• cifrele i-au speriat pe șefii Direcției de Sănătate Publică, care au început să verifice fișele de observație ale mamelor care au născut copii cu probleme
Aurica T. din Răcăciuni a născut de curînd un copil prematur și cu o malformație congenitală de cord. Mama stă în spital împreună cu micuțul de o lună și jumătate. Medicii se ocupă îndeaproape de bebeluș, însă nici după atîta amar de vreme el nu poate fi lăsat să meargă acasă. Deocamdată, nici un medic nu poate spune cu certitudine care este cauza pentru care micuțul adus pe lume nu este normal. Pentru a se apropia cu exactitate de cauzele reale ale acestor cazuri, o echipă de medici inspectori de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău va controla fișele medicale ale gravidelor care au născut înainte de termen, sau care au adus pe lume copii cu grave afecțiuni congenitale.
Inspectorii se vor ocupa și de alte cazuri, nu doar de acesta din urmă. Și asta, deoarece statisticile medicale de pînă la sfîrșitul lunii august arată că s-a dublat numărul de decese la bebeluși din cauza malformațiilor congenitale. În plus, a crescut vertiginos numărul de nou-născuți veniți pe lume înainte de termen. Numai de la începutul săptămînii, în Maternitatea băcăuană s-au născut trei copii prematuri, alăturîndu-se altor 28 de bebeluși îngrijiți în secția de Terapie Intensivă după ce au venit pe lume înainte de vreme și cu probleme de sănătate.
„Numărul de copii cu vîrste între 0 și 1 an care au murit din cauza malformațiilor este anul acesta de 17,2%. Cifra este înregistrată la sfîrșitul lunii august, iar comparația cu 8%, cît s-a înregistrat anul trecut în aceeași perioadă, spune mult. Cauzele pot ține de neprezentarea gravidei la medic, de neurmărirea ei de un specialist, sau de cauze externe. Pentru a vedea care dintre aceste variante este responsabilă de decesul celor mai mulți bebeluși bolnavi trebuie să studiem fiecare caz în parte”, ne-a declarat doctorița Cecilia Rugină, director adjunct pe probleme de management sanitar din cadrul DSP.
După efectuarea controlului în fișele medicale din maternitățile din județul, studiul va fi continuat în localitățile din care provin mamele și nou-născuții cu probleme. Astfel, vor putea fi urmărite și posibilele cauze care țin de poluare. Studiul început prin maternități se va finaliza la sfîrșitul lunii octombrie. Atunci, medicii vor putea spune dacă e vina femeilor că nu se prezintă la controale periodice pe timpul sarcinii, sau medicii de familie sînt neglijenți și nu consultă atent fiecare femeie însărcinată care le intră în cabinete. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns