* la periferia orașului Torino activează, de patru ani, AS România * echipa este alcătuită exclusiv din foști fotbaliști români
Druento, o localitate la periferia orașului Torino, cu circa 10.000 de locuitori. Aici și-au găsit de lucru și foarte mulți imigranți români în căutarea unei pîini mai bune pentru ei și familiile lor. „Se muncește din greu. Nu întotdeauna cîștigăm cît merităm dar oricum e mai bine decît în țară. Sînt de patru ani în Italia și abia de o jumătate de an pot spune că am găsit ceva bun de lucru. Pînă acum am lucrat la negru și am proces cu vechiul patron care-mi datorează circa 7.000 de euro. Sînt conducător de șantier unde lucrează mulți români. Am fost învoit zece zile și am venit în țară pentru că nu am trecut prin România de patru ani”, începe Florin Lăcătușu povestea sa. Între cuvintele sale se mai amestecă și cîteva în italiana, semn că timpul și-a pus pecetea și asupra obișnuinței. „Trebuie să mă întorc pentru că m-a sunat șeful și se pare că lucrurile nu au mers așa cum trebuie cît am lipsit”. Este îmbrăcat într-un trening roșu și nu vrea să fie fotografiat. „Nu vreau să apară poza mea în ziar pentru că s-ar putea interpreta!”. Florin Lăcătușu este unul din miile de români care au ales Italia pentru o viață mai bună. A ajuns în Italia unde a muncit pe unde a apucat. S-a întîlnit cu mulți băcăuani și i-a venit ideea construirii unei echipe de fotbal care să joace în Italia. Asta și pentru că mulți din cei care-i întîlnea au jucat fotbal și pentru că sportul cu mingea a fost pasiunea lui. În 14 octombrie 2000, Florin Lăcătușu punea bazele echipei AS România. „Toți cei care ne-am dorit acest lucru am contribuit cu bani personali. Am pus fiecare cît am putut și am înființat asociația. La început era foarte greu pentru că sponsorii nu se înghesuiau și orice ban are o altă valoare atunci cînd ești în străinătate”.
De două ori campioană
AS România activează în campionatul UISP, un campionat de amatori care nu are legătură cu „fotbalul mare”. Există o ligă de fotbal UISP cu filiale în toate regiunile Italiei. În prezent, Lega Calcio din Torino are un campionat la care participă circa 100 de echipe. Cîștigătoarele campionatelor regionale participă la turneul național. Anul trecut, AS România a cîștigat titlul regional din Piemonte și a terminat pe locul trei turneul național. Anul acesta, după ce-a ieșit campioană regională, AS România a încheiat turneul național pe locul secund. „Cred că puteam cîștiga fără probleme primul loc însă ne-au lipsit niste jucători pentru că nu i-au învoit patronii. Sperăm că la anul să reușim să ieșim campioni naționali. Asta ar însemna participarea la campionatul european și un premiu de 10.000 de euro”. O echipă din campșionatul regional cheltuie, pe sezon, circa 15.000 de euro. „La început puneam bani din buzunar, însă acum, lucrurile s-a schimbat. Primarul a îndrăgit echipa și dorea să o țină el. Am stat de vorbă cu băieții și acum avem și sponsori și un teren pe care să jucăm. Ne ajută și Anca Țicău, din partea Consulatului României din Torino. E drept, umblăm în continuare după bani, dar este mai ușor atunci cînd ești sprijinit”. La AS România evoluează foștii oneșteni Florin Munteanu și Ion Dospinescu, Găucan, de la Comănești și băcăuanul Dănuț Crețu. „Anul care vine vom avea echipă mai puternică. Vor veni și patru foști fotbaliști gălățeni și cred că vom cîștiga pentru a treia oară titlul regional. A început și lumea să vină la meciuri, avem circa 500 de spectatori la fiecare partidă. În plus, cred că după două titluri și sponsorii vor fi alții, pentru că intenționăm să facem și o echipă de handbal feminin. Sincer, intenționez să ajut și o echipă din România. Deja pot spune că am niște contacte cu oameni influenți care doresc să sprijine fotbalul băcăuan. Este greu să fii departe de casă însă am început să ne facem cunoscuți în Italia în sensul pozitiv.”, a încheiat Florin Lăcătușu. Înainte de a pleca a lăsat un teanc de ziare în care se scrie despre performanțele fotbaliștilor români. (M. A.)
Lasă un răspuns