La conferința de închidere, primarul Romeo Stavarache, președintele FZMAUR, a vorbit despre dezvoltarea parteneriatelor urban – rural.
„Policentric – Parteneriate strategice pentru dezvoltarea policentrică a României”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin PODCA 2007-2013, s-a finalizat. Conferința de închidere a proeictului a avut loc la București, săptămâna trecută, și i-a reunit pe cei 24 de membri ai Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR). Bacăul a fost reprezentat la evenimentul din Capitală de primarul Romeo Stavarache, care deține și funcția de președinte al FZMAUR, și de Corneliu Pricope, directorul Zonei Metropolitane Bacău.
Primarul Romeo Stavarache, președinte FZMAUR, a vorbit despre fondurile europene, despre dezvoltarea policentrică în contextul parteneriatului urban-rural, al cărei inițiator a fost la nivel european.
„Dezvoltarea policentrică a României și Parteneriatul Urban – Rural evidențiază, de asemenea, importanța măsurilor de armonizare a regulilor europene privind coeziunea, prin noul regulament comun al fondurilor, și în mod special propunerile privind investițiile teritoriale integrate și dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității – a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău. Aș dori să insist asupra faptului că parteneriatele urban-rural nu constituie un instrument pentru redistribuirea potențialului economic în spațiu și nici pentru a induce o realocare sau egalizare financiară într-o zonă funcțională. Parteneriatul urban-rural țintește către o utilizare corectă și proporțională a potențialului de dezvoltare existent și conectarea părților, în vederea promovării dezvoltării locale a zonei. Atât partenerii din zona rurală, cât și cei din zona urbană trebuie să fie conștienți de beneficiile pe termen lung ale parteneriatului. Altfel, parteneriatul nu poate fi sustenabil”. „Proiectul Policentric este unic în România, este un vehicul relevant, prin care reprezentanții asociațiilor de tip metropolitan au conlucrat în premieră pentru a genera acțiunile viitoare și obiectivele strategice relevante pentru dezvoltarea policentrică a României, pentru dezvoltarea strategică integrată a ariilor metropolitane – a declarat și Corneliu Pricope. Au fost evidențiate unele disfuncționalități ale perioadei 2007-2013 în modul de repartizare a fondurilor europene pe teritorii și regiuni, iar în acest sens s-a conturat o strategie de dezvoltare a zonelor economice funcționale din jurul polilor de dezvoltare urbană, așa cum este și Bacăul. Practic, prin viitoarele instrumente de finanțare pentru perioada 2014-2020, zonele de influență ale municipiului Bacău vor beneficia de investiții teritoriale integrate ce vor acoperi zone întinse. Teritoriul din zona de influență a municipiului Bacău va deveni mai competitiv și mai atractiv pentru investitori și se vor crea locuri de muncă bine plătite”.
Valoarea totală eligibilă a acestui proiect a fost de 499.620 lei, din care 489.627,60 lei finanțarea nerambursabilă și 9.992,40 lei cofinanțarea eligibilă a beneficiarului, el fiind primul proiect al FZMAUR. Obiectivul general l-a constituit îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ în domeniul dezvoltării policentrice, dezvoltarea unui sistem național de networking în domeniul dezvoltării policentrice prin crearea și instruirea unei rețele naționale de specialiști în domeniu, în număr de 20, utilizând metode inovative și interactive și crearea unui cadru instituțional de sprijinire a dezvoltării policentrice prin realizarea pe parcursul implementării proiectului a trei parteneriate naționale strategice, cu autoritățile publice centrale ce au atribuții relevante în domeniul menționat. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 12 luni și a avut ca rezultat și încheierea a două parteneriate strategice cu ministerele Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Fondurilor Europene.
Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns