Traditionala manifestare anuala „Luna Padurii”, organizata si in acest an de Directia Silvica Bacau, s-a incheiat – asa cum precizam si in ziarul nostru de ieri – , pe 13 aprilie, prin manifestarea simbolica „Sadirea arborelui”, care a fost organizata, in acest an, pe santierul de impadurire Terpea, din Ocolul Silvic Moinesti, intre Grigoreni si Scorteni. In paralel, independent dar in acelasi scop, la Comanesti au continuat, in aceeasi zi, lucrarile pe santierele de impadurire deschise in mai multe puncte de lucru.
Daca la Terpea au venit, alaturi de silvicultori si de unii dintre fostii lor colegi, mai multi reprezentanti ai unor institutii judetene, ai autoritatilor judetului si ziaristi, la Comanesti pe santier s-au aflat presedintele sindicatului Cartel APLHA, Martin-Scurtu Fartade, presedintele sindicatului National al Politistilor si Personaluilui Contractual Bacau, Marian Pavel, si secretarul acestui sindicat, Catalin Moldoveanu. Cu ei m-am intilnit chiar in Primaria Comanesti, unde am aflat primele amanunte despre lucrarile incepute. „Deschiderea santierelor a fost o initiativa a primarului Viorel Miron – ne-a informat Iancu Iosub, liderul sindicatului din Primaria Comanesti. Campania are o vechime de trei-patru ani si a inceput dupa inundatiile catastrofale din 2005. Ea va continua multi ani deacum incolo. Ne-a ajutat si o organizatie din Olanda, care ne-a trimis si puieti. Am plantat pini, rachite si salcimi. Suprafata de impadurit este parcelata. Pe suprafetele accidentate plantam salcimi. Avem patru echipe permanente, in tot atitea puncte de lucru, pe Groapa Laloaei, pe Piriul Sec, in zona Gara Asau si altele. Pina acum au venit la lucru reprezentanti ai mai multor organizatii si instituti, au fost jandarmii, pompierii, scolile, spitalul si sindicatele. Numai astazi am mobilizat circa 200 de oameni. Unde am plantat deja, am pus si paza, pentru a nu se intra cu animalele la pascut, pentru ca, din pacate, avem si necazuri de acest gen. Dar, asa, lucrarile au mers bine, iar 95% din puieti s-au si prins si cresc”. Sindicalistii, echipati ca pentru campanie, au pornit la treaba. Martin fartade a venit si cu sotia, iar Marian Pavel cu secretarul sindicatului sau, Catalin Moldoveanu. „Este prima oara cind participam la aceasta campanie – ne-a dseclarat Martin Fartade. Sindicatul din primarie este afiliat la noi. Am venit impreuna cu colaboratorii nostri de la Sindicatul politistilor si Sindicatul Letea. Sintem bucurosi ca ni s-a cerut sprijinul si oricind, la oricare alta actiune a acestui sindicat, vom raspunde prezent”.
b
Am plecat la unul dintre punctele de lucru, din Gara Asau, pe cursul superior al Piriului Laloaia, la poalele culmii cu acelasi nume. Acum cinci ani am fost tot acolo, imediat dupa ce un torent a minat la vale grohotisul si aumplut casele oamenilor cu el. Era pimint in curtile caselor pina la aproape de streasina. Atunci, primarul Viorel Miron se gindea sa mute cartierul, dar a inteles camult mai bine era sa replanteze toate coastele despadurite abuziv dupa 1989. La soseaua nationala ne-a asteptat o calauza, nimeni altul decit un personaj al reportajelor noastre din timpul inundatiilor si de dupa acestea, consilierul local Simion Alboaie. Om cu destula experienta de viata, a pornit inaintea noastra, tragindu-ne dupa el pe toti, pe malulrile Laloaiei. Sprinten ca o caprioara, greu tineam pasul cu el, aascultind ce ne spunea despre lucrarile facute. Am aflat ca mergem intr-o zona foarte afectata de eroziune, intr-un loc de unde, in perioada interbelica se extragea carbune. Acum mai sint vreo sapte strate de carbune, dar atit de subtiri, incit a scoate carbunele ar fi total ineficient.
Simion Alboaie, consilier local – Mai important a devenit pazitul suprafetelor plantate. Acum facem si unele lucrari de rarire a plantatiilor de mesteceni, sa numbreasca puietii plantati. Am vizitat aceste plantatii chiar si a doua zi de Pasti, impreuna cu primarul. Am si indepartat din preajma plantatiilor stinele si pe cei care pasteau animale pe acolo. Noi mai avem de lucrat la mentalitate, sa inteleaga omul sa lucxreze si pentru altii, nu doar pentru el. Unii au inteles si, astfel, am putut planta chiar si in zileled e simbata si duminica. Acum ne apropiem de 55 de hectare deja plantate. Numai in primavara asta am plantat 10 hectare si sper sa mai planmtam doua.
Urcam pe Piriul Laloaiei. Pe o coasta de deal, abrupta, s-au plantat rachite, iar in rest numai salcim. Daca nu planta, malurile piriului se pot prabusi, formind un baraj natural, foarte periculos pentru casele din vale, cum a fost acum cinci ani. Daca nu luam masuri e grav.
Aici, in perioada interbelica s-a scos carbune. Sint vreo sapte strate de carbune, dar foarte subtiri, neeficient de exploatat.
Acum cinci ani chiar s-a pus problema ca tot cartierul Gara Asau si Laloaia sa fie mutat. Piriul are un curs cam de sase kilometri, fara afluentii lui. Ajunge pina la virful Laloaiei. Salcimii ii plantam pe maulrile apei, unde eroziunea e mai puternica. Pinii i-am plantat la loc mai bun. Mai avem 10.000 de puietsi de salcim. Am plantat pina acum 4.000, dar si 40.500 de pini.
Lasă un răspuns