• Banca Națională a României va monitoriza și creditele restante de sub 200 de milioane de lei
Banca Națională a României (BNR) și-a anunțat intenția să extindă sfera de cuprindere a datelor raportate de bănci la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), unde vor fi evidențiate și creditele restante cu valoare mai mică de 200 milioane de lei. CRB a fost înființată în 1999 și are ca atribuții colectarea și monitorizarea informațiilor privind expunerea băncilor care depășesc 200 de milioane de lei pentru fiecare debitor.
În cadrul CRB funcționează registrul creditelor restante, secțiune unde sînt preluate informații de risc bancar referitoare la abaterile de la graficele de rambursare din cel mult ultimii șapte ani. Din luna septembrie, CRB va putea oferi băncilor informații despre toate împrumuturile cu întîrzieri de peste 30 de zile la plată.
Marius Oprea, funcționar al unei sucursale bancare băcăuane, este de părere că era nevoie de mai mult timp de o asemenea evidență. „Sînt multe persoane care practică acum o «rostogolire» a creditelor, adică își achită un împrumut scadent cu alt credit bancar”, spune Oprea. Astfel, în acest moment, oricît de dificil de îndeplinit ar părea regulile de creditare afișate de bancă, solicitanții de credite pot găsi soluții pentru a ocoli eventualele obstacole întîmpinate la ghișeu. Lipsa avansului poate fi rezolvată prin contractarea unui credit pentru nevoi personale. Dacă veniturile sînt suficiente, ambele linii de creditare pot fi obținute fără probleme de la aceeași bancă. Dacă nu, există varianta unui credit de nevoi personale la o altă bancă, care este uitat la contractarea altui credit. Riscul de a fi prins este mai mic atunci cînd împrumutul de avans nu depășește 200 de milioane de lei, dar fapta este tot de natură penală, legislația sancționînd falsul în declarații. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns