Cultivatorii de sfecla din zona Bacau, arondati fabricii Agrana din Roman, cred ca aceasta cultura agricola poate fi compromisa pe viitor, daca nu se gasesc solutii pentru ca cheltuielile de productie sa fie amortizate. „Cultivarea unui hectar de sfecla – spune Daniel Ciobanu, unul dintre principalii clienti ai fabricii – presupune cheltuieli care greu pot fi acoperite cu toate subventiile si pachetele de oferta ale fabricii. Plus ca Agrana a ramas datoare la multi dintre noi, cultivatorii, astfel incit la aceasta ora sintem descurajati sa mai punem in pamint saminta de sfecla de zahar. Situatia nu este roza nici in Europa, iar zaharul se va scumpi foarte mult in viitorul apropiat”.
Asociatia cultivatorilor de zahar din arealul Agrana Roman a convocat, pentru inceputul acestei saptamini, o intilnire, pentru a analiza problemele legate de aceasta cultura si de organizarea campaniei de recoltare a sfeclei de zahar. Membrii asociatiei vor sa stabileasca masurile care trebuie luate ca urmare a neacordarii de catre Guvern a subventiei la cultura sfeclei de zahar pentru anii 2007 – 2008, pentru ca anul agricol la aceasta cultura începe din anul anterior si se desfasoara în anul urmator. Începînd cu luna octombrie, cultivatorii trebuie deja sa pregateasca si sa investeasca în cultura anului 2009. La aceasta data producatorii agricoli nu au primit subventia pentru cheltuielile efectuate în 2006 – 2007, cheltuieli care pentru cultura sfeclei de zahar sînt foarte mari si neacoperite prin pretul de valorificare, asa încît ramîn diferente foarte mari. În felul acesta, sfecla devine o cultura neatractiva pentru producatori. Pentru 2008, Comunitatea Europeana a stabilit cota de zahar, care la nivelul fabricii „Agrana” Roman, care prelucreaza întreaga cultura de sfecla din Moldova, este aceeasi din contractul de cultivare de anul trecut, respectiv de 26.000 de tone de sfecla de zahar. În zona Roman sînt cultivate 7.000 de hectare cu sfecla de zahar, problema cea mai mare fiind aceea a subventionarii ei de catre Guvern, aceasta fiind o cultura strategica, pentru ca zaharul este un aliment de baza. Cultivatorii spun ca vor face si un memoriu prin care vor anunta Guvernul ca, în cazul în care nu se iau masuri urgente de acordare a subventiilor legale, fermierii nu vor mai cultiva la anul sfecla de zahar, pentru ca o astfel de cultura este complet nerentabila.
Agricultorii string rindurile
Nemultumirile agricultorilor vor ajunge din nou in fata guvernantilor si prin apropiatele actiuni de protest, pregatite de asociatiile si organizatiile acestora. „Protestele – spune Daniel Ciobanu, care este si presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli Bacau – vor incepe din luna septembrie. Pe 3 septembrie vom hotari cum procedam si cred ca vom incepe, de aceasta data, cu pichetari in fiecare resedinta de judet”. Agricultorii au protestat si la inceputul anului, in Capitala. Ei au facut-o separat, pe organizatii si asociatii, insa acum au ajuns la concluzia ca trebuie sa actioneze concertat. „Nu am fost anuntat pentru intilnirea cultivatorilor de sfecla de la Roman – ne spunea, marti, 26 august, Daniel Ciobanui -, dar daca as merge acolo le-as propune si lor sa stringem rindurile in demersurile noastre pe linga Guvern”.
Lasă un răspuns