Aproape 1000 de români, aparent sănătoși, au fost depistați cu virusul Hepatitei C, în urma campaniei de testare gratuită desfășurată în luna august, în 27 de orașe din țară.
Inițiativa aparține companiei MSD România și a fost dezvoltată în cadrul platformei „Împreună pentru viață” în parteneriat cu laboratoarele Bioclinica și cu aportul Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH) pentru mediatizarea campaniei, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor. În perioada 1-6 august, în peste 27 de centre Bioclinica din toată țara, românii au beneficiat de testări gratuite pentru depistarea virusului hepatitic C.
Pe toată perioada campaniei au fost testate 11.471 de persoane în toată țara, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv. Aceste cifre confirmă că la nivelul orașelor în care au avut loc testări, media pacienților depistați cu hepatita C este de 7,65%. Printre județele cu cea mai mare prevalenta a hepatitei C sunt București (14,67%), Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoșani (9,6%), Argeș (9,26%). Rezultatele pentru fiecare județ în parte le puteți găsi pe www.impreunapentruviata.ro .
„Este cunoscut faptul că Romănia are una din cele mai mari prevalențe ale hepatitei C din Europa, însă din motive obiective foarte mulți români nu își pot permite un test care să le arate dacă sunt sau nu infectați. Prin campania „Împreună pentru Viață” am dorit să venim în sprijinul acestora printr-o acțiune de testare națională pe durata unei săptămani”, spune Florentin Scarlat, External Affairs &Communications Manager MSD.
Infectia cu virusul hepatitic C nu prezintă simptome, iar în cele mai multe cazuri se cronicizează, fiind numita și “moarte tăcută”.
„Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România a încurajat întotdeauna oamenii să se testeze pentru hepatită. Ne dorim ca autoritățile să fie cele care să se implice la nivel național într-o campanie măcar pentru anumite categorii de risc. Până atunci vom susține orice acțiune care să ducă la depistarea timpurie a bolii, indiferent de cine le va finanța sau cine va avea inițiativa, tinând cont de statisticile îngrijorătoare la nivelul României. APAH-RO își dorește să facă astfel de testări însă forța financiară a asociației nu ne permite. Considerăm că este extrem de important ca hepatitele cronice virale să fie descoperite la timp, până nu este prea târziu, când costurile sunt mult mari atât pentru pacient, cât și pentru familiile acestuia. Prin depistarea la timp a acestei afecțiuni multe vieți ar fi salvate și mulți oameni ar putea trăi normal”, declară Marinela Debu, Președinte al APAH – RO.
”În momentul de față, hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporții epidemice, la nivel mondial; în România se înregistrează una din cele mai înalte rate de prevalență din Europa. Simptomele, atât în faza acută, cât și în faza cronică sunt de multe ori absente, boala fiind diagnosticată la distanță de momentul infecției, atunci când există deja un grad avansat de afectare hepatică. Din acest motiv este foarte importantă testarea populației, depistarea din timp și tratarea celor infectați, pentru că hepatita C este o boala vindecabilă”, menționează medic primar Adriana Motoc – specializată în tratamentul bolnavilor cu hepatită, de la Spitalul „Victor Babes”, din București.
Lasă un răspuns