Sirene, echipaje de poliție, jandarmi, salvări, răniți, dărămături, un accident rutier, cam acesta a fost scenariul realizat ieri în cadrul unui exercițiu de protecție civilă în caz de cutremur.
Claudiu TĂNĂSESCU, Raluca COTFAS
Zona centrală a municipiului Bacău s-a “cutremurat” ieri în cadrul unui exercițiu de protecție civilă în caz de cutremur. Seismul a fost programat la ora 11.15, iar din regie nu au lipsit mașinile de salvare, de pompieri sau jandarmi, răniții, morții. Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, a durat 30 de secunde. Au fost afectate clădiri de locuințe, căi de comunicații rutiere și de cale ferată, construcții hidrotehnice, conducte magistrale, utilaje și instalații tehnologice periculoase, rețele și instalații de telecomunicații și utilități publice, și s-au raportat morți și răniți.
A fost afectată în mod deosebit zona centrală. Însă totul a început dimineață, la Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov”, unde a avut loc partea teoretică a exercițiului. Partea practică a avut loc în mai multe locuri din oraș. Prima oară s-a intervenit la blocurile 7 și 9 de pe strada Mărășești, unde locatarii au fost evacuați imediat după producerea sinistrului. Echipele de intervenție specifice și-au dat concursul pentru salvarea victimelor. De aici, exercițiul s-a mutat la ruinele fostei societăți Pobac (Proletarul), iar apoi la intersecția străzilor Alexandru cel Bun cu Florilor, unde s-a intervenit la un accident în care a fost implicată o mașină a Companiei Regionale de Apă Bacău, încărcată cu clor. Aceste trei momente au reușit să trezească curiozitatea trecătorilor, oprindu-i din activitățile zilnice pentru a observa și învăța cum să reacționeze în caz de dezastru. Cei mai mulți oameni s-au oprit la cea mai circulată zonă, respectiv cea în care a avut loc simularea accidentului rutier, unde s-a ridicat un cort de decontaminare chimică pe care l-au putut vizita toți băcăuanii prezenți. Și câinii specializați în pază și căutare supraviețuitori de la jandarmi și pompieri au fost cei mai urmăriți, mai ales de cei mici.
Exercițiul de protecție civilă a fost organizat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, Compartimentul de protecție civilă din cadrul Primăriei Bacău, împreună cu insitituții care trebuie să intervină în astfel de situații sau operatori economici. Scopul lui a fost organizarea și conducerea acțiunilor de intervenție de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență, Compartimentul de protecție civilă din cadrul Primăriei Bacău pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui cutremur de pământ și a unui accident rutier cu poluare chimică, prin punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție, desfășurarea acțiunilor de intervenție pentru limitarea și înlăturare a urmărilor sau activitatea populației, instituțiilor publice și operatorilor economici, organizarea punctulelor medicale și trierea așa-zișilor răniți la spitale.
bibi a zis
Cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, a durat 30 de secunde. Doamne fereste de un asemenea cataclism in Romania ,nu stiu cine mai intervine atunci ! Romania se v-a intoarce in evul mediu dupa un asemenea cutremur ! Dar este bine ca s-a organizat un asemenea exercitiu ,macar cei care sunt abilitati stiu cum sa actioneze . Felicitari celor care au organizat un astfel de exercitiu ! Sper ca sa nu fie niciodata un caz real !