Ministerul Agriculturii a reușit, în sfîrșit, să elaboreze normele metodologice la HG nr. 1556/2002, care statutează subvențiile acordate agricultorilor din sectorul animalier. Suspansul a durat aproape două luni de zile, timp în care cei implicați în zootehnie nu au știut dacă sprijinul statului va veni și cînd. În aceste condiții, Direcția Generală pentru Agricultură și Industrie Alimentară Bacău poate primi documentațiile agenților economici și producătorilor care respectă prevederile legale.
Pe raza județului Bacău sînt mai multe exploatații agricole care se ocupă și cu creșterea animalelor. Cele mai mari ferme sînt de departe cele ale gigantului Agricola internațional. Dar mai sînt și alte societăți care cresc animale la scară mare: SC Broiler Prod SRL Nicolae Bălcescu, care are 41.500 de păsări, SC Ovis SA, cu 500 de oi, Carlacton Onești cu sute de vaci și porci etc.
Totalul subvențiilor la nivel de țară este de 1.000 de miliarde de lei. De asemenea, categoriile care vor fi sprijinite s-au diversificat. Astfel, se acordă subvenții la ovine, atît la carne, cît și la materialul biologic și de reproducție. De asemenea, în acest an sînt sprijiniți cei care au familii de albine și predau la stat miere.
Valoarea subvenției diferă în funcție de specia animalului. Astfel, la bovine subvenția este de 4.000 de lei/kg în viu și se acordă pentru tineret cu o greutate de peste 400 de kg/cap. La porc, prima este de 4.000 de lei/kg în viu, la greutăți cuprinse între 90-110 kg. Pentru carnea de oaie în viu, prima este de 4.000 de lei/kg, iar puiul broiler – 3.000 de lei/kg în viu. În cazul celor care dețin albine de elită, statul acordă subvenții de 100.000 de lei/familie dacă livrează minim 10 kg/familie. Obținerea banilor este condiționată de întocmirea unei documentații specifice.
Pentru materialul biologic și de reproducere subvențiile variază. La bovine, de exemplu, prima variază între 1.000.000 de lei și 4 milioane de lei/cap la junicile la prima fătare, în funcție de proveniență (montă naturală, artificială, din zona de munte etc.). Pentru viței, subvenția este între 400.000 de lei și 2,5 milioane de lei/cap. Menționăm că la vite cele mai mici subvenții se acordă în cazul exemplarelor care nu sînt cuprinse în controlul oficial al producției, în tim ce cele cu proveniență cunoscută și calitate superioară certificată merg la nivele superioare.
În cazul porcilor, cei care dețin scrofițe de reproducție la prima fătare primesc între 2 milioane și 5 milioane de lei pe cap, în funcție de proveniența lor. Pentru oi, mioare și berbeci, primele sînt între 50.000 de lei și 300.000 de lei/cap. În cazul albinelor de elită, subvenția este de 100.000 de lei/familie. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns