cumpăra 15.000 de tractoare, care ar rezolva lucrările de pe un milion de hectare de teren.
Cît privește crearea de exploatații mari, Ioan Chiriac spune că oamenii se vor lăsa greu convinși să se asocieze, deoarece fug de ideea de cooperativă. „Una dintre modalitățile de concentrare a exploatațiilor de subzistență este susținerea unei politici de stimulare a exploatațiilor agricole”, afirmă vicepreședintele PNL. Chiriac crede că cel care are trei hectare de teren nu produce pentru piață. „Nu-l poți forța să se asocieze, dar asta nu înseamnă că trebuie subvenționat”, spune Chiriac.
Toate aceste aspecte au fost discutate și la Comisia pentru agricultură a Delegației Reprezentanților Naționali a PNL, întrunită la începutul acestei săptămîni, la București. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns