Ministerul Educației a mai bătut, ieri, un cui în coșciugul repartizării computerizate pe post a profesorilor care au promovat concursul din 16 iulie. Și asta pentru că, ieri, la orele 17,00, oficialii ministerului au anunțat o altă modificare de calendar: a doua repartizare computerizată a fost amînată cu 24 de ore. Drept urmare, acesta nu se va mai desfășura astăzi, ci pe 10 septembrie. O schimbare care, implicit, va afecta și acțiunile ulterioare, în sensul că etapa a treia a repartizării pe post a profesorilor, care, amintim, se va derula în ședință publică, s-a amînat pentru 11 septembrie. „Probabil că cei de la minister și-au dat seama că sînt foarte multe date de introdus în calculator și acest lucru necesită timp”, a comentat inspectorul școlar general adjunct Livia Sibișteanu.
Ministerul nu a spus însă, nimic despre situația dascălilor care s-au decis să renunțe la postul primit după prima repartizare. Amintim că aceștia nu au mai fost primiți de calculatorul ministerului și, drept urmare, cererea lor va fi luată în considerare după a doua repartizare computerizată. Problema e că cele mai bune catedre, fie ele și netitularizabile, se vor împărți la cea de-a doua repartizare, ceea ce face ca, pentru a treia etapă a acțiunii, să rămînă, foarte probabil, posturi mai puțin interesante. De aceea rămîne de văzut cîte dintre cererile de renunțare la post vor mai fi păstrate de deponenți. Numărul exact al candidaților sau cel al posturilor vacante a rămas, în continuare, o necunoscută, în condițiile în care nimeni din Inspectoratul Școlar nu a avut timpul sau curiozitatea necesară pentru a întocmi o statistică de acest fel. Am aflat, totuși, că numărul dascălilor care și-au depus fișe de opțiuni se ridică la peste 1500, aici intrînd și cei care au renunțat, în timp util, la posturile pe care au fost „aruncați” după prima repartizare computerizată. Cît privește numărul de catedre vacante pentru a doua repartizare computerizată, acesta este de aproximativ 700 – 800 de locuri, majoritatea netitularizabile.
Nemulțumirea profesorilor ia proporți
O mare de nemulțumiți, în curtea Inspectoratului Școlar Județean Bacău, și ieri dimineață. Grupuri de oameni disperați de situația creată la cea de-a doua etapă a concursul de titularizare așteptau cu sufletul la gură un răspuns care să le rezolve într-un fel sau altul problemele. Cei mai mulți profesori sînt convinși că sînt luați în bătaie de joc, dat fiind și faptul că, pe lîngă crasa incompetență pe care o reproșează responsabilililor inspectoratului, sînt tratați cu totală indiferență. Cert este că nimeni nu era încrezător într-o posibilă soluționare a neregulilor apărute. Posturi care au dispărut pur și simplu în ceață în perioada care a trecut de la prima etapă pînă la cea de-a doua, după cum declară profesorii nemulțumiți, repartizări pentru care nu s-au luat în considerare opțiunile candidaților sînt doar cîteva dintre reproșurile pe care profesorii implicați le fac celor din conducerea I.S.J.
Nici unul din candidați nu știe ce se întîmplă dincolo de perdelele inspectoratului, dar toată lumea privește cu suspiciune listele afișate la avizierul instituției. „E foarte ciudat modul în care s-au făcut repartițiile. Ocup un post de religie catolică și am fost repartizată la trei instituții. Nu am cum să mă deplasez în trei locuri, pentru a-mi ține orele, chiar dacă sînt toate trei în Bacău. Nu e vorba de pretenții. Am fost obișnuită să fac naveta, dar totuși, trebuie ținut cont că într-o școală nu sînt numai eu. Directorii au o mulțime de alte probleme și nu cred că problema orarului meu constituie o pioritate”, spune Diana Rîtan.
În timp ce unii încearcă să nu se lase copleșiți de situația creată, alții se arată profund revoltați: „Sînt convins că au fost modificate listele. Dacă în prima etapă erau anumite posturi titularizabile, acum au dispărut pur și simplu. Nu a fost și nu este corect. Ministerul se bate cu pumnul în piept că treburile merg bine, că a fost un succes repartizarea computerizată, cînd de fapt uitați ce se întîmplă în realitate. Vreau să știu și eu unde sînt posturile”, nu mai contenea un profesor care, din motive de siguranță, preferă să-și păstreze anonimatul. Nici situația Corinei C. la educație fizică nu este mai bună: „M-au trimis la naiba-n praznic. La cea de-a treia etapă va fi jale. Cred că pînă la urmă o să fie măcel. Ne duc pur și simplu de nas. E strigător la cer. Și cu femeia de serviciu se poartă mai frumos. Nu țin cont că avem aceleași studii. Bătaie de joc, ce să mai vorbim”.
Nemulțumire și la limbi străine: „Nu s-a procedat corect cu fișele. Nu s-a ținut cont de opțiunile din august. S-au luat în considerare cele din iulie. Ba chiar mai rău, dacă mă gîndesc că am fost repartizată pe un post pentru care nu am optat. De unde le-au scos numai ei știu”, ne-a declarat Simona D. La disciplinele tehnice, situație identică: „E mai ușor să dăm vina pe computer atunci cînd se ivesc scandaluri. Nu-și asumă nimeni responsabilitatea. A fost haotic tot sistemul de repartizare. Domiciliul nu a fost luat în considerare și așa s-au trezit profesori care locuiesc în Bacău repartizați pe posturi din afara orașului”, spune Vasile C.
Adrian Podaru, profesor de geografie, este profund indignat nu doar de modul de repartiție, ci și de atitudinea mai-marilor de la Inspectoratul școlar: „Nu-ți dă nimeni nici o indicație. Toți se scuză că situația depinde de București. Ar putea măcar să ne dea niște lămuriri”. Alături de tinerii profesori care-și plîng de milă în curtea inspectoratului, părinții așteaptă și ei nerăbdători sfîrșitul scandalului: „Organizarea a fost proastă. Nu s-a ținut cont de opțiuni, am plătit fișele. În plus, au fost foarte multe amînări. E prea puțin spus organizare proastă, pentru că lipsește cu desăvîrșire. Ne-au dat afară din inspectorat de parcă eram ciumați. Nici nu optezi pentru post și te trezești repartizat în cine știe ce colț uitat de lume. Nici măcar condiții de navetă nu sînt. Ca părinte, sînt profund revoltată”, mărturisește Frăsina Trăistaru.
Pînă la o nouă redistribuire, cei nemulțumiți încearcă să-și tempereze nervii și stresul. Ultima speranță se reduce la cea de-a treia redistribuire. Pînă atunci, se justifică deviza pe care profesorii prezenți la Inspectoratul Județean Bacău și-au stabilit-o în disperare de cauză: „Un șut în fund, un pas înainte!”. Pînă la capătul județului sau, poate, în Canada. (Dana VĂLCU, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns