• invitat de onoare, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a lipsit, fiind oprită în Capitală la ședința de Guvern
Ziua de ieri a fost una de o importanță capitală pentru cei care au avut sau au de-a face, fie și indirect, cu Universitatea „George Bacovia: după exact zece ani de la înființare, aceasta are, de ieri, un sediu propriu. Evenimentul s-a consumat cu multă zarvă între clădirea SIF Moldova și stadionul municipal „Dumitru Sechelariu”, unde s-a ridicat în trei ani de zile un așezămînt universitar deosebit.
În jurul orelor 12.30, era forfotă mare în zonă. Personalități ale învățămîntului preuniversitar și universitar, niscaiva capi ai PSD-ului local și cîteva zeci de studenți suportau cu stoicism vîntul răzleț, ce-și făcea de cap în străvechiul vad al Bistriției. Evident, în așteptarea minstrului Ecaterina Andronescu. Pe la 12.45, deja panglica tricoloră era așezată în fața intrării noului sediu al Universității „Bacovia”, spre a fi tăiată. Cei prezenți continuau să aștepte. După cinci minute, toată floarea cea vestită a conducerii județene și locale era prezentă în fața măreței clădiri: prefectul Radu Cătălin Mardare, președintele Consiliului Județean, Nicolae Lupu, vicepreședintele Dumitru Brăneanu, subprefectul Gabriel Vlase și mulți alții. Ultimul sosit la eveniment, însoțit de soție, și purtînd banderola tricoloră în jurul pieptului a fost primarul Dumitru Sechelariu. Acestora li s-a adăugat secretarul de stat Sergiu Sechelariu, care, în final, a rămas singurul reprezentant al Guvernului, în condițiile în care, la un moment dat, pentru toată lumea a fost clar că ministrul Ecaterina Andronescu nu va mai veni. „În lipsa ambilor secretari de stat, doamna ministru a fost nevoită să rămînă la București, pentru a participa la ședința de Guvern”, a explicat, ulterior, profesorul Gabriel Leahu, director general adjunct în cadrul Ministerului Educației și Cercetării. (MEC).
În consecință, s-a dat drumul la inagurarea oficială a noului sediu, în acordurile reverențioase ale unui cor de seminariști aduși special pentru eveniment, de la Roman. Panglica ce bara intrarea în noul sediu al Universității „George Bacovia” a fost înlăturată, la ora 12.54, de cinci „tăietori” consacrați: primarul Dumitru Sechelariu, secretarul de stat Sergiu Sechelariu, prof.univ. dr. Dumitru Radu Paraschivescu, rectorul Universității „Bacovia”, prefectul Radu Cătălin Mardare și președintele CJ, Neculai Lupu. Dorind, probabil, să nu-și dezmintă postura de primul gospodar al orașului, primarul Sechelariu s-a dovedit, în final, cel mai harnic și și-a terminat primul munca. Se poate însă ca celelalte foarfece să nu fi fost foarte bine ascuțite.
Momentul următor a avut în prim plan doi puieți, plantați în fața Universității „Bacovia” de către primarul Dumtru Sechelariu, care a făcut echipă cu fratele său, Sergiu, respectiv prefectul Radu Cătălin Mardare în tandem cu Dumitru Bontaș, unul din prorectorii Universității „Bacovia”. Toți invitații au intrat apoi în sediu. Jos, pe marmura neagră, călcată în picioare de cei a căror privire se ridica cu interes în sus, spre clădire, se putea citi: „Nici o bucurie în viață nu costă prea mult”. Iar în dreptul ușilor de la intrare, pe unul din pereții exteriori era montată o plăcuță de sticlă pe care erau inscrpționate cuvintele: „Această clădire a fost construită din taxele de studiu ale studenților Universității „George Bacovia”. Înăuntru, toți cei care au trecut pragul pentru prima oară au rămas surprinși de condiițile demne de invidiat pe care le au studenții. Așezați într-o ordine aleatorie, toți participanții au asistat la momentul religios. Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopie Romanului, alături de un sobor de preoți a oficiat o scurtă slujbă de sfințire. Continuat cu un tur al noului sediu, evenimentul și-a consumat momentul culminant în aula „Moldova”, care a găzduit festivitatea solemnă de inaugurare a noii clădiri, care, potrivit rectorului Paraschivescu, a „înghițit” peste 120 de miliarde de lei, și, totodată, cea de deschidere a anului universitar 2002 – 2003.
Firesc pentru astfel de momente, festivitatea cu pricina a fost înpănată en-gros cu discursuri de mulțumire la adresa celor care au pus umărul, fie și simbolic, la ctitorirea sediului Universității „Bacovia”. Din tipar a ieșit însă prof.univ. dr. Victor Blănuță, rectorul Universității de stat din Bacău, care, dincolo de cuvintele frumoase, a făcut cîteva propuneri interesante de colaborare între cele două instițuții de învățămînt superior băcăuane.
Nu se știe cît de istoric a fost momentul de ieri. Cert este că cei care au participat la cele două deschideri de an universitar în Bacău au putut constata o deosebire de la cer la pămînt. De la modestia amfiteatrului C2, din cadrul corpului C al Universității Bacău, unde a avut loc o deschidere normală, la aula Universității „George Bacovia”, unde a avut loc o altă deschidere, totul pare o tristă și sugestivă metaforă: ce se va întîmpla cu învățămîntul de stat și ce condiții oferă acesta tinerilor, ce nu-și permit taxele unui învățămînt privat? O întrebare cu răspuns subînțeles în România anului 2002. (Eduard CUCU, Constatin GHERASIM)
Lasă un răspuns