Oamenii umblă de la 5.00 dimineața pentru o rețetă
• zeci de oameni au dat năvală în cabinetele medicilor de familie să fie consultați și să primească rețete pentru medicamentele gratuite și compensate • de aici, cozile se mută în farmacii
Cabinetele medicilor de familie din județ au fost luate cu asalt de pacienții de pe liste. Oamenii se trezesc cu noaptea în cap și se instalează la ușa medicului, în speranța că vor fi printre primii care vor fi consultați și vor intra în posesia rețetelor pentru medicamentele gratuite și compensate. Elisabeta Onica are 66 de ani. S-a trezit ieri de la 5,00 dimineața și a venit la cabinetul medicului de familie. „La șase fără un sfert eram la ușă și în fața mea erau deja șase persoane. După cîteva minute s-a umplut holul. Eu vin în fiecare lună la medic. Am soțul bolnav, amîndoi sîntem cronici și avem nevoie de medicamente. Eu acum cîteva luni, am făcut un preinfarct. Problema mare este cu medicamentele, pentru că, dacă s-ar da toată luna, nu ar mai fi atîtea cozi. Așa, sîntem nevoiți să ne grăbim în primele trei zile ale lunii, dacă vrem să apucăm ceva. Sîntem nevoiți să alergăm la medic să ne consulte, iar de aici fugim cu rețeta în farmacii, unde trebuie să mai trecem printr-o coadă”, ne-a declarat Elisabeta Oncu.
Sala de așteptare de la cabinetul medicului de familie Monica Larger este mai mereu aglomerat. Medicul consultă, zilnic, aproximativ 30 de pacienți și a fost trecută pe lista celor zece medici din județ care au eliberat cele mai multe rețete pentru gratuite și compensate. „Oamenii sînt bolnavi și adresabilitatea către medicul de familie este mare. Cei care vin la consultații sînt primiți în ordinea în care ajung. Nu dăm bonuri, pentru a evita orice fel de interpretări. Dacă sînt urgențe, gravide sau sugari, atunci au prioritate la consultații”, ne-a spus medicul de familie Monica Larger.
Lenuța Frigură are 77 de ani și este la consultații. Femeia are probleme cardiace și cu tensiunea. „Ne-am săturat să ne grăbim lună de lună să luăm rețetele și să fugim în farmacii să nu rămînem fără medicamente. Eu am 1,1 milioane pensia și, dacă nu îmi iau medicamentele așa, nu am ce face. Și așa nu îmi ajung banii de mîncare și sînt nevoită să mă împrumut. Mi-au dat în plus la pensie 20.000 de lei. Ce să fac eu cu banii ăștia? Nici măcar de două pîini nu ajung. Cui să ne mai plîngem, că ne-a ajuns cuțitul la os?”, se întreabă retoric femeia.
Lună de lună, sute de băcăuani stau la cozi la ușa medicilor de familie și în farmacii. Marea lor majoritate sînt pensionari, oameni care, după ce au muncit o viață întreagă din greu, au ajuns la bătrînețe să îndure sărăcia, din cauza lipsei banilor. Fiecare încearcă să își drămuiască banii cum știe.
Farmaciile au devenit neîncăpătoare
Și farmaciile au fost luate ieri cu asalt de asigurați care s-au așezat la cozi dis-de-dimineață. Mulți dintre ei au ajuns în farmacii direct de la cabinetul medicului de familie.
Indiferent dacă este vorba despre farmacii centrale sau de cartier, oamenii s-au bulucit la eternele cozi de la început de lună, ca nu cumva să rămînă fără medicamente. Imaginea dezolantă a oamenilor disperați este lună de lună aceeași. Oameni nemulțumiți, farmaciști stresați, teancuri de rețete. De la primele ore ale dimineții și pînă în jurul prînzului, farmaciile sînt asaltate de pensionari. Pînă pe la trei după amiaza se face liniște, iar apoi urmează asaltul salariaților, care încheie ziua de lucru și își cer și ei dreptul de asigurat. Și toți se grăbesc în primele trei zile din lună, de frică să nu se epuizeze plafonul. Oamenii au învățat că dacă nu dai din coate la început trebuie să treacă luna pînă îți poți lua leacurile. „Fondurile sînt mici și se termină în trei zile și după asta ce ne facem? Mai bine stăm o oră la coadă, ne luăm medicamentele și asta e. Cînd or fi bani mai mulți, poate nu vom mai sta așa la coadă”, ne-a spus, împăcată, Verginia Cernei, o bătrînă de 73 de ani.
În fiecare lună, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS)
din Bacău scoate la bătaie pentru cele 94 de farmacii care au
încheiat contract de finanțare circa 15 miliarde de lei. Anul
acesta instituția a finațat farmaciile cu 127 miliarde de lei, chiar
dacă s-au primit 172 de miliarde de lei. O parte din bani au acoperity datoriile de anul trecut pe care Casa le avea către farmacii. În ritmul în care farmaciștii eliberează medicamentele gratuite și compensate este de așteptat ca pînă la sfîrșitul acestei săptămîni să se epuizeze din nou plafonul. (Claudiu
TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns