14 funcționari publici din județul Bacău sînt cercetați pentru corupție
Cinci salariați din administrația publică locală și alți nouă funcționari din instituțiile publice descentralizate din județul Bacău sînt cercetați pentru corupție. „În județ există în lucru, în diferite stadii, 14 dosare ale unor salariați din administrația publică și serviciile descentralizate. Toate persoanele cercetate au funcție de execuție și nu s-a înregistrat nici un caz în care să fie acuzat de corupție cineva cu funcție de conducere”, ne-a declarat Radu Cătălin Mardare, prefectul județului Bacău. Excepție face doar Ioan Gavrilescu, șeful Oficiului Județean de Cadastru din Bacău, care a fost prins, în vara anului trecut, că a solicitat și a luat mită pentru eliberarea unor avize. Gavrilescu a primit o pedeapsă penală cu suspendare, în timp ce șoferul său, care ar fi intermediat „afacerea”, a fost condamnat la o pedeapsă mai mare.
Cele mai multe dintre dosare se află în stadiul de cercetare la Poliție și parchete și doar cinci dintre acestea au ajuns în instanță. Funcționarii publici sînt acuzați, în special, de luare de mită sau trafic de influență, fapte care constituie elemente ale corupției. Prefectul Cătălin Mardare nu a precizat instituțiile statului în care au lucrat sau încă mai lucrează funcționarii corupți. Cu siguranță, însă, printre acestea se află Direcția Finanțelor Publice, acolo unde returnările de TVA, spre exemplu, pot constitui un bun motiv pentru corupție. De altfel, și premierul Adrian Năstase a declarat, în cadrul videoconferinței de ieri, că recuperarea TVA, reeșalonarea obligațiilor către bugetul statului și organizarea licitațiilor reprezintă cauzele principale ale corupției în instituțiile publice și în administrația locală.
La nivel național există 3.195 de cazuri de salariați din administrația publică, serviciile descentralizate și societăți comerciale cu capital majoritar de stat care se află în atenția parchetelor sau instanțelor. Cum este dovedit de acum că în România există doar corupție, nu și corupți, în 40 % dintre cazuri, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale și doar 3 % dintre cei care iau șpagă sau abuzează de funcția lor au fost condamnați. Evident, 80% dintre cei cercetetați fac parte din personalul executiv (adică simpli funcționari), în timp ce numai 20 % dețin funcții de conducere. Premierul Năstase a insistat, demagogic, pe necesitatea unor măsuri urgente pentru stîrpirea corupției, fără să vorbească, însă, și de o reformă reală în justiție. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns