Urmează schimbări importante legate de colectarea deșeurilor, în România. Cetățenii vor fi obligați să recicleze hainele vechi și alte materiale textile care nu le mai sunt necesare. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat la Digi24 modul în care va fi efectuată colectarea, precum și posibilele locuri unde hainele vechi pot fi depuse.
Potrivit ministrului Fechet, legea se va aplica în toată țara, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Mai departe, măsura în care această colectare a fracției textile se va face din poartă în poartă, sau la puncte de colectare cu aport voluntar, rămâne la latitudinea primarului.
„Obligația este aceea de a modifica contractele de delegare pentru serviciul de salubrizare, astfel încât, începând cu anul acesta să avem și colectarea separată a textilelor. Am constatat, atunci când am făcut determinări de compoziție a deșeurilor care ajung pe groapa de gunoi, că o parte însemnată din volumul acelor deșeuri era alcătuită și din astfel de materii, cum ar fi textilele, haine vechi sau alte tipuri de textile. Ele trebuie tratate, și trebuie reciclate”, a spus Mircea Fechet.
Reciclarea e una dintre metode. La fel de bine, textilele vechi pot fi valorificate energetic. „O altă metodă prin care le putem gestiona este legată de reutilizarea acestor haine. Sunt hainele second-hand cu care suntem obișnuiți. În România există foarte multe astfel de magazine. Din păcate, sunt anumite grupări care introduc în România în mod ilegal deșeuri mascate sub această titulatură de haine second hand, iar acum, odată cu intrarea în Schengen, atenția statului român va trebui să fie cu atât mai mare ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a mai precizat ministrul Fechet.
Punctele de colectare pentru materialele textile nu vor arăta foarte diferit de orice alt tip de punct de colectare pentru ambalaj reciclabil, „pentru că materialul textil nu are potențial de a contamina mediu, nu generează niciun fel de problemă, așa cum se întâmplă în cazul deșeurilor periculoase, sau în cazul altor tipuri de deșeuri”, a mai precizat Mircea Fechet.
Citește întregul articol AICI.
Mihai a zis
Mă întreb ce facem cu toți bosxhetari care vandalizează deja ghenele de gunoi … avem măsuri de educare a populației și cine să le aplice? S-a înmulțit numărul punctelor de colectare gunoi între blocuri și bate vântul gunoaiele lăsate lângă ghene… plătim gunoiul ca să stăm cu el sub nas…
lucas gregoriu a zis
corect
next a zis
În 5 iulie.2023 a fost lansată propunerea de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile textile în UE.
Obligația de colectare separată a textilelor, prevăzută în DCD, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025.
La Bacău nu am văzut, nu am auzit despre aplicarea măsurii de colectare a fracției textile din poartă în poartă, sau la puncte de colectare cu aport voluntar amenajate de primărie.
Aici se ”lucrează” intens numai la impunerea SISTEMULUI PLĂTEȘTE PENTRU CE NU ARUNCI. Vezi taxa pentru salubrizare 2025.
George a zis
Bacaul a fost mereu ultimul si aici ce s-a facut, a fost doar din obligatie. Initiativa primariei lipseste si se rezuma doar la a colecta dar pe bani.
radu - radu a zis
Acuma reciclam si haine, cred, la fel ca si sticlele din plastic. Mii de sticle din plastic nu se recicleaza pentru ca legea a fost facuta „pe genunchi”. De ce nu se recicleaza sticlele de la lapte, de la bors si altele ? De ce nu se recicleaza TOT ce este recipient din plastic, inclusiv cel de la medicamente ? O lege facuta ….sa fie facuta. Sa aratam EUROPEI ca si la noi se face ceva.
IOAN BOTEZATU a zis
Din ciclul povesti la oitele proaste…cum mai facem o combinatie din banii publici pentru firmele de casa psd, pnl, usr…udmr…aboante la banii publici…din bugetul de stat sau cele locale…
Nu mai bine stimate domnule ministru…reprofilati firmele de partid ale gastilor de politicieni…de toate culorile…ce ofera consultanta…para consultanta…fac proiecte pe genunchi si ajung in ministerul dezvoltariii… sau alte ministere…ca apoi tot firmulitele distinsilor parlamentari si politicieni…sa le si implementeze?
Hai sa vedem un proiect concret…in curs de implementare de stimatul domn Viziteu si gasca din Primaria Municipiului Bacau… panaramele de ”tomberoane” noi… proiect european de 11,8 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 9,8 milioane de lei, pentru construirea de insule ecologice digitalizate, pentru colectarea selectivă a deşeurilor.
Proiectul este cofinanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Pilonul 1- Tranziţia verde, Componenta C3 – Managementul Deşeurilor, Investiţia I1: Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune, Subinvestiţia nr.I1.B : „Construirea de insule ecologice digitale’’.
Proiectul presupune achiziţionarea şi amplasarea a 200 insule ecologice digitalizate, dar şi dezvoltarea unui management al deşeurilor eficient, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separată.
Pana aici totul frumos…. insa dupa cum sustine stimatul domn avocat fost prefect iar avocat si acum viceprimar venit din usr bacau aripa Viziteu…pubelele nu se receptioneaza intrucat…prestigioasa firma Ax Perpetuum Impex din Cluj….a milionarului Dan Pitic….castigatoarea a peste 200 licitatii in toata tara de acest gen…nu a respectat caietul de sarcini….. bariera nu se ridica la Bacau….
Astfel de proiecte mizerabile domnule ministru…sunt opera mizerabila a unor orori comise de firmele parlamentarilor si ale politicienilor….nici macar nu isi dau interesul sa faca priecte corecte…
Niste cutii de tabla de conserva ce vor rugini in cativa ani…cu o proasta implementare a sistemelor IOT si informatice…ce vor genera si costuri mari de asistenta tehnica, supraveghere, mentenanta….servicii cloud…etc…
In primul ransd ca sunt sub dimensionate… la toate blocurile sunt instalate de primarie insule clasice cu 3-4 tomberoane din otel galvanizat pentru gunoi menajer si 4 tomberoane mari din plastic pentru colectare selectiva: platic, metal, hartie, sticla…
Pai tomberoanele de gunoi menajer pana dupa amiaza sunt pline…dimineata cand vine firma specializata…incarca inca 2 tomberoane de gunoi lasat de locuitorii din zona pe langa tomberoane…
Asadar…in rahaturile de cutii de tabla …5 la numar…din care 1 de 2.5h x 1.5L x1.5l …aproximativ…o sa incapa gunoi menajer reciclat din 5-6 tomberoane zilnic….fie el si reciclat…?
Lista proiectelor mizerabile e lunga…mai ales asta vestit cu pet-urile in care ati adus romanii in comunism…la cozi infernale…in loc sa obligati macar marile lanturi sa cumpere masini de reciclat cu capacitati mari de prelucrare multipla a mai multor pet-uri simultan…ca in occident…
Astea nu sunt obiective pentru romani….sunt pur si simplu proiecte…pentru combinatii politice…
Mai reflectati domnule ministru si rugati firmele combinatoare…daca tot au garantat pe tava bani publici…sa aibe bunul simt…sa faca proiecte sanatoase nu mizerii…precum statiile de autobuz sau pistele de biciclete….mizerabile din toata tara…