• Electrica avea toate motivele să reclame că unitatea nu și-a achitat datoria la energie electrică și să taie curentul • reprezentanții căminului de bătrîni aruncă acum vina în curtea Poștei și a primăriei din localitate • Vasile Grecu, directorul azilului, a recunoscut că a făcut plăți cu un CEC fără acoperire • Rodica Pădureanu promite să-i sancționeze pe vinovați
Scandalul iscat în urmă cu două săptămîni la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIR) din Răchitoasa din cauza unei facturi neplătite la Electrica și care-i putea lăsa pe asistați pe întuneric s-a rezolvat. Vasile Grecu, directorul azilului de bătrîni, a achitat factura restantă și penalitățile, în valoare totală de 28 de milioane de lei. Lucrurile au fost limpezite, însă cele întîmplate ridică serioase semne de întrebare asupra modului de organizare a activității la căminul de bătrîni.
Întregul scandal a pornit marțea trecută, cînd Electrica Bacău a anunțat conducerea Centrului din Răchitoasa că va sista furnizarea energiei electrice datorită neplății unei facturi. Vasile Grecu a fost contactat imediat de Rodica Pădureanu, inspectorul șef al Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) din Bacău, pentru că exista pericolul ca asistații să rămînă pe întuneric, iar mîncarea și restul serviciilor să nu poată fi oferite celor internați în azil. „Directorul Grecu mi-a spus că există o factură de vreo trei milioane de lei care a fost achitată, dar că în nici un caz nu e vorba de o sumă atît de mare, după cum susțin cei de la Electrica. Directorul mi-a prezentat dosarul cu plățile făcute către distribuitorul de curent electric și din ele reiese că toate ordinele de plată sînt la zi”, ne-a declarat Rodica Pădureanu. Cu toate acestea Electrica Bacău și-a susținut ferm punctul de vedere și, în cele din urmă, s-a dovedit că avea dreptate. În contabilitatea azilului nu era înregistrată înștiințarea de plată emisă de furnizorul de curent electric în 29 martie 2002. Ca să rezolve problema, Vasile Grecu a venit la Bacău și a comparat actele lui cu cele de la Electrica. „Am comparat cele două situații, a nostră și cea de la Electrica, și am descoperit că datoriile sînt din 1999 încoace. În cursul zilei de ieri am achitat toată datoria, urmînd să stabilim cine se face responsabil de acest incident”, ne-a spus și Vasile Grecu. Directorul de la Răchitoasa mai susține că prin luna martie s-ar fi pierdut o factură emisă de Electrica, care a fost trimisă la azil prioripost. „Aceasta nu a fost înregistrată în contabilitatea noastră și nici măcar nu a ajuns la noi”, mai spune Vasile Grecu. El aruncă responsabilitatea în curtea Regiei de Poștă Bacău, care nu a dus la destinație înștiințarea de la Electrica. De la Oficiul Județean de Poștă am aflat însă că manadatul cu numărul 11.461 a fost predat pe 1 martie 2002 delegatului căminului, Cornelia Maxim, aceasta punînd și ștampila căminului.
Inspectorul șef de la ISTPH Bacău ne-a spus că a demarat și ea cercetările și a aflat că toată corespondența centrului era adusă acasă la directorul adjunct al căminului din Răchitoasa, care locuiește în sat. „Probabil Cornelia Maxim a rătăcit această înștiințare”, bănuiește Rodica Pădureanu. Unitatea din Răchitoasa îi va imputa Corneliei Maxim cele 12 milioane de lei, cît reprezintă majorările și penalizările.
Directorul Grecu a recunoscut că ultima factură pe care a achitat-o către Electrica, adică cea din luna septembrie, nu a avut acoperire, deoarece căminul nu avea bani în cont. „Am emis ordinul de plată către Electrica, dar acesta a fost respins pentru că noi nu aveam bani în cont. Primăria care trebuia să vireze banii la Trezorerie nu a făcut acest lucru la timp și de aceea, cînd banii au ajuns în contul nostru, am refăcut ordinul de plată pentru cele patru milioane de lei”, a precizat directorul azilului din Răchitoasa. Rodica Pădureanu consideră că Primăria nu are nici o vină și că întreaga responsabilitate aparține directorului. „El trebuie să aibă disponibilul necesar, din extrasul de cont, pentru a ști cum se încadrează în plăți. Nu voi tolera așa ceva și voi lua toate măsurile care se impun pentru că în joc s-a aflat soarta celor 110 bătrîni din centru”, a mai precizat inspectorul șef. nemulțumirea ei provine și din faptul că la ultimul control făcut la Răchitoasa s-au găsit grave deficiențe în activitatea financiar-contabilă.
Riscul ca bătrînii asistați la azilulul de la Răchitoasa să-și petreacă zilele pe întuneric a dispărut. Luni, la prima oră, directorul azilului din răchitoasa, Vasile Grecu, a achitat datoria restantă pe care o avea către Electrica Bacău. Cu tot cu penalitățile aferente întîrzierii, Căminul de la Răchitoasa avea un debit de 28 de milione de lei. Consumul de energie electrică din acest an s-a ridicat, conform datelor de la Electrica, la 69,8 milioane de lei, sumă din care beneficiarii achitaseră pînă zilele trecute aproximativ 40 de milioane de lei. „Căminul de la Răchitoasa a fost tot timpul în întîrziere cu plățile, dar conducerea Electrica a înțeles situația specială de acolo și nu a trecut la debranșări”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtător de cuvînt la Electrica Bacău.
Rămîne de văzut dacă vinovații vor fi trași la răspundere, mai ales că dezinteresul conducerii căminului era să-i lase pe bătrînii fără hrană, lumină și așternuturi curate, toate serviciile fiind imposibil de realizat fără energie electrică. (Claudiu TĂNĂSESCU, Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns