• la Spitalul Județean sînt consultați zilnic cîte cinci elevi de școală generală și cel puțin doi elevi de liceu care au acestă boală • elevele de clasa a VIII-a sînt vaccinate gratuit împotriva acestei boli • rubeola a început să facă victime și în rîndul copiilor din Centrul de plasament nr. 2 din Bacău, trei dintre ei fiind deja internați
Rubeola sau pojărelul, cum mai este denumită această boală contagioasă a copilăriei, continuă să țintuiască la pat zeci de copii într-o singură zi. Declanșată la începutul anului, epidemia de rubeolă a împînzit aproape toate unitățile școlare din județ, de la grădinițe, pînă la școli generale și licee. Declanșată la început în rîndul adolescenților de liceu, rubeola s-a extins apoi și în rîndul elevilor de vîrstă mai mică. Dacă luna trecută numărul mare al bolnavilor de pojărel se înregistra în rîndul liceenilor, acum cei mai afectați sînt copiii care frecventează cursurile primare și de gimnaziu. „Zilnic consultăm în secție cam cinci copii de vîrstă școlară, bolnavi de rubeolă. Au început să apară cazuri și în rîndul copiilor ocrotiți în leagăne. Acum avem internați în secție trei copii de la Centrul de Plasament nr. 2, care au fost reținuți în spital pentru a-i izola de ceilalți copii și a preveni alte îmbolnăviri”, ne-a declarat doctorița Delia Grigoraș, șefa secției Boli Infecțioase-copii. Și în secția destinată îngrijirii adulților, bolnavii diagnosticați cu rebeolă continuă să vină zilnic. Aici, însă, numărul bolnavilor cu vîrste de pînă la 18 ani a început să scadă. „Dacă la începutul declanșării epidemiei veneau, zilnic, peste cinci elevi la consultație, acum vin maxim trei”, ne-a declarat și medicul infecționist Elena Zaharia.
Boala contagioasă care face ravagii printre elevii din județ se manifestă la început asemenea unei viroze, dar erupția de pe față și abdomen indică în cele din urmă că este vorba despre rubeolă. Boala este extrem de contagioasă în colectivități de copii care nu au făcut pînă acum această boală și necesită doar tratament împotriva febrei și izolare la domiciliu. De la începutul anului și pînă în prezent, peste 1.500 de elevi din tot județul au fost diagnosticați de medicii de familie și de infecționiști cu pojărel. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, pe piață fiind pus deja în circulație un vaccin trivalent, care imunizează împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului. În afara fetelor de clasa a VIII-a, care beneficiază de vaccinare gratuită în școli, restul copiilor nu pot fi imunizați decît pe cheltuiala părinților. Adolescentele din ultima clasă de gimnaziu sînt vaccinate printr-un program de sănătate finanțat de Ministerul Sănătății, întrucît nefăcută în copilărie, rubeola este foarte periculoasă pentru gravidele aflate în primul trimestru de sarcină, deoarece produce malformații grave ale fătului. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns